MasterChef, înapoi în timp şi la tradiţii: meniuri din primele cărţi de bucate apărute în Ţările Române

MasterChef, înapoi în timp şi la tradiţii: meniuri
din primele cărţi de bucate apărute în Ţările Române

Juriu MasterChef: Patrizia Paglieri, Foa şi Adrian Hădean FOTO Pro TV

Concurenţii MasterChef au participat, luni seară, la două probe în deplasare, într-un peisaj istoric, departe de tehnologia anului 2015, înapoi în timp şi la tradiţii. Totodată, testul sub presiune a adus eliminarea lui Mişa din comepetiţia de la Pro TV.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ediţia de aseară a debutat cu proba cutia misterelor. Un lucru a fost diferit faţă de celelalte probe similare: concurenţii au fost nevoiţi să ridice nu una, ci 24 de cutii. Prin această probă, aspiranţii la titlul de „MasterChef“ au fost provocaţi să demonstreze că au simţurile educate. Ei au avut de gustat dintr-un preparat şi de enumerat cât mai multe ingrediente din compoziţia acestuia, dar nu oricum. Sub cele 24 de cutii de pe bancurile de lucru pe care le-au avut de ridicat se aflau 12 ingrediente corecte şi 12 ingrediente capcană. La finalul celor două minute disponibile, numărul ingredientelor care nu se aflau în compoziţia preparatului erau scăzute din numărul ingredientelor corecte. Proba a necesitat calităţi multiple: simţuri care să descifreze cât mai multe ingrediente, memorie, viteză şi putere de concentrare. Mişa a stârnit amuzamentul celor trei Chefi în momentul în care a început să ridice cutiile: foarte lent, fără niciun fel de grabă. Însă, din cele 12 ingrediente, acesta a identificat doar unul singur.


Cutia misterelor FOTO Pro TV

Iulian a fost singurul concurent care a gândit un plan de acţiune: timp de 10-12 secunde acesta a analizat preparatul din punct de vedere vizual, căutând cât mai multe ingrediente, după care a gustat cât mai mult posibil pentru a afla şi ingredientele nevăzute. Pe lângă acest lucru, Iulian a luat decizia de a începe ridicarea cutiilor de la ultimul rând, din superstiţie, fiind singurul care a ghicit corect toate ingredientele descoperite sub cutii. Cel mai slab concurent a fost Adriana care a reuşit performanţa negativă de a ghici -1 ingredient (13 cutii ridicate, care conţineau 6 ingrediente corecte şi 7 capcană). Proba a fost câştigată de Iulian care a ghicit corect 9 ingrediente din 12 posibile, fără a ezita pe parcursul testului.

MasterChef: probe în deplasare

Proba numărul doi i-a purtat pe concurenţii rămaşi în cursa pentru marele trofeu „MasterChef“ pe meleaguri desprinse din basmele populare româneşti, în Dumbrava Sibiului, în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa: Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA. Locul cu o încărcătură semnificativă de tradiţii inspiră simplitate, astfel încât concurenţii au fost provocaţi să gătească cu ustensilele disponibile cu secole în urmă, singura excepţie fiind cuptorul. Iulian, câştigătorul probei anterioare, a avut avantajul de a selecta căpitanul echipei adverse: Claudia.

Pe lângă acest lucru, Iulian a avut de optat pentru încă un avantaj: prioritatea de a alege 3 coechipieri de încredere sau meniul pe care să-l prepare. Acesta a optat pentru alegerea coechipierilor, considerând că niciun meniu nu este prea greu, dacă ai oameni pregătiţi lângă tine.

Iulian FOTO Pro TV

MasterChef: reţete istorice din Ţările Române

Meniurile probei doi au fost compuse din preparate din primele cărţi de bucate apărute în Ţările Române. Echipa roşie a avut de pregătit supă de peşte cu găluşte din peşte, fleică de porc umplută cu nuci, stafide şi prune uscate, cu garnitură de cartofi copţi în lapte, precum şi un desert compus din fructe fierte în vin roşu, cremă de ou şi frişcă bătută. Echipa albastră a avut de pregătit supă de măduvă cu găluşte şi unt, pulpă de berbec cu legume, turte din seminţe de dovleac şi o budincă de pâine cu dulceaţă de piersici.

În timpul probei, Răzvan Fodor i-a convocat pe cei doi căpitani la o provocare: într-una dintre casele din muzeu se afla o ustensilă modernă, de mare folos la prepararea deserturilor. Iulian şi Claudia au desemnat câte un coechipier care să caute elementul atât de important în probă. Timp de trei minute, Tudor şi Florin au căutat mixerul ascuns extrem de bine. Florin a fost cel mai ager, identificând cutia în care se găsea preţiosul obiect.

În momentul în care au avut de servit preparatele celor 200 de invitaţi, echipa roşie a conştientizat cantitatea insuficientă de supă, şase dintre oaspeţi neprimind preparatul. Şi problemele echipei roşii, condusă de Claudia, nu s-au oprit aici: o parte din carne nu a fost gătită complet, aceştia fiind nevoiţi să regătească porţiile. Momentele tensionate pentru echipa roşie au continuat: o concurentă din echipa albastră a sustras trei cutii de lapte de la echipa condusă de Claudia, fără a le cere acordul competitorilor. Pe lângă acest lucru, Chef Adrian Hădean le va reproşa faptul că multe farfurii cu carne au fost refuzate de invitaţi. Echipa albastră a primit cele mai multe voturi, Chefii considerând că au câştigat cu mai puţine greşeli, nicidecum gătind imprecabil.

Cele două echipe în proba din deplasare FOTO Pro TV

Primul test sub presiune în deplasare a adus eliminarea lui Mişa

Zece concurenţi au îmbrăcat şorţul negru, la primul test sub presiune în deplasare, o premieră de la care toţi ar fi vrut să lipsească. Concurenţii au fost provocaţi să pregătească, cu preparate gătite în prealabil, un aperitiv, un fel principal şi un desert, primind îndemnul de a adăuga următoarele ingrediente: fineţe, eleganţă şi creativitate.

Cei zece au avut cinci minute la dispoziţie pentru a pregăti aperitivul, de la selectarea preparatelor de bază, la realizarea plating-ului. Cel mai aspectuos preparat a fost cel al Claudiei, la polul opus aflându-se Anuţa, cu un preparat care se încadra perfect pentru o... cantină. Fiecare Chef a salvat câte un concurent care nu va continua testul eliminatoriu: Avram, Claudiu şi Claudia. Proba a continuat cu etapa doi, fel principal. Având tot cinci minute la dispoziţie, Tudor, Anunţa şi Victoraş au reuşit să creeze trei preparate salvatoare. Proba desertului a adus şi eliminarea unui nou concurent. Deşi tot ce a pregătit Iuliana a fost o felie de tort gata preparat, Mişa a fost cel care a părăsit  „MasterChef“ pentru crearea unei farfurii fără noimă, cu preparate care nu aveau nicio legătură între ele.


Mişa FOTO Pro TV

În această seară, de la ora 20.30, cutia misterelor va ascunde pentru prima dată ustensile de bucătărie în locul ingredientelor, în timp ce noi concurenţi vor părăsi bucătăria „MasterChef“.

MasterChef, lider de audienţă

Cel mai urmărit show culinar din România a fost alegerea a aproape 1.4 milioane de telespectatori la nivel naţional pe întreg intervalul de difuzare, 20.31-22.43. Minutul de aur, de la 21:51, a reunit peste 1.7 milioane de telespectatori.

„MasterChef“ a fost lider de audienţă pe toate segmentele de public. La nivelul publicului comercial, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani, PRO TV a obţinut 10.5 puncte de rating şi 25.6% share, în timp ce postul de pe locul doi a înregistrat 7.6 puncte de rating şi 18.5% share

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: