Membru CNA, sesizare după ce Dragnea a cerut anchetarea unui jurnalist. Alţii au încercat să-i închidă gura: Libertatea de exprimare nu e infinită

Membru CNA, sesizare după ce Dragnea a cerut anchetarea unui jurnalist. Alţii au încercat să-i închidă gura: Libertatea de exprimare nu e infinită

Celebra poză cu Liviu Dragnea şi cătuşile FOTO Octav Ganea/Inquam Photos

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat după ce liderul PSD Liviu Dragnea a cerut la TV anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă pentru publicarea unor informaţii privind un memorandum adoptat de Guvern. Alţi membri ai forului au încercat însă să-i închidă gura şi i-au cerut să renunţe la „declaraţiile politice“, pentru că „libertatea de exprimare şi confidenţialitatea surselor nu sunt infinite“.

Ştiri pe aceeaşi temă

În şedinţa din 15 mai a CNA, Dorina Rusu a reclamat lipsa de reacţie a moderatoarei Denisa Pascu, de la România TV, care a găzduit emisiunea în care Liviu Dragnea a afirmat că ar trebui anchetat modul în care jurnalistul Dan Tăpălagă, de la site-ul G4Media, a obţinut informaţia despre Guvernul Dăncilă care a  discutat un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie News.ro
 
„Al treilea om în stat a ameninţat un jurnalist pentru că a publicat informaţii despre un memorandum adoptat de Guvern. E grav că domnul Dragnea pare că nu ştie ce înseamnă libertatea de exprimare şi confidenţialitatea surselor, dar la fel de grav este că moderatorul emisiunii nu reacţionează în niciun fel. Ca membru CNA, voi cere monitorizarea acelui fragment din emisiunea în care a fost prezent preşedintele PSD, pentru că, dacă un om politic are imunitate pentru declaraţiile pe care le face, un moderator trebuie să îşi respecte statutul de jurnalist şi legislaţia audiovizualului“, a transmis Dorina Rusu printr-un comunicat de presă citat de agenţia de presă. 
 
„Concluzia este tristă. Ca să parafrazez un clasic, în zilele acestea, orice ziarist îi este frică pentru libertatea lui dacă atacă guvernul PSD, în schimb, cei care susţin guvernul renunţă singuri la libertatea lor“, a adăugat Dorina Rusu, făcând referire la o greşeală de exprimare a prim-ministrului României, Viorica Dăncilă („Orice om îi este teamă de o plângere penală“).
 
Dorina Rusu a susţinut acest mesaj şi în deschiderea şedinţei CNA, provocând critici din partea altor membri ai instituţiei.
 
Monica Gubernat a întrebat-o pe ce bază doreşte să facă sesizarea menţionată şi a lansat câteva ironii la adresa colegei sale: „Sunt convinsă că acum domnul Dragnea a luat aminte la învăţăturile transmise din CNA şi va fi mult mai atent la ce declară. Aş vrea să ştiu, totuşi, monitorizarea asta pe ce bază o cereţi, pentru că este un om politic care a făcut o declaraţie. Să monitorizăm ce? A apărut la televizor. Bănuiesc că ăsta e deranjul cel mai mare, că a apărut la televizor şi că e preluat. Alt deranj mai există?“, a continuat ea.
 
Dorina Rusu a repetat că o interesează reacţia moderatorului. „Vedeţi-vă de Legea 501 şi de Codul audiovizual şi lăsaţi politica pentru oameni politici“, i-a replicat Gubernat.
 
O altă intervenţie a venit din partea lui Radu Călin Cristea, care le-a propus colegilor săi să renunţe la declaraţiile politice în debutul şedinţelor CNA, pentru că nu sunt în Parlament. Referindu-se la cazul aflat în discuţie, Cristea a spus că libertatea de exprimare şi confidenţialitatea surselor nu sunt „infinite“ şi că a fost vorba despre publicarea unei informaţii „foarte confidenţale“ şi care „viza direct siguranţa naţională“.
 
„Eu am auzit despre acel memorandum din spaţiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidenţial. Şi eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu ştiu cum îi mai zice acum, care a dat această informaţie, că Guvernul a adoptat un memorandum confidenţial cu acel conţinut – de unde a primit acea informaţie? SRI-ul, STS-ul au vreo explicaţie pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcţionarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informaţie? Că eu nu o aveam“, a spus liderul PSD la RTV.
 
După ce a fost întrebat dacă se face vreo investigaţie în acest caz, liderul PSD a spus: „Sunt curios, pentru că Guvernul nu poate să o facă“. Apoi, Realitatea TV a relatat că, întrebat dacă va sesiza cineva autorităţile în acest caz, Dragnea a răspuns: „Sesizez eu acum. Vorbim de un document confidenţial. Cine din Guvern i-a dat documentul? Eu nu-l aveam. Cum a ajuns la domnul Tăpălagă? Avea acces? Să vedem, începe cineva investigaţie? Bineînţeles ca nu“. 
 
G4Media.ro a precizat că autorul articolului nu a fost Dan Tăpălagă, ci Cristian Pantazi, şi că nu a prezentat textul documentului oficial.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările