Irina Radu, şef interimar al TVR: „Din această instituţie trebuie să plece mulţi oameni şi să vină câţiva foarte buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Radu mai are foarte puţin timp de petrecut în fruntea Televiziunii Române, din postura de preşedinte-director general interimar
Irina Radu mai are foarte puţin timp de petrecut în fruntea Televiziunii Române, din postura de preşedinte-director general interimar

Preşedintele-director general interimar al Televiziunii Române Irina Radu a punctat, într-o discuţie cu jurnaliştii, reuşitele înregistrate de când a preluat mandatul, a prezentat soluţii pentru ca instituţia să iasă din situaţia critică în care se află, precizând că soarta TVR se află în mâinile parlamentarilor, cărora, însă, nu pare să le pese prea mult, la ultima întâlnire ironizând-o pe şefa postului public.

Şefa TVR, ironizată de Parlamentari

Deşi Televiziunea Română este o instituţie aflată în grija statului, parlamentarii nu par să fie la curent cu criza pe care o traversează, aspect dezvăluit chiar de Irina Radu, la o conferinţă de presă ce s-a desfăşurat la sediul TVR. „La întâlnire din Parlament, din luna octombrie, când am prezentat nişte date, reacţia a fost: «Aoleu, chiar în halul ăsta de rău staţi voi?». Pentru mine a fost un şoc, pentru că raportul de activitate se predă în fiecare an, deci s-a putut vedea foarte clar ce se întâmplă cu TVR. În mâna parlamentarilor stă soarta Televiziunii Române“, a declarat Irina Radu. 

De asemenea, aceasta spune că s-a lovit chiar de ironii venite din partea politicienilor: „În luna noiembrie le-am spus că nu mai putem funcţiona, după câteva săptămâni, am avut senzaţia că cineva chiar face ironii, mai multe persone mi-au spus: «Păi, aţi spus că vă închideţi. Dăm drumul la televizor şi vedem că nu v-aţi închis». E îngrozitor. Nu ne-am închis, dar dacă asta vă doriţi, hai să discutăm. Nu aşa se întâmplă lucrurile într-o ţară normală. Noi ne menţinem cum putem. Hotărârea sorţii noastre nu o putem lua noi, nu suntem o firmă privată.“

Irina Radu a subliniat că de când a fost numită în funcţie nu a simţit că aparţine Parlamentului României: „Parlamentul este patronul meu şi cred că patronul meu trebuie să aibă grijă de mine, să mă ajute cu finanţarea, cu deciziile, nu să mă ia la glume.“

Plusurile TVR în mandatul Irinei Radu

Irina Radu a ţinut să puncteze şi plusurile avute în cele patru luni de când a preluat şefia interimară a TVR: „În ciuda lucrurilor negative, am avut emisiuni chiar bune, multe premiate. Am avut programe de sărbători, am avut un Revelion cu cifre de audienţă bune. Au fost şi lucruri care au avut succes şi majoritatea oamenilor au apreciat.“ Totodată, şefa TVR a precizat că s-a implementat un sistem nou de Breaking News, după tragedia din clubul Colectiv, când postul public nu s-a mobilizat pentru a transmite informaţii şi imagini de la locul accidentului. La momentul respectiv, şefa Ştirilor TVR Raluca Stroe Brumariu şi directorul interimar de Programe Gabriel Gherghescu şi-au înaintat demisiile de onoare.

„În seara atentatelor de la Paris am reacţionat prompt, deşi, sincer, nu mi-aş fi dorit să verificăm noul sistem atât de repede şi cu o altă tragedie. Dar a fost răspunul la o altă ironie din Parlament - «Şi avem garanţia că dacă se întâmplă ceva se întâmplă la fel?». În perioadele de evenimente speciale, cred că am produs peste 70 de ore de ediţii speciale. Oamenii au făcut o muncă extroardinară în acea perioadă. Sigur că nimic nu poate fi reparat, va rămâne o pată neagră ce s-a întâmplat în noaptea incendiului din Colectiv. Dar s-a arătat că se poate funcţiona, în anumite condiţii, cu o anumită atitudine. Se poate şi la noi, nu suntem sălbatici“, a explicat Irina Radu. 

În plus, aceasta a precizat că atât salariile, cât şi taxele au fost plătite la zi şi că s-a plătit o parte din sumele datorate angajaţilor care au dat în judecată Televiziunea Română, după ce în perioada 2008-2010 nu s-a respectat contractul colectiv de muncă şi nu s-au indexat salariile. „Este un drept al lor. Putem doar negocia cu ei o eşalonare, pentru că în momentul în care trebuie să dai milioane de euro, atunci clar te blochezi“, a specificat Irina Radu. 

Ea a mai spus că au reuşit să convingă băncile şi partenerii să amâne plata datoriilor, air negocierile cu FRF au fost pozitive, întrucât datoriile s-au achitat şi au rămas doar penalităţile, pe care TVR a propus să le plătească în regim de barter. În plus, Irina Radu spune că nu şi-a pierdut speranţa că postul public va difuza Campionatul European de Fotbal. 

20% din plăţile făcute în 2015 au fost datoriile istorice

„Din plăţile făcute în anul 2015, 50% au fost salariile. 20% au fost plăţi pe care TVR le-a făcut pentru datorii istorice. Deci, eu pot spune că nu am putut să-mi fac treaba pentru că 20% am dat pe ce au contractat alţii în mod aiuristic, exagerat şi necugetat. Asta e situaţia. Din toate aceste plăţi din 2015, pentru licenţe, filme, programe s-au plătit 5,37%. Deci ce aşteptări poţi avea de la o televiziune care îşi permite să investească în programele şi licenţele ei doar 5,37%. Pe omul care plăteşte abonamentul nu-l interesează nici ce datorii avem noi, nici câţi angajaţi avem“, a explicat Irina Radu, precizând că TVR nu a fost condusă în ultimii ani aşa cum ar fi trebuit, ci a funcţionat din virtutea inerţiei.

Ea a mai spus că pe 27 aprilie este următorul termen de plată la ANAF: „Sper să nu fiu nevoită iar să mă duc şi să spun că ne închidem ca să reacţioneze cineva.“

„Mai urmează definitivarea unor procese, anticipăm o sumă de aproximativ 12-13 milioane de euro care vor veni peste noi, în curând. Sunt tot procesele cu salariaţii, iar eu stau şi mă întreb acum cine o să răspundă pentru ce s-a întâmplat în perioada 2008-2012. Noi plătim cât putem. Până acum am plătit cinci milioane de euro. Este dreptul lor să se lupte pentru a-şi primi bani şi este datoria mea să mă rog de ei să plătim eşalonat“, a declarat Irina Radu, precizând şi că datoriile comerciale sunt de 50 de milioane de euro. 

Cum s-au împărţit banii TVR: 

Datorii istorice – 14,5 milioane de euro datorii istorice

Plăţi cheltuieli curente – 49,3 milioane de euro (30 de milioane de euro – salariile angajaţilor de la Bucureşti, iar 5,6 milioane de euro – studiourile teritoriale)

Plăţi pentru realizarea programelor – 3,8 milioane de euro

Plăţi pentru studiouri teritoriale – 1,5 milioane de euro

Investiţii - 335.780 de euro

Titluri executorii şi alte despăgubiri – 2,2 milioane de euro

Soluţii pentru depăşirea perioadei critice 

Şefa TVR a mărturisit că 80% din timpul oamenilor merge către analize economice şi rugăminţi şi mai deloc spre televiziune, subliniind că li s-a spus clar să nu mai ceară indexarea taxei TV. Însă, Irina Radu a pus la punct câteva măsuri care, dacă ar fi adoptate, ar putea ajuta Televiziunea Română: 

- eliminarea măsurilor discriminatorii privind regimul de publicitatea (de la opt minute pe oră la 12 minute pe oră şi inserarea spoturilor între programe), 

-reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competiţii sportive, abonamente agenţii internaţionale de ştiri, 

-creşterea numărului plătitorilor de taxă TV şi modificarea structurii plătitorilor persoane fizice,

- excluderea alocaţiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor

- plafonarea comisionului de colectare a taxei TV la 7,5% (anterior privatizării societăţilor de distribuţie de energie electrică),

- eliminarea măsurilor discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic (de la 15% la 3%).

Emisiunile care produc bani şi audienţă la TVR

Întrebată dacă TVR, în momentul de faţă, are vreo emisiune performantă, Irina Radu a răspuns negativ, precizând că această afirmaţie ţine seamă de modul în care înţelege ea performanţa. În schimb, a spus că, într-un spectru larg, există emisiuni pe care, personal, le-ar păstra în orice grilă. Între acestea se numără „Starea Naţiei“, a lui Dragoş Pătraru, „O dată-n viaţă“, prezentată de Iuliana Tudor, „Viaţa satului“, „Destine ca-n filme“, a Iulianei Marciuc, şi „D-ale lui Mitică“, iar emisiunea lui Mircea Dinescu, „Politică şi delicateţuri“, performează în raport cu investiţia. Irina Radu a declarat şi că emisiunea „Starea Naţiei“ are un profit dublu faţă de investiţie. 

Irina Radu a dezvăluit că începând din luna ianuarie, angajaţii TVR vor preda un raport de activitate şi că ar dori ca unul dintre cele două canale ale Televiziunii Române, TVR 1 sau TVR 2, să se transforme într-unul de ştiri, iar TVR 3 în canal cultural. 

„Nu am cumpărat aproape deloc filme, noi trăim din ce am găsit în magazie. Cel puţin 20% din bani ar trebui să meargă către programe. Nu aşa se conduce o instituţie, nu aşa se negociază clauze, nu aşa se face un contract de management. Nu ne încălzeşte să fim ţinuţi în viaţă, dar fără să trăim. Procedurile în TVR au fost făcute să acopere incompetenţa, nu să protejeze instituţia“, a declarat Irina Radu.

Aceasta a spus că, în momentul de faţă, Televiziunea Română are bani doar pentru 350-400 de angajaţi: „Ar trebui să plece foarte mulţi oameni şi să vină câţiva foarte buni.“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite