Mezeluri ca la carte pentru Mircea Radu, la ultima ediţie „Politică şi delicateţuri“ din sezonul cinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Dinescu pregăteşte crenvurşti ca la carte cu Mircea Radu FOTO TVR 1
Mircea Dinescu pregăteşte crenvurşti ca la carte cu Mircea Radu FOTO TVR 1

Ediţia de final de sezon a emisiunii realizate de Mircea Dinescu poate fi urmărită duminică, 12 iunie, de la ora 15:00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„E de-a dreptul ruşinos ca pe vremea dictaturii comuniste a lui Gheorghiu Dej să fi fost crenvurştii infinit mai buni decât acum, când sunt de-a dreptul periculoşi“, spune revoltat Mircea Dinescu, propunându-i invitatului său, nimeni altul decât apreciatul jurnalist TVR Mircea Radu, să pregătească popularul mezel după o reţetă „muncitorească“. Ultima ediţie „Politică şi delicateţuri“ din sezonul cinci poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD sau online, pe TVR+, pe 12 iunie, de la ora 15:00.

Întâlnirea dintre Mircea Dinescu şi tizul său, Mircea Radu are loc la Cetate, pe malul Dunării - de această dată, o Dunăre liniştită ca un lac. Masa de lucru, plină cu ingrediente, mirodenii şi tot felul de bunătăţi, este aşezată pe pajiştea verde, chiar pe malul apei, iar alături fumegă un grătar, semn că Dinescu va pune ceva carne la fript. 

„Eu, care, de obicei, gătesc după vechi reţete boiereşti, astăzi gătesc după o reţetă muncitorească“, spune poetul, care chiar aduce cu sine o carte apărută în 1961, „Cartea muncitorului din industria preparatelor şi conservelor din carne“, un fel de manual după care se pregăteau în acele timpuri carnea, mezelurile şi conservele. Revoltat că preparatele de pe vremuri se făceau cu mai mult simţ de răspundere, mult mai sănătoase şi mai gustoase decât acum, Dinescu îi propune invitatului său să pregătească împreună crenvurşti după manual, cu ingrediente naturale şi fără conservanţii pe care îi găsim în zilele noastre în mezeluri. Reţeta e simplă: 70% pulpă de viţel şi 30% slănină, mirodenii şi gheaţă pisată, care are rolul de a aerisi carnea. 

mircea radu politica si delicateturi tvr

FOTO TVR 1 

În Mircea Radu, poetul descoperă curiozitate şi pasiune pentru gătit, dar şi îndemânare, fiindu-i de mare ajutor în slalomul printre ingrediente şi mirodenii, legându-se astfel o prietenie „care s-a împletit discret“. 

mircea radu politica si delicateturi tvr

FOTO TVR 1 

Şi cum munca fără muzică nu are niciun farmec, de buna dispoziţie a gazdei şi a musafirului se ocupă Dan Micu şi formaţia sa, care cântă o muzică veselă, cu versuri amuzante.

După ce crenvurştii şi curca de ţară - pe care poetul a aşezat-o la un moment dat pe grătar - sunt gata, cei doi se aşază la masă, cu un pahar din vinul lui Dinescu alături, iar discuţia curge lin şi plăcut. Fiecare dintre ei descoperă în interlocutorul său un partener de discuţie plăcut, cu replică şi cu simţul umorului la purtător. „Mircea Radu face parte din acea categorie de vedete de televiziune care, de-a lungul timpului, nu şi-a schimbat structura, (…) a rămas constant şi s-ar putea ca bunul său simţ să fi contat în destinul său“, remarcă poetul. 

mircea radu politica si delicateturi tvr

FOTO TVR 1 

Mircea Radu s-a născut pe 15 noiembrie 1968 la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Instalaţii pentru Construcţii din Capitală, iar în 1991, când era încă student, a devenit animator pentru Radio Contact Bucureşti, iar din 1993 - pentru UniPlus Radio. Aptitudinile de jurnalist şi le-a perfecţionat la Missouri School of Journalism (SUA, 1996) şi la BBC School of Journalism (1998).

Între anii 1994 şi 2000 a fost prezentatorul jurnalului de Actualităţi de prime-time şi de noapte, la TVR 1. Tot în 1994, telespectatorii TVR l-au putut urmări şi duminica dimineaţa, într-un program de infotainment. În 1996 a făcut parte din echipa CNN România, iar în 1997 a moderat un talk-show politic de weekend tot la TVR 1.

Din anul 2000 a intrat în echipa Antena 1, mai întâi ca prezentator al Observatorului, apoi ca gazdă a emisiunii „Din dragoste“, cel mai longeviv show de televiziune din România (18 sezoane). Tot la Antena 1, Mircea Radu a mai prezentat emisiuni precum „Genialii“ (2005, 2006) sau „Noaptea erorilor“, în 2008, dar a avut un rol şi în serialul „Secretul Mariei“ (2006). De altfel, Mircea îşi dovedise talentul actoricesc cu un an în urmă, când a deţinut rolul principal în filmul de lungmetraj „Sistemul nervos“, în regia lui Mircea Daneliuc.

Din toamna anului 2010, până la sfârşitul anului 2011, Mircea a fost gazda emisiunii „ÎnTrecerea anilor“, difuzată la TVR 1, iar în primăvara anului 2012, Mircea Radu s-a întors la prima sa dragoste - ştirile, prezentând Telejurnalului TVR şi emisiuni de dezbateri. În prezent, ne aşteaptă, în fiecare zi de luni a săptămânii, la „Emisiunea de luni“, la TVR 1, alături de invitaţi interesanţi şi teme originale.

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează „Politică şi delicateţuri“ la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite