Pentru cei care totuşi nu pot lua cu asalt litoralul – nici măcar şaormeria – televizorul rămâne planul de rezervă. Prost plan, fiindcă vara moderatorii miezoşi şi emisiunile cu audienţă sunt în vacanţă, tu rămâi cu ciurucurile. Nu ştiu cum au unii mai multă vacanţă decât muncuşoară – dar leafa şi-o iau întreagă. Într-o ţară unde salariile se stafidesc şi oamenii îşi pierd joburile mai repede decât îmi pierd eu cheile prin casă, deştepţii din televiziuni câştigă bine şi vorbesc prost.

De la Antena 3, aflăm că ”bebeluşul regal a fost adus pe lume de Marcus Setchell”. Nu ştiam că Ducesa de Cambridge i-a mai împrumutat burta unui tip (care sper că e doctor). Singura noastră satisfacţie este că a văzut şi el cum e să extragi o căpăţână de copil dintr-un orificiu de zece ori mai mic.

Tot Antena 3 (mărturisesc, nu mă aşteptam la asemenea titlul OTV-ist din partea lor) titrează pe o dungă de culoare galben-canar, într-o zi: ”Traian Băsescu este bunic! Află imediat numele nepotului”. Culmea, era la câteva ore după ce născuse Kate a Angliei, mă gândeam că e o potriveală mişto să fi născut şi Eba a României. Chiar aveam creierii anesteziaţi de teoria conspiraţiei, am crezut că s-a înţeles Regina cu Băsescu să nască astea micile în acelaşi timp. Când în sfârşit au difuzat ştirea detaliată, s-a dovedit că preşedintele era ”bunicul” Mişcării Populare.

Mi se pare o manevră penibilă, e ca atunci când ăia de la Cancan au titrat cu litere cât girafa că solista Inna s-a măritat. Proştii ca noi au făcut clic pe articol, iar acolo scria că Inna s-a măritat cu muzica ei! Păi dacă asemenea tâmpenii sunt ştiri, atunci de ce nu pot spune şi eu că sunt măritată cu presa de vreo douăzeci de ani şi de ce nu-mi scot buletin pe numele Simona Catrina-Jurnalescu? 

Deliru-i ler

La B1TV, un reporter făcea caz de ”cufiţidialitate” (fiecare cu molfăiala lui). Iar la RTV, o fătucă striga la noi că studenţii de la Academia Navală ”au plecat în larg cu nava Bricul Mircea”. Dacă i-ar fi spus şi ei cineva că bric înseamnă navă, poate ne-ar fi scutit de redundanţa asta măzărată. Tot la RTV, Condurăţeanu opera pe creier deschis, în stilul său caracteristic: ”Apendicul să nu mai fie prins dimineaţa în burta omului!”. Nu există cuvântul ”apendic”, dar toate celelalte cuvinte din propoziţie există, aşa că-l iertăm de data asta, cu condiţia să nu ne mai ţină conferinţe despre ceea ce ar trebui să facă rinichele, ficata, pancreasa şi splinul.

Nu mai ştiu pe ce post, parcă pe vreo Antenă (oricum nu contează), Simona Sensual bătea nişte câmpi atât de rău, încât mi-era milă de ei. Se lăuda că pariază în draci. Din păcate, face prozeliţi. Exact de asta aveam nevoie, de mai mulţi tineri cărora le curg balele după jocurile de noroc. Fata se bagă în fotbal, are şi argumente: ”Ce se întâmplă în spatele stadionului nu trebuie să le încurci una cu alta”. Şi chinezii din Dragonul Roşu vorbesc mai bine româneşte. Simonica nu se lasă, o filmau ăştia când se moţa la un coafor. Şi explica ea, cu nasul pe sus şi gramatica pe jos: ”Am câştigat şi câte o mie de euro din pariuri, dar la salon tot trebuie să vii”. Hodoronc-tronc. Dar nu e vina ei, e vina cui face o rubrică lungă şi lată cu asemenea accidente ale showbiz-ului.

Doamne, miluieşte şi corectează

După-amiaza, n-ai ce vedea la televizor, dacă eşti persoană normală la cap. Cred că vârful de audienţă e înşfăcat (să nu râdeţi) de NeptunTV, care face ravagii, fiindcă transmite de la, nu-i aşa, Marea Neagră. O manelistă în fundul aproximativ gol cântă despre cât ar vrea s-o sărute iubitul ei. În juru-i, alte patru burice tresar emoţionant, în ritmul unei muzici selecte, care se asortează perfect cu hamsiile, cu micii şi cu mătăsosul guler al berii.

Tot la Neptun TV am văzut un fel de concurs Miss Nu-ştiu-ce. Miss Plaja, aşa ceva. Ori mi s-a defectat mie tubul de la televizor, ori alea aveau picioare ca nişte grisine ratate (din alea pe care le-a tremurat mâna brutăreselor şi le-au cocârjat). Erau atât de slabe, încât sunt aproape sigură că n-au toate organele în inventar, n-au loc, vă garantez. Probabil se nutresc numai cu fructe de mare. În sensul că mănâncă numai caise cumpărate din Neptun.

Un post TV foarte simpatic e Trinitas TV. Îl recomand ateilor şi credincioşilor deopotrivă, chiar dacă e un teritoriu ortodox. Într-o seară, un preot i-a acordat un interviu unui preoţel (deci joacă ei cu ei, cum ar veni) despre alcoolici. ”Persoana care este catalogată de medici ca şi alcoolică bea continuu, şi dacă nu continuu, atunci de dimineaţă până seara”. Auzi, de dimineaţă până seara nu înseamnă continuu? Că oricum, oricât ai trage la măsea, tot ai nevoie de opt ore de nani. Sfinţia-sa, care spune prudent şi incorect ”ca şi alcoolic”, spune în schimb ”dependenţa fizică când”. Mai bine lua ”şi”-ul de-acolo şi l-ar fi mutat dincoace.