INTERVIU Narcisa Birjaru, câştigătoarea „Chefi la cuţite”: Nu sunt afectată de reacţiile negative. Sunt un om corect, onest, aşa am fost mereu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Narcisa Birjaru şi Cătălin Scărlătescu FOTOGRAFII Antena 1
Narcisa Birjaru şi Cătălin Scărlătescu FOTOGRAFII Antena 1

Narcisa Birjaru are 24 de ani şi este prima femeie care câştigă marele premiu în valoare de 30.000 de euro de la „Chefi la cuţite”, show culinar realizat de Antena 1. Într-un interviu pentru „Adevărul”, tânăra povesteşte cum s-a apucat de gătit şi în ce fel i s-a schimbat viaţa după apariţia la TV.

Narcisa Birjaru a câştigat cel de-al nouălea sezon „Chefi la cuţite”, de la Antena 1. În marea finală, ea s-a duelat cu Cătălin Amarandei, din echipa albastră a lui Florin Dumitrescu, şi cu Elena Matei, din echipa verde a lui Sorin Bontea. În timpul show-ului, Narcisa a reuşit să impresioneze cu preparate simple, dar foarte gustoase, după cum au lăudat-o chiar cei trei chefi, Scărlătescu, Dumitrescu şi Bontea - tocana ţigănească şi plăcintă cu iaurt, după o reţetă învăţată de la bunica ei. În încercarea de a-şi impresiona tatăl, la vârsta de nouă ani, a gătit primul ei preparat: o porţie de pilaf. La 17 ani se angaja pentru prima dată într-un restaurant, unde a început de jos, cu spălatul vaselor. Narcisa Birjaru mărturiseşte că nu se lasă afectată de comentariile răutăcioase apărute la adresa ei, după marea finală: "Eu sunt o persoană foarte pozitivă, cred că s-a văzut asta şi pe tot parcursul show-ului". Şi Cătălin Scărlătescu a încurajat-o să continue să gătească, ba chiar i-a promis un loc în bucătăria lui, atunci când îşi va deschide un restaurant: "În Narcisa am simţit cea mai mare luptă de-a lungul sezonului. Am simţit că ar face orice ca să înveţe mai mult, să se autodepăşească, să câştige. Este un om care a muncit extrem de mult ca să ajungă aici, un om care nu are multă încredere în forţele proprii, dar un om care dă un gust fabulos mâncării. Narcisa, te-ai născut să găteşti! Să nu laşi pe nimeni să îţi ia asta!”

Adevărul: Eşti prima femeie care câştigă "Chefi la cuţite". Cum te simţi după victorie? Te-ai aşteptat să câştigi? 

Narcisa Birjaru: Mă simt excelent, sunt foarte bucuroasă! Am retrăit toate emoţiile finalei la difuzare. Nu mă aşteptam să câştig, dar mi-am dorit să câştig. Ştiam în sinea mea că dacă intru în finală relaxată, cu energie bună, am mari şanse ca totul să decurgă cum trebuie. Şi aşa am făcut. Am gătit din suflet! 

Dacă n-ai fi fost tu câştigătoarea, ce alt concurent ai fi vrut să câştige? Cu cine te-ai înţeles cel mai bine în concurs? 

Cel mai bine m-am înţeles cu colegii mei din echipa mov. Am trecut prin multe alături de ei, dezamăgire, fericire, confruntări câştigate când mai eram doar eu, Alex şi Valentina în echipă. Sunt multe care ne leagă. Aşa că m-am bucurat ca, în mare parte, să gătesc alături de ei în finală. Chiar dacă favoriţii mei erau în echipa mov, am apreciat mereu şi talentul celorlalţi bucătari, din echipele adverse. Noi, de la început, ne-am dorit să îl facem mândru pe chef Cătălin şi să îi dăm şansa unei noi victorii. Mă bucur că am reuşit! 

image

Primul job în bucătărie

De unde pasiunea ta pentru bucătărie? La ce vârstă te-ai apucat de gătit? 

La vârsta de 17 ani am avut primul job. M-am angajat într-un restaurant din Bucureşti şi, ca toţi ceilalţi, am început cu spălatul vaselor. Uşor, uşor am trecut pe salate, preparate reci şi ajutor de bucătar pentru chef-ul angajat în locul respectiv. După ce am demonstrat că mă descurc, în ceva timp, după ce bucătarul alături de care am lucrat a fost nevoit să plece, am primit postul de bucătar chef în restaurantul respectiv. Deşi mama şi bunica mea gătesc foarte bine, sunt prima femeie din familie care a mers pe drumul acesta. 

În timpul concursului, ai impresionat cu o plăcintă cu iaurt, după reţeta bunicii tale. Vorbeşte-ne puţin despre ea. Ea te-a învăţat să găteşti? 

Reţeta bunicii mele de plăcintă este simplă, dar delicioasă. La bază are foi de plăcintă şi iaurt, însă bineînţeles că la Chefi la cuţite am reinterpretat-o, am adăugat şi fructe uscate, diferite esenţe... şi am impresionat. Sunt mult oameni care îmi scriu pe Instagram şi îmi cer reţeta!

image

În prezent, lucrezi în vreun restaurant? 

Nu lucrez în prezent în niciun restaurant, am în vedere mai multe oferte, în schimb. 

  Am gătit de când eram mică, pentru că, în familia noastră, există un cult al mâncării

Care este mâncarea ta preferată? Ce găteşti cel mai des pentru familia ta?

Nu am o mâncare preferată, nici în materie de gătit, nici de mâncat. Eu sunt o gurmandă, îmi plac mai toate preparatele, gastronomia pentru mine este o pasiune. Le-am avut mereu alături pe mama şi bunica, nişte bucătărese desăvârşite, care m-au învăţat foarte multe. Am gătit de când eram mică, pentru că în familia noastră, există un cult al mâncării – ne place să gătim împreună, dar şi să mâncăm.

Ce vei face cu marele premiu de 30.000 de euro? Te-ai gândit?  

Probabil voi da avans pentru o casă nouă, dar nu exclud, pe viitor, nici varianta unui restaurant. Rămâne de văzut. 

Eşti născută în Bucureşti. Cum a fost copilăria ta? Ce amintiri ai de când erai copil? Cum îţi petreceai timpul?

Am avut o copilărie foarte frumoasă, cu nimic diferită de restul copiilor din vremea aceea. Că toate fetele, îmi plăcea foarte mult să mă joc, dar şi să stau în bucătărie cu mama şi bunica mea. La vârsta de nouă ani am gătit şi primul meu preparat, o porţie de pilaf, pentru tatăl meu. Mi-a zis că este foarte bun, chiar dacă eu ştiam, pe vremea aceea, că îl făcusem puţin prea al dente. (râde)

S-a căsătorit la 14 ani 

Te-ai căsătorit de la vârsta de 14 ani, după cum ai mărturisit. Cum ţi-ai cunoscut soţul? 

Da, aşa este. Pentru mine căsătoria a fost un moment foarte frumos, pentru că a fost alegerea mea. Părinţii mei sunt foarte deschişi şi mi-au acordat toată încrederea. Şi ei, ca şi mine, s-au căsătorit tot devreme, pe la vârstă de 15 ani. Anul acesta împlinesc 26 de ani de căsătorie şi sunt la fel de uniţi că în prima zi, se înţeleg foarte bine. Sunt un exemplu pentru mine. 

Ai putea spune că "Chefi la cuţite" ţi-a schimbat în vreun fel viaţa? Te recunosc oamenii pe stradă? Ce-ţi spun? 

Da, Chefi la cuţite mi-a schimbat viaţa încă din audiţii, de când am primit cuţitele chefilor. Mai apoi, când chef Cătălin m-a ales în echipa sa. Mi-a adus o bucurie enormă, pentru că eu l-am admirat dintotdeauna. De aceea mă şi bucur că am putut să îi ofer acest câştig, să fie primul jurat care câştigă alături de o femeie. Oamenii, telespectatorii, îmi trimit foarte multe mesaje, mă recunosc pe stradă, vor să facă poze cu mine... sunt drăguţi. Le mulţumesc pentru susţinere!

image

Din păcate, în urma finalei, au apărut foarte multe reacţii negative la adresa ta. De ce crezi? Te afectează în vreun fel?

Cred că reacţii ar fi existat indiferent de rezultat, pentru că fiecare finalist a avut tabăra lui de susţinători. Aşa este normal, nu? Eu sunt o persoană foarte pozitivă, cred că s-a văzut asta şi pe tot parcursul concursului, nu sunt afectată de reacţiile negative. 

Cum le-ai răspunde celor care spun că nu tu meritai să câştigi competiţia?

Le-aş spune că meniurile de finală au fost jurizate de chefi renumiţi din România care au ani de experienţă în bucătărie... cât nu am eu, de exemplu, pe pământ... Nu cred că cineva poate contesta asta.

Mă mândresc cu etnia mea, sunt un om corect, onest, aşa am fost mereu  

Te-ai simţit vreodată discriminată din cauza etniei tale? În bucătărie sau în viaţa de zi cu zi? 

Nu, eu mă mândresc cu etnia mea. Sunt un om corect, onest, aşa am fost mereu. Calităţile umane sunt mai importante decât orice. 

Ce ţi-a spus Cătălin Scărlătescu după victorie? El a mărturisit, la un moment dat, că ar vrea să te ia în bucătăria lui, dacă îşi va deschide un restaurant. 

A fost foarte mândru de mine, fericit, entuziasmat că a mai câştigat un sezon. Şi de data aceasta cu o femeie! Îl iubesc pe chef Cătălin, este omul care mi-a acordat încredere, mentorul meu. Sigur că am fost flatată când am auzit că şi-ar dori să mă ia alături de el, să învăţ cât mai multe. Parcă trăiesc un vis! 

image
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite