INTERVIU Dynamo, iluzionist: „Nu încerc să mint sau să înşel publicul, oamenilor nu le place să fie păcăliţi“

INTERVIU Dynamo, iluzionist: „Nu
încerc să mint sau să înşel publicul, oamenilor nu le place să
fie păcăliţi“

Pe numele real Steven Frayne, Dynamo este un magician englez cunoscut pentru iluziile de mari proporţii pe care le realizează FOTO David Muntean

Dynamo, unul dintre cei mai cunoscuţi magicieni la nivel mondial, a vorbit în cadrul unui interviu acordat ziarului „Adevărul“ despre ultimul sezon al emisiunii sale şi despre cât e real şi cât e fantastic în ceea ce face.

Ştiri pe aceeaşi temă

Albert Einstein spunea următoarele: „Îţi poţi trăi viaţa doar în două moduri. Sau crezi că nu există magie, sau crezi că totul e magie“. Iar Dynamo (31 de ani) a crezut în darul magiei încă de mic, ducându-l la un nou nivel. Dar dacă nu ar fi fost Dynamo, Steven Frayne (n.r. - numele real) nu s-ar distinge cu nimic faţă de ceilalţi. Poate doar prin ochii de un albastru deschins magnetic, accentul tipic britanic, o strângere de mână nu prea fermă şi o statură mică. Dynamo e un om obişnuit, dar care face lucruri neobişnuite. Nu uită de unde a plecat şi vrea, în ciuda neîncrederii oamenilor, să transforme adulţii în copii, fie şi pentru câteva minute.

Adevărul“: Sezonul patru din „Dynamo şi magia imposibilului“ te poartă în diferite colţuri ale lumii. Mărturiseai că vrei să îţi duci trucurile prin toată lumea. De ce?

Dynamo: E ultimul sezon al emisiunii mele, unii fani sunt întristaţi, călătoria mea de patru ani aproape că a luat sfârşit. Cu toate acestea, am şansa să îmi rezerv puţin timp pentru a inventa un spectacol autentic al vieţii pe care să îl duc în marile săli de spectacole ale lumii. Este important să fac asta, în primul rând pentru că show-ul a avut un succes enorm în întreaga lume. Oamenii din România, Budapesta, Polonia, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud au sprijinit emisiunea, de aceea cred că este corect să îmi vadă trucurile pe viu. Atunci când vezi un truc magic la TV, te gândeşti «A, poate că aşa e, nu am de unde să ştiu». Dar atunci când vezi cu ochii tăi ajungi să crezi. Mă aflu într-o postură norocoasă, am succes în ceea ce fac, ar fi o ruşine să nu îmi arăt trucurile în jurul lumii, ăsta ar fi celălalt motiv. Am visat din copilărie că o să fac magie pentru tot restul vieţii mele. Şi mi-am asumat orice risc pentru a ajunge atât de departe. Acum, faptul că mă aflu în situaţia de a merge oriunde în lume pentru a face magie şi a uimi oamenii este un vis devenit realitate.

Visul din copilărie devenit realitate FOTO David Muntean

 

Omul care a mers pe apă

 

Pe numele real Steven Frayne, Dynamo este un magician englez cunoscut pentru iluziile de mari proporţii pe care le realizează, spectacolele stradale de magie inovatoare, dar şi pentru introducerea elementelor de dans şi a culturii hip-hop în numerele lui. Pasiunea pentru magie a început din copilărie, atunci când, cu ajutorul bunicului său, Steven a reuşit să facă faţă unor bătăuşi care îl tachinau, „luându-le puterea“, ca mai apoi aceştia să inventeze poveşti cum că ar fi avut puteri speciale. Timp de mai mulţi ani şi-a perfeţionat arta, ca mai apoi, în timpul centenarului dedicat lui Harry Houdini, să dea o reprezentaţie, inclusiv în faţa lui David Blaine, prin care să înceapă o nouă eră a magiei. „Puştiul ăsta este un dinam (n.r. - eng. dynamo)“, a fost replica venită din public prin care tânărul şi-a căpătat numele de scenă. În 2004 a creat primul „mixaj muzical“ magic în care, ajutat de o echipă de filmare, realiza trucuri pe străzile Londrei şi în culisele evenimentelor Pe 25 iunie 2011 a fost fotografiat în timp ce părea să păşească pe apă, traversând Tamisa în faţa Palatului Westminster, în cadrul campaniei de promovare a emisiunii sale. Printre vedetele în faţa cărora a realizat trucuri magice se numără Will Smith, Gwyneth Paltrow, Jay Z, Coldplay şi Lindsay Lohan. În 2011, Dynamo s-a alăturat asociaţiei „The Magic Circle“, o reputată societate britanică a magicienilor care se dedică promovării şi dezvoltării artei magiei. În 2013 şi-a lansat cartea autobiografică „Nimic nu este imposibil“.

 

Regele magiei“ revine la Discovery

 

Începând din această seară, în fiecare luni, de la ora 22:00, Dynamo, „regele magiei“, revine la Discovery Channel cu al patrulea sezon din „Dynamo şi magia imposibilului“. Acesta ajunge în Statele Unite ale Americii, în Franţa, în India, iar la final în Londra, acolo unde a început povestea.

În spatele „fumului şi oglinzilor“, ce face Steven Frayne în viaţa de zi cu zi?

În viaţa de zi cu zi sunt soţ, încă nu am copii, dar port de grijă căţelului meu, Bessie. Cealaltă femeie din viaţa mea. Îmi place să îmi petrec timpul cu familia şi îmi place să conduc. Vreau să fiu pilot profesionist de cascadorii după ce o să renunţ la magie, e hobby-ul meu. Ador să plec la drum lung cu muzica la volum maxim. Atunci când sunt în maşină oamenii mă văd şi îmi fac cu mâna crezând că o să fac un truc, dar acolo simt că e spaţiul meu de comfort, unde mă pot gândi la idei noi de magie. Ştiu să fac magie, dar cred că e important să am şi un timp în care nu o fac pentru a-mi găsi echilibrul.

În România, dacă spui „magie“, oamenii se gândesc la „vrăjitorie“. Te consideri un vrăjitor?

Unii pot spune despre mine că sunt un vrăjitor, dar eu sunt doar Dynamo, fac ceea ce fac, dacă oamenii nu mă pot înţelege e alegerea lor. Singurul vrăjitor pe care îl ştiu e Harry Potter, am urmat aceleaşi cursuri, la Şcoala de Vrăjitorie şi Magie Hogwards (n.r. - râde).

Ce truc ai vrea să faci dar nu ai avut resursele necesare pentru a-l pune în practică?

Cred că ar fi foarte interesant să încerc să recreez ceea ce Martin McFly şi „Doc“ Emmet Brown au făcut în filmul „Înapoi în viitor“. Atunci când maşina rulează la o viteză foarte mare şi vrrr! Dispare! În trecut, am făcut o maşină să dispară, dar niciodată cu o DeLorean (n.r. - marcă de automobil sport, din filmul meţionat, care a fost transformată în aparat de călătorie în timp). Vreau să iau exact modelul acela din film şi să mă întorc în viitor.

Cum lupţi cu scepticismul celor în faţa cărora realizezi trucurile magice?

Întotdeauna am parte de neîncrederea oamenilor, dar cred că e normal să fie aşa, îmi place să văd cum pun la îndoială ceea ce fac. Ei se gândesc la tot felul de posibilităţi atunci când execut un truc. E bine să fii contestat, asta mă face să învâţ şi să devin un magician mai bun. E vorba de magie, întotdeauna vine la pachet cu o doză de neîncredere şi cu un set de întrebări. Dacă oamenii se gândesc la magie, înseamnă că le pasă de ceea ce fac, un aspect foarte important pentru mine.

Mi-ar plăcea să fiu amintit drept unul dintre magicienii legendari ai lumii. Mai am un drum lung de parcurs până să devin o legendă

Dynamo, magician

Harry Houdini a rămas în istorie prin actele sale senzaţionale de a scăpa din situaţii limită. Prin ce crezi că vei fi amintit peste ani şi ani?

Drept cel mai frumos bărbat din lume (n.r. - râde). Glumesc, doar. Am realizat o mulţime de lucruri în viaţa mea în încercarea de a lăsa o moştenire. Foarte mulţi îşi vor aduce aminte de mine atunci când am mers peste râul Tamisa. Dacă de-acum într-o sută de ani, oamenii se vor gândi la cuvântul „magie“ şi îl vor asocia cu numele meu, atunci o să fiu foarte fericit şi mulţumit. Dar nu în sensul de vrăjitor. Mi-ar plăcea să fiu amintit drept unul dintre magicienii legendari ai lumii. Mai am un drum lung de parcurs până să devin o legendă.

Dynamo, traversând Tamisa FOTO Discovery

Prin magia ta, vrei ca oamenii să zâmbească şi să pună normalitatea sub semnul întrebării. De ce?

De ce nu? Venim pe lume fără a avea vreo preconcepţie. Pe măsură ce îmbătrânim, mergem la şcoală, intrăm într-o rutină impusă de către o societate care ne spune să facem totul într-un anumit fel. După ce terminăm studiile ne dăm seama că nu trebuie în mod necesar să ne conformăm cerinţelor. Lumea asta e atât de captivantă pentru că fiecare o interpretează în feluri diferite. Dacă am face totul în acelaşi fel, cu toţii am deveni plictisitori. Fiecare are propria pornire artistică în ceea ce face, de aceea orice devine fascinant. În acest mod lucrurile tind să evolueze. Îmi aduc aminte că atunci când eram la şcoală nu exista YouTube, platforma a fost inventată în timp ce eram în viaţă. Peste 20 de ani, când voi avea copii, ei mă vor întreba: „Tată, cum era acel YouTube?“. E important să ne schimbăm mereu şi să forţăm limitele a ceea ce doar credem că e normal. Trebuie să fi ciudat ca să fi reamintit.

Secretul e o parte esenţială a meseriei tale. Ce s-ar întâmpla dacă nu ai mai lăsa loc imaginaţiei în trucurile tale?

Probabil că trucurile ar deveni plictisitoare şi nu ar mai fi vorba de succes. Imaginaţia este una dintre cele mai importante componente ale magiei. Am văzut recent un citat pe peretele unui dormitor, „Imaginaţia face să nu mai fie nevoie de cunoaştere“. În fapt, asta este magia reală. Practic, atunci când faci magie realizezi ceva ce există doar în mintea ta şi îi dai formă materială. Un articol, o carte, de exemplu. Asta este magia, dacă te gândeşti la ea, poţi să visezi şi să o materializezi.

E important să ne schimbăm mereu şi să forţăm limitele a ceea ce doar credem că e normal. Trebuie să fii ciudat pentru a fi reamintit

Dynamo, magician

Cărţile magice ale lui Dynamo FOTO David Muntean

Orice truc bun de magie se rezumă la trei elemente: obligaţia, schimbarea de direcţie şi prestigiul, la fel ca în filmul cu acelaşi nume. Cât e real şi cât e fantastic din ceea ce faci?

Publicul decide ce poate fi fantastic. Tot ce fac este real, cum realizez un truc nu este mereu important. Nu încerc să mint sau să înşel publicul, oamenilor nu le place să fie păcăliţi, dar sunt bucuroşi să vadă un truc de magie pentru că această artă are darul de a ne face să ne simţim iarăşi copii. Pe măsură ce îmbătrânim vrem să redevenim copii, aşa-i? Datorită magiei, pentru acele câteva minute, poţi gândi la fel ca un copil, «Nu înţeleg, cum de a făcut asta?». În acel moment te simţi confuz şi impresionat. Asta e ceea ce contează cu adevărat. Magia este o emoţie, iar dacă stârneşti cuiva un astfel de sentiment, atunci e foarte reală.

Magia are darul de a ne face să ne simţim iarăşi copii

Dynamo, magician

Crezi în lucruri paranormale?

O, da! Chiar cred în fantome. Oamenii sunt pe planeta asta de foarte mulţi ani, trebuie să fie o cale de întoarcere, chiar şi după ce mor, deşi trupurile lor nu mai sunt. Bunicul meu a murit în urmă cu trei ani, dar simt că îmi urmăreşte magia oriunde merg.

Dynamo, alături de Ada Roseti, Director de programe Europa de Sud Est, Discovery Networks FOTO Discovery

Imagini din aceeasi galerie
 • Dynamo, alături de Ada Roseti, Director de programe Europa de Sud Est, Discovery Networks FOTO Discovery
 • Dynamo FOTO David Muntean
 • Dynamo, în timp ce realiza un truc FOTO David Muntean 
 • Dynamo a impresionat o tânără din public FOTO David Muntean 
 • Cărțile magice ale lui Dynamo FOTO David Muntean 
 • Dynamo, un om obișnuit care face lucruri neobișnuite FOTO David Muntean 
 • Dynamo FOTO David Muntean 
 • Dynamo FOTO David Muntean 
 • Dynamo FOTO David Muntean 
 • Dynamo FOTO David Muntean 
 • Dynamo a traversat râul Tamisa FOTO Discovery
 • 

Dynamo, coborând
în mers pe faţada clădirii cotidianului L.A. Times FOTO Discovery
 • Dynamo FOTO Discovery 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările