Mircea Badea şi Mihai Gâdea, condamnaţi public de Asociaţia Jurnaliştilor Europeni pentru „abuzul verbal, crud şi insultător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (Association of European Journalist - AEJ) condamnă, într-o scrisoare deschisă, comportamentul inadecvat pe care Mircea Badea şi Mihai Gâdea l-au avut faţă de jurnalistul Stelian Negrea şi soţia acestuia, Eli Roman. Organizaţia denunţă limbajul folosit de cei doi şi solicită autorităţilor române competente să ia măsuri.

Mircea Badea şi Mihai Gâdea „au căzut sub standarde“

Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (AEJ) îşi exprimă „grava îngrijorare faţă de abuzul verbal, crud şi insultător“ pe care Mircea Badea, realizator TV la Antena 3, şi Mihai Gâdea, directorul aceluiaşi post TV, l-a exercitat în detrimentul jurnalistului Stelian Negrea şi a soţiei acestuia, Eli Roman. AEJ consideră că cei doi angajaţi ai Antenei 3 s-au folosit de un comportament şi de expresii sub forma unui abuz făcut la nivelul poziţiilor lor publice importante. De asemenea, organizaţia arată că cei doi „au căzut cu mult sub standardele aşteptate de radiodifuzorii profesionişti“, aşteptând „scuze complete şi fără rezerve pentru domnul Negrea şi doamna Roman“, specifică paginademedia.ro.

În scrisoarea adresată de AEJ se ia seama şi de „încălcările grave ale standardelor jurnalistice profesionale şi de decenţă“ comise de Antena 3 „cu scopul de a-i denigra şi umili pe Stelian Negrea şi Eli Roman“. „În timpul emisiunii «Sinteza Zilei» din 5 aprilie, Mircea Badea şi Mihai Gâdea au introdus un extras dintr-o înregistrare video de la o emisiune recenta a postului Realitatea TV cu intenţia evidentă de a batjocori şi insulta aspectul si personalitatea doamnei Eli Roman“, arată AEJ. Totodată, realizatorii de la Antena 3 fac comentarii şi gesturi ofensatoare, inclusiv mimand comportamentul unei persoane cu dizabilităţi fizice.

Cei doi prezentatori au speculat momentul de slăbiciune în care Eli Roman, în timpul unei transmisiuni live de la Realitatea TV, suferă o cădere a glicemiei şi nu mai poate duce la bun sfârşit discursul. Eli Roman a explicat public că blocajul său a fost cauzat de faptul că este însărcinată în cinci săptămîni şi că suferea de o afecţiune care rezultă dintr-o condiţie medicală provocată de starea de graviditate.

Mircea Badea, campanie susţinută de denigrare împotriva lui Stelian Negrea

În ceea ce îl priveşte pe Stelian Negrea, AEJ a condamnat folosirea unor cuvinte precum „prost“, „tâmpit“ şi „căcăcios“ la adresa sa de către Mircea Badea, în diverse emisiuni TV şi postări pe Facebook. AEJ a făcut referire la ediţia din 13 martie a emisiunii „În gura presei“ în care Mircea Badea a avut un comentariu batjocoritor la adresa lui Stelian Negrea pe baza unei fotografii de pe un site de social media în care acesta era într-o sală de sport. „De asemenea, în acelaşi emisiune din 13 martie 2015, Mircea Badea a vorbit ambiguu despre «lovire cu pumnii», folosind un limbaj sugestiv de violenţă fizică, cu referire directă la domnul Negrea. Un astfel de limbaj, credem noi, este în mod inerent ameninţător şi de natură să intimideze, mai ales în contextul campaniei susţinute de denigrare în diferite forme împotriva domnului Negrea“, se mai arată în scrisoare.

În finalul scrisorii, AEJ cere autorităţilor române competente, inclusiv Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, „să se uite cu atenţie în dovezi pentru a determina dacă s-a produs o încalcare a standardelor convenite şi să acţioneze în consecinţă“. Acest document este semnat de William Horsley - Reprezentantul AEJ pentru Libertatea Presei (AEJ Media Freedom Representantive), Otmar Lahodynsky - Preşedintele AEJ şi Tibor Macak - Secretar general al AEJ.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite