Interviu cu Florin Călinescu despre Facebook şi influenceri: „Să fie sănătoşi! Eu prefer să fiu influenţat de Mario Vargas Llosa şi Marquez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Călinescu nu ştie exact pentru cine vorbeşte pe Facebook, dar primeşte pe oricine în ceea ce numeşte el „domiciliu personal“ FOTO Pro TV
Florin Călinescu nu ştie exact pentru cine vorbeşte pe Facebook, dar primeşte pe oricine în ceea ce numeşte el „domiciliu personal“ FOTO Pro TV

Într-un scurt interviu obţinut de „Adevărul“, Florin Călinescu (61 de ani) a vorbit despre fenomenul Facebook, unde a devenit rapid foarte popular după ce şi-a făcut cont anul trecut, a explicat de ce a ales să intre „în rândul lumii albastre“, dar şi ce părere (n-)are despre influenceri.

După revenirea spectaculoasă la Pro TV, în calitate de membru al juriului „Românii au talent“, Florin Călinescu şi-a făcut, în 2017, şi cont de Facebook, unde îşi exprimă în stilul consacrat părerile, în special despre ce se întâmplă pe scena politică.

La momentul respectiv, Călinescu mărturisea că studiază posibilitatea de a relua „Chestiunea Zilei“, una dintre cele mai de succes emisiuni difuzate la Pro TV şi în România, în genere, iar dacă nu se va putea pe micile ecrane, e dispus să dea o şansă online-ului.

Într-un interviu obţinut de „Adevărul“, Florin Călinescu mărturiseşte că habar nu are cum de se bucură de o comunitate atât de mare (are peste 100.000 de fani care îi urmăresc activitatea) pe Facebook, platformă pe care o consideră „un domiciliu personal“.

De asemenea, realizatorul explică de ce şi-a făcut cont, care este „politica“ după care se ghidează când transmite mesaje pe Facebook şi a dezvăluit care sunt influencerii pe care îi respectă.

„Adevărul“: E clar că v-a cucerit fenomenul Facebook. De unde aţi plecat şi cum aţi ajuns la o comunitate atât de mare?

Florin Călinescu: Nu ştiu cum am ajuns la o comunitate atât de mare, nu am avut o reţetă. Am început cu Facebook-ul pentru că am vrut să ţin şi eu cont de lumea de astăzi şi de apetenţele generaţiilor tinere. Dar constat că mai mult generaţiile mature mă abordează. Cum creşte? Nu pot să-mi dau seama şi nu asta m-a preocupat. Mi-am dorit, fiind o „trestie gânditoare“, să văd cum pot să folosesc acest mijloc contemporan. Nu am devenit dependent. Dar dacă la capătul Facebook-ului se află oameni, atunci, de ce nu? 

Pentru cine vorbiţi pe pagină? Cine face parte din comunitate?

Nu ştiu pentru cine vorbesc. Eu consider Facebook-ul un domiciliu „personal“ şi primesc pe oricine vrea să vină în vizită în mod civilizat. E o manifestare într-un loc personal. Eu aşa am înţeles că este. Dacă o persoană rezonează cu ideile mele, e binevenit. Cine nu, e liber să îşi caute alt loc de vizitat. E simplu.

Credeţi că există „personal“ într-un mediu public cum este Facebook-ul?

Da. 

Există democraţie pe Facebook?

Nu ştiu, dar dacă e să apelăm la definiţia grecească, e o piaţă în care lumea se manifestă dupa cum este fiecare.

Care sunt momentele în care vă lasaţi garda jos?

Dar niciodată nu o ridic. Fac ceea ce fac la un moment dat gândindu-mă ca e fair enough (cinstit – trad.) ca şi ceilalţi să reacţioneze. Nu le place ce văd, schimbă postul de televiziune, mă critică. Nu le place pagina mea de Facebook, caută alte pagini sau îşi spun părerile pe paginile lor. Şi aşa mai departe. Singurul lucru pe care l-aş avea de adăugat la Facebook e că eu pot să spun pe pagina mea ce cred eu, în condiţiile impuse de platformă şi ale bunului simţ, desigur, iar cineva căruia nu i-ar plăcea ce găseşte în pagina mea ar trebui să se ducă să-şi spună părerea pe pagina lui. Eu nu vreau să nasc polemici sau dispute. Dar dacă într-o zi vor fi 5 milioane de români care vor zice că le place ce spun eu acolo, vom vedea atunci. Daca 5 milioane îmi vor spune să mă culc, mă duc să mă culc. Şi o să închid şi pagina de Facebook.

Au trecut atâţia ani de când faceţi show. Publicul s-a schimbat? Vrea el acelaşi lucru mereu? La ce mai reacţionează azi?

Publicul se uită la „Românii au talent“ de opt ani, se uită la sport, la ştiri, la filme. Nu m-am gândit niciodată... S-ar putea să se schimbe doar vehiculul. Într-o zi, tot mai mulţi oameni nu vor mai avea răbdare să ajungă să vadă programele, ci să se uite pe tablete, pe smartphone-ul de la purtător. Asta se poate schimba. Dar că publicul doreşte să vadă tot felul de lucruri, asta va rămâne milioane de ani.

Cum vedeti generaţia tânără de azi? Cum vi se par tinerii?

E puţin mai complicat, pentru că pe vremea mea tinereţea avea doar câteva zone, orizonturi de aşteptare. Acum, posibilităţile lor de dezvoltare sunt aproape infinite, stacheta e mult mai sus, trofeele sunt mult mai mari, dar şi înfrângerile.

Ce părere aveţi despre influenceri?

Nu am o părere, nu am timp să mai urmăresc vehiculele altora. Să fie sănătoşi dacă influenţează! Înseamnă că fenomenul există. Eu prefer să fiu influenţat de Mario Vargas Llosa, Marquez, de orice romancier tânăr român, american, rus, spaniol, care apare.

Ce cărţi citiţi acum?

De la cărţi de bucate până la filosofie, de la stil de viaţă paleo până la teorii politice, de la biografii până la romane, de la poezie până la enciclopedia britanică.

Care este hastagul care v-ar descrie?

Până la următorul interviu o să mă documentez care e treaba cu hashtag-ul. (Râde)

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite