Membru CNA, replică dură la atacul lui Iohannis: „Preşedintele minte. Nu are habar de legea audiovizualului“

Membru CNA, replică dură la atacul lui Iohannis: „Preşedintele minte. Nu are habar de legea audiovizualului“

Radu Herjeu

Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a minţit când a susţinut că Liviu Dragnea „a dat ordin“ forului să ignore referendumul din 26 mai şi îi cere să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute, subliniind chiar că se gândeşte să facă o plângere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Klaus Iohannis s-a supărat pe CNA pentru că i-a respins cererea de a difuza un spot despre referendumul pentru Justiţie de pe 26 mai în regim de campanie de interes public. Preşedintele României a catalogat drept „obrăznicie“ refuzul forului şi a afirmat că este o consecinţă a ordinelor date de şeful PSD, Liviu Dragnea. 
 
Membrul CNA Radu Herjeu a reacţionat printr-un comentariu pe Facebook şi l-a acuzat pe Iohannis că minte şi că nu are habar de legea audiovizualului, făcând referire la faptul că preşedintele a declarat că, pentru prima dată în istoria post-decembristă, CNA a refuzat să acorde timpi de antenă pentru publicitatea referendumului. Radu Herjeu s-a numărat printre membrii forului care au considerat că spotul nu este de interes public şi ar trebui difuzat doar în emisiunile electorale. 
 
„Preşedintele ţării minte şi nu are nicio scuză, chiar dacă, presupun, a fost minţit la rândul său de consilierii şi politrucii din jur. O să încep cu cea mai gravă acuzaţie, la care mă gândesc foarte serios dacă nu cumva ar trebui să răspund cu o plângere în justiţie. Îl somez pe preşedintele ţării să prezinte dovada existenţei ordinului lui Dragnea şi a ajungerii lui la membrii CNA vizaţi de comentariile sale, implicit la mine. Eu înţeleg că preşedintele nu are habar de legea audiovizualului. Şi e normal. Domnia sa încă mai are probleme cu nuanţele Constituţiei. Dar consilierii se puteau documenta şi puteau afla că, în cazul unui referendum, CNA nu acordă timpi de antenă. Cu atât mai puţin pentru publicitate electorală. Timpii de antenă se acordă doar în cazul emisiunilor de promovare electorală, care nu se pot desfăşura pe tema referendumului, ci doar în cazul unor alegeri parlamentare, locale sau prezidenţiale. Toate televiziunile au avut deplina libertate de a organiza dezbateri electorale pe tema referendumului şi multe dintre ele au şi făcut-o. Aşa cum au avut deplina libertate de a difuza spoturi electorale de îndemnat lumea să voteze da/nu sau să boicoteze referendumul“, a scris Radu Herjeu.
 
Radu Herjeu afirmă că spotul Administraţiei Prezidenţiale cu privire la Referndum promovează o poziţie partizană: „A mai minţit domnul preşedinte şi când a spus că spotul făcut de Administraţie nu face decât să cheme lumea la vot. Oricine are curiozitatea să-l vadă va constata singur că e un îndemn de a «spune DA pentru Europa etc, etc, etc», «spune DA pentru a nu mai fi hoţi în conducerea statului etc, etc, etc». De aceea s-a apreciat în CNA că este un spot care promovează o poziţie partizană, ceea ce este perfect legal şi normal, dar acest lucru nu poate fi considerat de interes public, atât timp cât lipsesc şi celelalte poziţii partizane, favorabile boicotului sau votului negativ“.
 
 
Herjeu cataloghează drept mincinoasă şi afirmaţia preşedintelui potrivit căreia CNA „nici nu a vrut să ia în discuţie chestiunea“. 
 
„O altă minciună: «a refuza» sau «a nu vrea să discute» înseamnă, cel puţin în cazul unei instituţii precum CNA, să se respingă prin vot o propunere din partea unui membru al Consiliului sau o solicitare a unui terţ. Nici una, nici alta nu au existat până ieri, aşa că nimeni nu «a refuzat» să dea o decizie. Abia ieri, Consiliul a respins solicitarea Preşedinţiei, pentru că emiterea unei decizii acum ar fi fost inutilă, ţinând cont că, pentru a intra în vigoare, trebuie să stea în dezbatere publică cel puţin 10 zile!“. 
 
Herjeu subliniază şi că într-un comunicat pe care CNA l-a remis şi Administraţiei Prezidenţiale, „s-a explicat pe larg care au fost temeiurile juridice şi circumstanţele obiective care au dus la situaţia nouă de a nu avea o decizie CNA pe tema referendumului. Situaţie care nu a împiedicat cu absolut nimic desfăşurarea normală a unei campanii pentru referendum, în funcţie de politicile editoriale ale radiodifuzorilor. Nu este prima dată când preşedintele îşi abandonează total coordonatele funcţiei şi atacă CNA. Urmat sau precedat de tot felul de alţi politicieni obscuri. Înţeleg politicianismul şi, oricât de anormale ar fi, pot face faţă unor presiuni de genul acesta. Dar nu pot să tac atunci când cineva, oricine ar fi, cu atât mai mult cel mai înalt demnitar al statului, zvârle cu noroi şi minciuni în activitatea mea, ca membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului! PS. CNA are păcatele şi culpele lui, chiar nu e nevoie să se şi mintă legat de activitatea sa!“.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: