Membru CNA, autosesizare privind protestul cu „furci şi topoare“ anunţat de România TV: „A confundat protestele din Piaţa Victoriei cu Răscoala de la 1907“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorina Rusu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a autosesizat cu privire la „modul manipulator“ în care România TV a prezentat informaţii despre protestele care au avut loc pe 12 mai în Piaţa Victoriei.

Dorina Rusu a sesizat CNA în legătură cu maniera în care România TV a reflectat protestul „Vrem Europa, nu dictatură!“, când a anunţat, înainte de ieşirea oamenilor în stradă, că mii de persoane vor să dea Guvernul jos, iar unii dintre ei vor veni cu „furci, bâte şi topoare“. 

„Au confundat probabil protestul din Piaţa Victoriei cu Răscoala de la 1907“, a spus Dorina Rusu într-un comunicat către presă. 

Membrul CNA a amintit şi de alte derapaje marca România TV: „În ianuarie 2017, România TV anunţa că participanţii la protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei ar fi fost plătiţi, lansând celebra expresie: «100 de lei de participant, 50 de lei pentru tineri şi 30 de lei pentru câini». Sâmbăta trecută, acelaşi post a confundat protestele din Piaţa Victoriei cu Răscoala de la 1907 şi a anunţat, începând cu ora 15.00, că se pregăteşte un protest cu violenţe, la care manifestanţii vor veni cu furci, bâte şi chiar topoare. Informaţia a fost prezentă în mai multe jurnale de ştiri, atât pe burtiere, cât şi în anunţurile prezentatorilor. Consider că, la fel ca în ianuarie 2017, modul în care postul a prezentat informaţiile a avut scopul de a discredita protestele.“

Rusu a subliniat că anul trecut postul de ştiri a fost sancţionat cu 50.000 de lei pentru modul în care a reflectat protestele antiguvernamentale.

Amintim că pe 12 mai, în ziua protestului intitulat „Vrem Europa, nu dictatură!“ organizat de organizaţia Corupţia Ucide, România TV a început să acopere subiectul încă de la orele amiezii, anunţând în mod repetat că mii de persoane vor să dea Guvernul jos folosind violenţa. „Mii de oameni au anunţat că vin în Piaţa Victoriei, unii cu furci, bâte, topoare. Manifestanţii susţin că trebuie să treacă moda protestelor paşnice, în contextul în care o nouă revoluţie va naşte România Unită“, a anunţat Cristina Şincai pe post, informaţie reluată şi de reporterul aflat la faţa locului, dar şi prin burtierele afişate pe ecran. 

Derapajul a fost sesizat şi publicat pe Facebook de Mădălina Bacaim

Ulterior, Consiliul Editorial România TV a transmis un drept la replică, precizând că protestele „au fost reflectate cu obiectivitate şi echidistanţă“. În ceea ce priveşte anunţul că „mii de oameni au spus că vin la Guvern cu furci, bâte şi chiar topoare“, reprezentanţii televiziunii spun că a fost făcut înainte de începerea protestelor şi sursa informaţiei este pagina de Facebook a unui protestatar care s-a fotografiat cu o furcă în mână şi i-a îndemnat şi pe ceilalţi să vină la Guvern „înarmaţi“.

La protestul de sâmbătă seară din Piaţa Victoriei au participat peste 5.000 de oameni, care au cerut demisia Guvernului şi au scandat „PSD, ciuma roşie“, „Hoţii!“ şi „Demisia!“. Unii dintre protestatari au avut conflicte cu jandarmii. Manifestanţii i-au numit „sclavi“ pe jandarmi şi au cerut demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. 

Pe durata protestelor au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale. Amenzile au fost date pentru injurii, tulburarea ordinii publice, împiedicarea forţelor de ordine de a-şi îndeplini obligaţiile şi refuzul de a părăsi manifestaţia la solicitarea forţelor de ordine, a precizat Jandarmeria Română.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite