INTERVIU „Escroc“ de la Discovery demonstrează cum magia, ştiinţa şi tehnologia pot înşela vigilenţa experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis
Conran se ia la întrecere cu experiţi din diverse domenii în
încercarea de a-i „păcăli“ FOTO Discovery Channel
Alexis Conran se ia la întrecere cu experiţi din diverse domenii în încercarea de a-i „păcăli“ FOTO Discovery Channel

Alexis Conran, expert în escrocherii, demonstrează, din 7 martie, în fiecare sâmbătă, la Discovery Channel, cum poate învinge experţi din domenii diverse folosindu-se de anumite trucuri imperceptibile, care solicită atât mintea, cât şi trupul. Cu o combinaţie între „magie“, ştiinţă şi tehnologie, Alexis aduce în noua serie „Man vs Expert“ o nouă percepţie asupra iluziilor din secolul XXI.

Alexis Conran a fost actor înainte de a devenit „escroc“ profesionist şi „magician“. A fost atras de misterele magiei şi de trucurile mărunte prin care poate lăsa goale buzunarele oamenilor pe stradă. Aşa a început să realizeze „Escrocherii adevărate“, la BBC3, desigur, pentru a ilustra cât de simplu este să furi şi să scapi basma curată. Acum, Alex Conran nu se mai ocupă de „mărunţişuri“. A trecut la un alt nivel, se duelează cu profesionişti din domenii diverse pentru a le submina autoritatea şi pentru a-i păcăli, folosindu-se atât de magia escrocheriei, cât şi de puterea tehnologiei şi a ştiinţei. Acesta porneşte în noi aventuri, în fiecare sâmbătă, începând cu 7 martie, la Discovery Channel, de la ora 17:00, în „Man vs Expert“.

Adevărul“: După ce ai lucrat în cadrul unor programe TV cu şi despre magie, ce părere ai despre aranjamentele făcute în prealabil între magician şi spectator?

Alexis Conran: Magia evoluează în programele de televiziune, iar standardele sunt tot mai exigente. Publicul s-a obişnuit cu efectele speciale pe care le vede în filme, aşa că se aşteaptă ca şi spectacolele de magie să fie la aceeaşi înălţime. Există o graniţă foarte fină între folosirea unor aranjamente prealabile cu publicul spectator sau aplicarea unor trucuri de montaj video, când se lucrează la forma finală a programului TV. Personal, nu sunt un fan al acestor metode. Regula mea de aur, pentru toate spectacolele, este că experienţa publicului spectator, care e de faţă în momentul când fac trucurile, trebuie să fie aceeaşi cu experienţa telespectatorilor care urmăresc programul la TV. Dacă faci un truc pe stradă, în faţa unor oameni, şi apoi trucul respectiv e transmis la TV, publicul îşi va da seama dacă apar diferenţe între cele două experienţe. Şi asta ar fi o greşeală uriaşă. Eu îmi doresc ca aceste experienţe să fie cât mai reale cu putinţă pentru cei care le urmăresc, chiar şi atunci când vorbim de trucuri filmate. Din fericire, pentru programul „Man vs Expert“ nu am avut astfel de probleme, fiindcă n-am folosit foarte mult magia. Am apelat la nişte tehnici de escrocare, ca să ne asigurăm că pot să câştig probele respective sau că am cea mai bună poziţie în competiţie, cu care să-mi asigur victoria. În acest program folosim mai degrabă tehnici de escrocherie decât ceea ce am numi în mod obişnuit „magie“.

La ce vârstă a început să te intereseze magia şi cum ai decis că vrei să transformi această pasiune în jobul tău de zi cu zi?

M-am apropiat de magie destul de târziu, când aveam deja aproape 30 de ani. Eram actor, lucram la o piesă de teatru şi îmi împărţeam cabina cu un magician foarte bun, pe nume Andy Nyman. E un prieten apropiat al meu şi totodată cel care a pregătit un alt magician cunoscut, pe Derren Brown. Şi cu Derren sunt prieten. Aşa am ajuns să mă învârt în acest cerc de minţi inventive şi asta mi-a declanşat interesul pentru magie. Nu mi-am propus niciodată să fac din asta o profesie, eu mi-aş fi dorit să rămân actor. Dar magia a ajuns un fel de hobby pentru mine şi aşa m-am molipsit de ceea ce magicienii numesc „microbul magiei“. E ca un soi de boală, fiindcă începe să te obsedeze. Aşa am păţit şi eu. M-am trezit cumpărând carte de magie după carte de magie. Nu-mi mai doream nimic altceva decât să citesc cărţile astea şi să exersez trucurile magice descrise acolo.

image

Alexis Conran, un escroc cu stil care se foloseşte de magie şi de ştiinţă

Noua serie „Man vs Expert“ debutează sâmbătă, 7 martie, la Discovery Channel, de la ora 17:00. Bazându-se pe forţa de atracţie a magiei şi iluzionismului, folosite în situaţii reale, prezentatorul Alexis Conran face echipă cu alţi conspiratori cu care unelteşte, punând la cale strategii ingenioase prin care să se ia la întrecere cu experţi din diverse domenii şi să câştige.

Fiecare episod îl prezintă pe Alexis în confruntarea cu trei persoane care au atins un nivel de top în profesiile lor, în domenii în care Alexis însuşi are prea puţină experienţă. Şi pentru că în mod normal nu ar avea nici cea mai mică şansă în aceste confruntări, Alexis beneficiază de o pregătire specială, de tehnici şi sfaturi din partea unor specialişti eminenţi în domeniu, iar pe alocuri se mai bizuie şi pe câte un strop de magie şi iluzionism ca să-şi sporească şansele de succes.

Alexis Conran s-a născut la Paris, dar a crescut la Atena, în grecia, apoi de la 16 ani a studiat actoria la Londra. După absolvire, Conran a avut dorinţa ciudată de a studia şi arta magiei. Trei ani mai târziu, lucra deja ca magician profesionist, specializat în trucuri cu cărţi de joc. În 2003 a făcut parte din echipa invitată să ofere servicii de consultanţă pentru scenariştii şi actorii serialului TV de mare succes „Hustle (Escrocii)“, de pe BBC. Cunoştinţele lui vaste despre escrocherii, furt de buzunare şi alte trucuri asemănătoare au conferit serialului un aer autentic care nu a scăpat neobservat. După această experienţă, Conran a fost invitat să joace într-o altă serie TV pentru BBC, „Escrocherii adevărate“. În 2012, Conran şi-a început primul proiect solo, „Gambling Addiction And Me - The Real Hustler“, un documentar despre dependenţa de jocurile de noroc. În 2014, Conran a apărut în documentarul Discovery Channel Trucurile minţii, fiind urmărit de un public din peste 220 de ţări de pe tot globul.

Şi aşa au trecut câţiva ani. Încă eram actor, dar am început să dau şi primele spectacole de magie, mai mult pe la petreceri şi alte asemenea reuniuni. Apoi m-a contactat compania Objective Productions, care l-a lansat şi pe Derren Brown. M-au găsit prin intermediul lui Derren şi al lui Andy, în perioada în care lucrau la un program intitulat „Escrocherii adevărate“. Aşa a început totul pentru mine. Am intrat şi eu în echipa acestui program şi restul a devenit carieră. Mă consider un mare norocos fiindcă jobul meu este, de fapt, un hobby al meu.

Eşti actor, scenarist şi magician de scenă. În care dintre aceste domenii te simţi mai în largul tău?

Fără să sune a laudă de sine, eu mă consider unic, fiindcă sunt toate aceste lucruri în acelaşi timp. Nu pot să mă definesc ca actor şi atât, fiindcă sunt şi magician. Nu pot să renunţ la asta. Şi nu pot spune că sunt doar magician, fiindcă sunt şi expert în escrocherii. Când te pricepi să faci atât de multe lucruri, devii unic. Mie îmi place să consider că sunt toate aceste lucruri la un loc.

„Povestea“ unei magii reuşite

Magia la TV se bucură de o popularitate tot mai mare, în ciuda faptului că în zilele noastre aproape oricine are o cameră video şi un program pentru efecte speciale poate să creeze iluzii mai impresionante decât un magician. După părerea ta, care ar fi viitorul magiei la TV?

Cred că magia la TV are un viitor fiindcă oamenilor chiar le place. Le place misterul. Dar cred că magia trebuie să se schimbe, fiindcă toate formele de artă se schimbă, şi comedia, şi televiziunea, şi divertismentul. Toate se schimbă cu timpul, odată cu tehnologia. Până şi copiii pot crea acum efecte speciale minunate, în camera lor. Dar elementul cel mai important legat de magie rămâne arta de a spune o poveste. Ce poveste spui acolo? Ce încerci să creezi? E foarte dificil să faci aşa ceva. Mulţi greşesc crezând că, dacă ştii să faci nişte trucuri magice, automat te poţi numi magician. Nu e deloc aşa. E ca şi când ai spune că, dacă eşti capabil să memorezi câteva replici, eşti deja actor. Magia înseamnă să ştii să spui poveşti. Avem nevoie de mai mulţi magicieni tineri şi buni, care să fie pasionaţi şi să aibă de spus poveşti în spiritul marilor tradiţii, precum Houdini şi toţi ceilalţi magicieni minunaţi. Cred că acum am ajuns într-un stadiu în care ne lipseşte ceva din măreţia lor. Asta poate şi din cauza modului în care funcţionează societatea zilelor noastre, fiindcă ne place să consumăm, suntem consumatori de divertisment. Dar cred că magia încă poate avea un viitor strălucit. Cu condiţia ca lucrurile să evolueze şi să se mai schimbe în acest domeniu.

Cine este, după părerea ta, cel mai mare magician din toate timpurile?

Eu am trăit în secolul XX şi în secolul XXI. Au existat foarte mulţi magicieni extraordinari înaintea mea, pe care eu nici n-am apucat să îi văd. Şi există o diferenţă uriaşă între a auzi câte ceva despre un magician şi a asista personal la spectacolele lui de magie. Dacă mă întrebaţi care ar fi, după părerea mea, cel mai mare magician din toate timpurile, incluzându-i şi pe cei pe care nu i-am văzut niciodată personal, cred că titlul i s-ar cuveni lui Houdini pentru toată cariera lui şi tot ce a făcut acest om pentru arta magiei. A avut o contribuţie atât de mare şi a adus magia în centrul atenţiei într-un mod atât de copleşitor, încât ar fi greu să-l trecem cu vederea.

În „Man vs Expert“ te întâlneşti cu profesionişti din domenii în care tu ai puţină experienţă sau chiar deloc. Ce te-a impresionat cel mai mult la aceşti oameni?

Mă întâlnesc cu profesionişti care sunt experţi în domeniile lor, domenii despre care eu ştiu prea puţin sau chiar deloc. Ei sunt cu toţii experţi de top, o elită a profesiei lor, de la cel mai puternic om din lume sau un campion olimpic de caiac până la un leton care e numărul unu în Marea Britanie la motocross. Cu toţii sunt cei mai buni din branşa lor, iar lucrul care m-a impresionat cel mai tare a fost implicarea lor puternică. Vorbim aici de perioade de timp uriaşe, mii de ore de antrenamente sau pregătiri, pentru a deveni experţi. Eu însumi am lucrat mii de ore cu pachetele mele de cărţi, deci ştiu ce înseamnă un astfel de efort şi ce implică. Dintotdeauna m-au impresionat oamenii care îşi dedică viaţa ideii de a deveni cei mai buni în domeniul lor. A fost aşadar o onoare şi un privilegiu să mă întâlnesc cu aceşti oameni, să văd ce-i împinge înainte şi cum ating un asemenea nivel. Asta înseamnă să tinzi spre perfecţiune: să vrei să fii cel mai bun în ceea ce faci. Mi se pare extraordinar şi absolut admirabil să ai o astfel de calitate.

image

Alexis Conran FOTO Channel 5

Escrocherii adevărate“ e un program care se bucură de o mare popularitate. Cum e posibil ca oamenii pe care urma să-i păcăleşti să nu te recunoască imediat?

Sigur, cu cât a devenit mai cunoscut programul, cu atât a devenit şi problema asta tot mai dificilă. Au fost momente în care am abordat anumite persoane, ca să încercăm să le escrocăm, dar am fost recunoscuţi. Şi am început să fim foarte atenţi dacă oamenii îşi dădeau seama, dacă ne aruncau priviri ciudate, dacă li părea că ne cunosc de undeva. Imediat ce primeam asemenea indicii, eu, Paul şi Jess plecam, ne duceam în locurile unde ştiam că se ascund camerele de filmat şi producătorii, şi le spuneam că persoanele respective s-au prins că filmăm „Escrocherii adevărate“.

Cam cât timp i-ar trebui unui om obişnuit ca să înveţe cel puţin patru sau cinci trucuri profesioniste cu cărţi de joc?

Mă tem că o să dau aici un răspuns-clişeu. Nu e vorba de un anumit interval de timp. Sigur, poţi să înveţi în câteva ore patru sau cinci trucuri cu cărţi de joc. Dar ca să ajungi să le stăpâneşti perfect, va trebui să le exersezi o viaţă întreagă. Va trebui să te perfecţionezi tot timpul. Dacă ştii secretul unui truc nu înseamnă că eşti magician. Mişcarea, iuţeala mâinii care face trucul, ordinea în care iei cărţile de pe masă şi aşa mai departe. Toate astea nu sunt decât partea cea mai mică a trucului magic. Performanţa e cea mai importantă. Şi ca să devii performant trebuie să exersezi luni de zile sau poate chiar ani. Există trucuri pe care deja le fac de aproape 20 de ani şi tot mă trezesc spunându-mi că ar trebui să mai schimb câte un detaliu, câte o mică mişcare. Şi chiar fac schimbările respective, fiindcă îmi dau seama că trucul iese mai bine aşa. A durat 20 de ani până am ajuns la concluzia asta, fiindcă trebuie să exersezi şi iar să exersezi, de foarte multe ori.

Care a fost cel mai dificil antrenament fizic sau psihic pe care l-ai făcut ca să-i poţi învinge pe experţii din programul TV?

Trebuie să recunosc că toate au fost foarte dure. Unele în plan mintal - ca de pildă proba cu detectorul de minciuni. Acolo totul s-a întâmplat în mintea mea şi am avut nevoie de un volum uriaş de auto-disciplină şi control al minţii. La fel şi cu proba contra specialistului în memorie. Am avut nevoie de un nivel de concentrare uriaş - şi în ziua probelor respective, şi în toată perioada de pregătire prealabilă.

La nivel fizic au fost mai multe probe care au cerut o implicare hotărâtă: cursa cu campionul olimpic de caiac a fost foarte dură. Nu mai mersesem niciodată cu caiacul până atunci şi mi se părea că e uşor. Stai acolo şi vâsleşti. Cât de dificil poate fi? Ei bine, n-aveţi decât să încercaţi să faceţi un caiac să meargă în linie dreaptă. E foarte greu.

Cursa contra campionului britanic de motocross mi s-a părut cea mai periculoasă, fiindcă deşi ştiu să merg cu motocicleta, aici am mers pe tot felul de drumuri pline de noroi, cu salturi şi diverse obstacole, iar motocicleta derapa cumplit. Mi s-a părut extrem de periculos. Dar am reuşit şi o cascadorie foarte dificilă, de care sunt foarte mândru.

Dacă proba de motocross a fost cea mai periculoasă, cea în care trebuia să scap de câinii special dresaţi pentru urmărire, în Munţii Blue Riding din Georgia, a fost cea mai chinuitoare, fiindcă am alergat pe teren accidentat, tot intrând şi ieşind din apă, timp de vreo două ore.

Faci numere de magie în program, în amintirea copilăriei tale de succes?

Sigur. În acest program folosim o combinaţie de ştiinţă, tehnologie uimitoare şi un strop de escrocherie. N-aş numi asta magie, ci escrocherie. E cam acelaşi lucru. Deci da, am trişat puţin şi mi-am folosit agilitatea mâinilor, ca să-mi creez nişte avantaje. Da, recunosc că am fost „rău“ şi am trişat puţin.

Alexis Conran foto discovery

Cum te pregăteşti pentru fiecare probă nouă? Ai o echipă de specialişti care te ajută?

Cheia acestui program constă în pregătirile prealabile. Iată de ce cred că e un program extraordinar, fiindcă plecăm de la premiza că mă întâlnesc cu un expert în domeniul respectiv, indiferent că este cel mai puternic om din lume, un campion de motocross sau cel mai grozav pescar din lume. Şi încep să analizez de ce e fiecare dintre ei atât de bun. Pe urmă mă apuc de antrenamente şi concep o probă în care să ne întrecem, dar în care să am şi eu o şansă cât de mică la victorie. Dar ca să fac asta trebuie să mă consult cu alţi experţi. Da, sunt ajutat şi eu. Apelez la alţi experţi din domeniile respective şi le cer sfatul. Când mă pregăteam pentru confruntarea cu cel mai puternic om din lume, m-am dus la un alt „Strongman“, un atlet foarte puternic, şi l-am rugat să-mi arate ce face. Omul mi-a explicat, iar eu m-am gândit că, în loc să-l întrec cu forţa fizică, aş putea să încerc cu ajutorul ştiinţei. Aşa că m-am dus la Universitatea Cambridge şi am stat de vorbă cu unul dintre cei mai mari fizicieni de acolo, care mi-a explicat cum e cu forţa, energia şi Legea lui Newton. Am aflat deci cum aş putea folosi fizica în avantajul meu. Am studiat împreună chiar şi anumite tehnologii pe care le puteam folosi ca să-mi creez un avantaj.

Spre deosebire de un simplu spectacol de magie, când urmăreşti acest program chiar înveţi foarte multe lucruri interesante. Totodată e foarte posibil să reuşeşti unele dintre lucrurile pe care le încerc eu în „Man vs Expert“.

„Oamenii te cred dacă eşti convins de spusele tale“

Există vreun domeniu în care ţi-ai dori să devii foarte bun, după acest program? De pildă, ai vrea să te apuci să cânţi la chitară?

Mi-am găsit tot felul de hobby-uri pe care nu le aveam înainte. Într-una dintre probe trebuia să-l înving pe cel mai bun jucător de popice din America. E în galeria celor mai celebri jucători din America, e omul care l-a învăţat pe Preşedintele Bush să joace bowling, iar eu trebuia să mă măsor cu el. Am avut bila mea de bowling, făcută special pentru mine. Iar acum sigur că merg la bowling, fiindcă a început să-mi placă foarte tare. În plus, abia aştept să vină primăvara ca să pot ieşi la pescuit, fiindcă şi sportul ăsta m-a prins foarte tare. Până acum, nu am înţeles niciodată de ce se duc oamenii la pescuit. Mi se părea extrem de plictisitor să stau acolo şi să aştept până vine un peşte. Dar după ce am încercat şi această experienţă, cred că e un hobby fantastic.

Aş spune însă că aproape tot ce am încercat în program voi continua să fac şi de acum încolo. După toate sfaturile primite de la chefi m-am apucat de gătit. De asemenea, mint mult mai bine după ce am învins. Poate că am învins detectorul de minciuni, poate că nu l-am învins, va trebui să urmăriţi programul TV ca să aflaţi. Dar cred că toată această experienţă a fost o introducere excelentă pentru o multitudine de hobby-uri şi activităţi.

image

Alexis Conran FOTO alexisconran.com

Ca expert în escrocherii, care crezi că ar fi elementele cheie când vrei să păcăleşti pe cineva?

Dacă vrei să fii un bun escroc, trebuie să ai neapărat încredere în tine. Escrocul trebuie să fie un tip încrezător. Descoperi rapid că, dacă vrei să faci o escrocherie şi spui ceva cu încredere, ca şi când ai fi ferm convins de spusele tale, oamenii te cred. Există un sentiment inerent al încrederii în cei din jur. Nu ştiu de ce, dar cei mai mulţi oameni au încredere în ceilalţi şi vor să creadă ce li se spune.

În al doilea rând, trebuie să fii un bun actor. Trebuie să ştii să joci un rol şi să fii bun la improvizat, nu să te bâlbâi şi să-ţi cauţi cuvintele, ci să intri efectiv în pielea personajului de care ai nevoie. Cred că pe mine asta m-a ajutat cel mai mult în cariera de „escroc“: ştiinţa de a intra în pielea personajului. Chiar şi când fac trucuri de magie, intru în pielea unui magician. Nu-mi scriu în minte scenarii, nu-mi caut replici, nu mă bazez pe cuvinte scrise de producători sau de alţii. Totul vine din mine, din încrederea mea şi din capacitatea mea de a juca acest rol, intrând cu totul în pielea personajului. Aşa poţi să devii un bun escroc.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite