UPDATE Ministrul Justiţiei a revenit asupra deciziei de a-i retrage acreditarea lui Ovidiu Oanţă: cine l-a făcut să se răzgândească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Oanţă, selfie cu Tudorel Toader FOTO Arhivă personală Ovidiu Oanţă
Ovidiu Oanţă, selfie cu Tudorel Toader FOTO Arhivă personală Ovidiu Oanţă

Jurnalistul Pro TV Ovidiu Oanţă îl acuză pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader că i-a retras acreditarea enervat de întrebările incomode pe care i le-a pus de-a lungul timpului. Reporterul susţine că nu i-a fost oferită nicio explicaţie pentru refuzul de a fi acreditat.

UPDATE Într-o declaraţie pentru HotNews, Tudorel Toader a precizat că a revenit asupra deciziei după ce „doamna premier m-a rugat să îl reacreditez“. 

Ulterior, ministrul Justiţiei a postat şi un mesaj pe Facebook: „În documentele de acreditare la MJ există o clauză prin care se prevede «mă angajez să respect regulile de conduită». În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea respectivei clauze!“.

UPDATE Pro TV a transmis un punct de vedere tranşant

„Ministerul Justiţiei refuză nejustificat să mă mai acrediteze după ce în repetate rânduri Tudorel Toader mi-a spus că îmi va interzice accesul în minister, revoltat de întrebările mele deranjante“, a anunţat pe Facebook Ovidiu Oanţă. 

Reporterul, celebru pentru întrebările tăioase şi ironice, aminteşte şi de ameninţarea făcută de Toader la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe jurnalişti că le va retrage acreditările dacă nu respectă cerinţele lui, adică să nu i se pună întrebări când nu doreşte.

„Tudorel Toader îşi duce la bun sfârşit ameninţarea: Ministerul Justiţiei mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat nu în două zile la cererea din ianuarie, ci la două luni distanţă. În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiţiei. Probabil prin sutele de întrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiţiei“, a mai scris jurnalistul Pro TV.

Articolul de lege invocat de Ministerul Justiţiei prevede: „(3)Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii“

Pe 4 martie, după ce Toader şi-a prezentat bilanţul de la Ministerul Justiţiei, jurnaliştii i-au pus întrebări, iar ministrul s-a enervat şi i-a ameninţat: „Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi“. La momentul respectiv, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) i-a reamintit ministrului Justiţiei că ameninţarea jurnaliştilor cu retragerea acreditărilor de presă este ilegală.

Nu este pentru prima dată când ministrul Justiţiei este acuzat că îngrădeşte jurnaliştii, uneori chiar la propriu. Spre exemplu, în luna ianuarie a acestui an, mai mulţi jurnalişti au fost opriţi la poarta Ministerului pe motiv că cererile de acreditare transmise pentru declaraţia lui Tudorel Toader au nevoie de timp de procesare.

Încă un jurnalist incomod a primit interzis de la ministrul Toader: „Am îndrăznit să deranjăm“. În ce condiţii poate primi din nou acreditare

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite