„M-am pregătit 15 ani ca să merg pe apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dynamo
Dynamo

Steven Frayne, alias Dynamo, magicianul care a uimit lumea în urmă cu doi ani, când a fost văzut mergând pe apa Tamisei, povesteşte că, atunci când a ajuns în mijlocul râului, cineva de pe un feribot i-a cerut să danseze „Moonwalk“ al lui Michael Jackson.

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Weekend Adevărul“, magicianul britanic Steven Frayne, în vârstă de 30 de ani, a vorbit despre cum se vede magia de partea lui. Protagonistul emisiunii „Dynamo şi magia imposibilului“, de pe Discovery, a ştiut drumul magic pe care urma să o ia încă de la vârsta de 7 ani, când a văzut primul truc.

Astăzi este cunoscut drept „magicianul care a mers pe apă“, cel care a introdus elemente de dans şi hip hop în magia sa, dar mai ales magicianul care poate oricând apărea lângă tine pe stradă, gata să te uimească. Vrea să vină cât mai curând în România şi să facă ce ştie el mai bine: să-i uimească până şi pe cei mai sceptici.

„Weekend Adevărul“: Printr-o analogie simplistă, medicul ajută oamenii să se simtă mai bine când sunt bolnavi, profesorul îi învaţă când nu cunosc. Tu eşti magician. Ce au oamenii de câştigat?
Steven Frayne: Cred că prin magia mea reuşesc să-i fac pe oameni să se minuneze. Capătă o perspectivă diferită asupra lumii şi adesea reuşesc să zâmbească. E incredibil să faci pe cineva să zâmbească, să râdă, să spună: „Uau!“. O asemenea experienţă poate schimba starea de spirit oricui. Cred că pot să le ofer oamenilor un moment de fericire. Tuturor ne place să fim fericiţi, nu ? Tuturor ne place să zâmbim.

Îţi aminteşti când ţi-ai spus: „Gata, asta e! Magia îmi place, asta vreau să fac în viaţă“?
Cam de pe la 11 ani mi-am dorit să fac magie. Dar nu eram 100% convins că vreau să-mi fac o carieră din asta. Însă, la 19 ani, m-am internat în spital, am suferit o operaţie şi am rămas internat timp de şase luni. Am fost la un pas de moarte atunci. A fost un moment de cotitură în viaţa mea, după ce am supravieţuit operaţiei. A fost momentul în care mi-am zis că, după ce ies din spital, vreau să-mi fac o carieră în magie. Voiam să las ceva în urma mea şi simţeam că magia era singurul lucru care m-ar fi ajutat să fac asta. Dacă aş fi murit în spital, nimeni nu şi-ar fi amintit de mine, pentru nimic.

Care a fost primul număr de magie pe care l-ai văzut?
Bunicul meu avea o cutie roşie de chibrituri şi una verde, cu beţe roşii de chibrit şi, respectiv, verzi. M-a pus să aşez chibriturile verzi în cutia roşie şi pe cele roşii în cutia verde. Apoi a pocnit din degete deasupra ambelor cutii şi chibriturile şi-au schimbat locul. A fost cel mai uimitor lucru pe care îl văzusem vreodată ! Aveam 7 ani şi mi s-a părut incredibil. A fost prima oară când m-am întâlnit cu magia.

Aşa ai ajuns să fii un magician autodidact?
Adevărul este că am intrat în lumea magiei cu ajutorul bunicului meu. El nu era magician, dar ştia să facă nişte trucuri grozave. Când eram mic, mi-a arătat cum să mă folosesc de magie ca să scap de nişte băieţi de la şcoală care se tot luau de mine.

Dintre toate trucurile pe care le-ai învăţat de la el, pe care le mai foloseşti şi astăzi ?
Unul ar fi cel cu care le „iau“ forţa oamenilor. În primul episod al programului, de exemplu, un campion mondial la box încearcă să mă ridice de la pământ şi nu reuşeşte. Acesta e primul lucru pe care mi l-a arătat bunicul meu, fiindcă băieţii de la şcoală obişnuiau să mă ia pe sus şi să mă bage într-o pubelă, cu care apoi îmi dădeau drumul la vale, de pe un deal. Însă bunicul mi-a arătat cum să le „fur“ puterea şi să fac astfel încât băieţii să nu mă mai poată ridica deloc. Acest truc m-a ajutat să trec cu bine de liceu şi m-a salvat de bătăuşii care îmi făceau zile grele.

Bunicul tău a fost o figură decisivă în viaţa şi cariera ta?
Toate numerele de magie pe care le făceam când eram mic le-am învăţat de la el. Fără bunicul meu nu aş fi învăţat niciodată magie. El a fost figura paternă care mi-a influenţat viaţa. Tot ce am făcut în viaţă am făcut datorită sfaturilor lui. Fără el, nu aş fi cine sunt astăzi. Mi-ar fi cam greu să vorbesc despre un anumit lucru, mai presus de altele, învăţat de la el. Bunicul m-a învăţat să am încredere în mine, să trăiesc viaţa din plin şi să cred că orice e posibil. Asta încerc să prezint şi eu în programul meu: le arăt celor care mă urmăresc că totul e posibil. Nimic nu e imposibil!

În epoca digitală, când dispunem de tehnologie, parcă ne vine mai greu să credem în magie. Cât de uşor acceptă oamenii numerele tale de magie?
Dacă m-ai vedea vreodată făcându-mi numerele de magie în viaţa reală, ai vedea că procedez corect. Mi-am petrecut ani buni din viaţă încercând să lupt contra scepticismului şi să-i fac pe oameni fericiţi. Fiindcă, aşa cum spuneai, în era digitală dispunem de mai multe dispozitive, este mult mai greu acum să-ţi impresionezi publicul decât era, probabil, acum 10 ani. Din fericire, eu reuşesc să impresionez, dar recunosc că sunt deschis ideii de tehnologie şi încerc să o încorporez în magie. Unul dintre numerele mele de magie reprezentative apelează la telefoane mobile. În ziua de azi, cred că aproape toată lumea are un telefon mobil. Astfel de spectacole pot fi mai dificile, dar mă motivează să lucrez mai mult. Şi cu cât oamenii sunt mai sceptici, cu atât muncesc mai mult ca să-i conving şi să-i impresionez cu magia mea.

Dar faptul că ai la dispoziţie computere sau alte elemente de tehnologie îţi simplifică „misiunea magică“?
Unele da, cum ar fi internetul, în sensul că mă ajută să-mi prezint magia în faţa întregii lumi. E mai simplu să faci asta acum decât înainte, când ar fi trebuit să mă deplasez fizic dintr-o ţară în alta, să fac escale în diverse locuri. Acum pot să postez un clip video online şi într-o secundă, apăsând pe un buton, ajung să fiu văzut în toată lumea. Tehnologia îi ajută pe oameni în sensul că le pune la dispoziţie mai multă informaţie, dar îi face şi mai sceptici cu privire la diverse lucruri. Ca urmare, eu trebuie să mă asigur că magia mea respectă întotdeauna un anumit standard de calitate, ca să nu ştirbesc nimic din ceea ce fac. Este tot mai greu azi să faci oamenii să creadă în magie, fiindcă, după cum spuneam, acum avem totul la dispoziţie printr-o simplă apăsare pe un buton: se schimbă culoarea luminii din cameră, se aprinde televizorul, draperiile se trag la o parte, se face mai cald în cameră. Totul se face pur şi simplu apăsând pe un buton. Există atât de multă tehnologie pretutindeni, iar lumea progresează atât de rapid, încât eu trebuie să mă asigur că şi magia mea ţine pasul şi avansează în acelaşi ritm cu lumea, ca să-i pot convinge pe oamenii care devin tot mai inteligenţi. Dar asta înseamnă că vreau să arăt publicului că magia mea devine tot mai puternică şi mai bună. Dacă nu reuşesc, înseamnă că nu merit să am fani şi oameni care să îmi urmărească spectacolele. Deci sper să devin şi eu tot mai bun, pe măsură ce lumea devine tot mai bună.

Care e cel mai mare vis al tău, ca magician ?
Aş vrea să reuşesc să fac oamenii din toată lumea să zâmbească. Să răspândesc magia mea în întreaga lume. Când o persoană are o zi mai proastă, să fac un număr de magie cu care să o determin să zâmbească şi să uite o clipă de probleme. Mi se pare uimitor că pot face asta oriunde mă duc. Şi am o ambiţie uriaşă: aceea de a face numere de magie în fiecare ţară din lume.

dynamo

„Am exersat doar pe stradă, cu oameni adevăraţi“

Cum crezi că-şi explică oamenii ceea ce faci tu?
Cred că mulţi oameni îşi doresc doar spectacolul şi se bucură de el pentru ceea ce este. De-a lungul timpului, mi s-au spus anumite lucruri ciudate. Există oameni care se sperie de ceea ce fac eu. Alţii îmi spun că sunt „o plictiseală în stil Hollywood“. Unii mă urmăresc amuzaţi, iar alţii nu. Cred că oamenii percep magia în moduri diferite, dar ideea este că eu îmi doresc un singur lucru: să fac oamenii să zâmbească şi să pună sub semnul întrebării normalitatea – încă din prima clipă în care se uită la ce fac eu. Dacă oamenii vor reuşi să mă vadă direct, nu la TV, vor putea trăi acest fenomen în persoană. Sper să pot ajunge şi în ţara ta, ca să pot da spectacole de magie şi acolo.

Crezi că oricine poate să practice magia ?
Cred că fiecare este capabil să fie uimitor în stilul său personal. Poate că nu este vorba neapărat despre magie. Mulţi sunt foarte buni ca jucători de fotbal, ca jurnalişti sau oameni de televiziune. Cred că fiecare are vocaţia lui. Fiecare om din această lume este unic şi, ca atare, uimitor. Fiecare poate să încerce magia, dar dacă nu-ţi vine să faci acest lucru în mod natural înseamnă că nu eşti făcut pentru magie. Fiecare dintre noi poate afla răspunsul la această întrebare doar pe cont propriu.

Ai vrea să faci un număr de magie pentru o anumită celebritate ?
Aş vrea să fac un număr de magie pentru Eminem. Nu l-am întâlnit niciodată, dar sunt un mare fan al muzicii lui. E un tip uimitor.

Ţi s-a întâmplat vreodată să nu-ţi iasă un număr de magie?
Nu, fiindcă eu merg mult pe improvizaţie. De cele mai multe ori nici nu ştiu ce anume voi face sau ce urmează să se întâmple. De obicei, am o direcţie, dar pot oricând să  schimb şi să încerc altceva. Oricum, în final, tot veţi vedea un număr uimitor. Nu mi-am propus să procedez aşa de la bun început. Într-un fel, metoda mea seamănă cu a unui comedian de stand-up aflat pe scenă, care este hărţuit de cineva din public. Cei mai buni comici ştiu foarte bine cum să transforme acea hărţuială în ceva chiar mai amuzant decât gluma pe care voiau s-o spună iniţial.

Ţi-ai dorit vreodată să renunţi la magie?
Nu şi nici nu cred că mi-aş putea dori vreodată să renunţ la magie. O iubesc, e pasiunea mea. Îmi plac toţi cei care muncesc din greu în meseria lor. Da, uneori ar fi plăcut să am şi nişte timp liber. Mi-ar plăcea să-mi iau o vacanţă frumoasă, să străbat lumea şi să văd tot felul de locuri minunate. Dar, în realitate, lucrez tot timpul şi nu prea apuc să mă bucur de frumuseţile din jur. Mi-ar face plăcere să mă întorc în Brazilia cândva, dar nu ca să filmez sau ca să lucrez. Aş vrea doar să mă bucur de acel loc şi să mă bronzez liniştit. Dar nu, n-aş putea renunţa niciodată la magie. E cel mai bun lucru din lume pentru mine.

Cât timp petreceai acasă, exersând în camera ta, înainte să ieşi în lume cu un nou număr ?
Cred că nu am exersat niciodată în camera mea, pentru că obişnuiam să ies pe stradă şi să-mi petrec timpul acolo. Când îmi venea câte o idee, eram ca un puşti nerăbdător şi voiam să le arăt imediat oamenilor. Practic, nu pot spune că aş fi exersat vreodată în camera mea, ci doar pe stradă, cu oameni adevăraţi.

Ce mesaj ai avea pentru un tânăr magician aspirant, aflat la începutul carierei?
I-aş spune să-şi repete numerele foarte des, să exerseze, să cunoască oameni noi, să-şi perfecţioneze abilităţile personale. Dar, mai ales, să aibă încredere în forţele sale, indiferent cât de mulţi oameni îi vor spune că nu poate să facă un anumit lucru. Dacă tu crezi în forţele tale, vei reuşi. Dacă tu crezi în forţele tale, poţi să faci orice. Trebuie doar să lucrezi din greu, să exersezi şi să dai cât mai multe spectacole.

Cât de greu ţi-a fost să faci numărul cu mersul pe apă?
Cu ani în urmă, când eram mic, doi tipi pe nume Sonny şi Dean obişnuiau să mă arunce într-un lac artificial din apropierea casei în care mi-am petrecut copilăria. Tu ai vreun asemenea lac prin preajmă? Ştii ce înseamnă? E un lac creat de om, amenajat într-un parc. Şi băieţii ăştia mă tot aruncau în lac, încă de pe vremea când nu ştiam să înot. De atunci îmi doream să fiu în stare să merg pe apă. Iar asta se întâmpla când aveam vreo 9 sau 10 ani. Însă abia în 2011 am reuşit să îmi îndeplinesc acest vis. Dar trebuie să spun că m-am gândit la el vreo 15 ani din viaţa mea...

dynamo

Poţi spune că te-ai pregătit pentru acest număr timp de 15 ani?
Da. Ideea mi-a venit când eram mic, dar n-aş fi crezut niciodată că o să-mi reuşească şi în realitate. Dintotdeauna am avut această ambiţie, mi-am dorit să pot merge pe apă, dar... Oricum, când am decis s-o fac, mi-am zis că vreau să merg pe cel mai cunoscut râu din Anglia, adică pe Tamisa. În timp ce mergeam pe apă, s-a produs o întreagă nebunie. Când am pus primul picior pe suprafaţa apei, abia dacă se uitau la mine vreo 20 de oameni, dar când am ajuns la mijlocul râului se adunaseră deja cam 2.000 de persoane care mă urmăreau. Nu puteam să aud ce spuneau oamenii, fiindcă erau foarte departe, dar am simţit toată acea energie înconjurându-mă. Îmi mai amintesc că pe lângă mine a trecut un fel de feribot de pe care se auzea o melodie cu Michael Jackson şi cineva mi-a strigat ceva de genul: „Mergi ca Michael
Jackson pe apă!“ Eram în mijlocul râului şi cineva mă punea să imit Moonwalk al lui Michael Jackson. Asta este magie!

Viaţa tânărului magician

  • 17 decembrie 1982: s-a născut Steven Frayne în Bradford, Anglia.
  • A început să facă magie în Delph Hill şi Holme Wood, două cartiere ale oraşului.
  • Pe 25 iunie 2011 a fost fotografiat în timp ce părea să păşească pe apă, traversând Tamisa în faţa Palatului Westminster, în cadrul campaniei de promovare a  emisiunii sale, „Dynamo şi magia imposibilului“.
  • 23 octombrie 2011, Dynamo a anunţat că a devenit membru al unei societăţi a magicienilor cunoscute sub denumirea de „The Magic Circle“.
  • 5 iulie 2012, Dynamo a fost promovat de societatea magicienilor „The Magic Circle“ la rangul de „Associate of the Inner Magic Circle“ cu „Silver Star for Performance“.
  • 2012: „Dynamo şi magia imposibilului“ a câştigat premiul pentru „Cel mai bun program de divertisment“ în cadrul Broadcast Awards.
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite