INFOGRAFIE „Dallas“, visul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ImPersonajele consacrate revin pe micile ecrane în noua serie din „Dallas“
ImPersonajele consacrate revin pe micile ecrane în noua serie din „Dallas“

Serialul-fenomen revine în România şi va fi difuzat începând de astăzi, de la 20.30, la Antena 1. Eroii consacraţi şi personajele noi pun la cale alte intrigi, pentru că lupta pentru bani şi putere nu se sfârşeşte niciodată în familia Ewing. Timp de zece săptămâni (primul sezon are 10 episoade) veţi intra din nou în universul Dallasului, cel mai îndrăgit serial al românilor. Ce aşteptări aveţi şi cum vă amintiţi epoca de aur a serialului?

„Bobby nu e prost, dar eu sunt al dracului de deştept!“. Vă sună cunoscut? Replica poate nu chiar – e dintr-un episod al noii serii „Dallas“– dar stilul e inconfundabil. E J.R. şi, da, doamnelor şi domnilor, s-a întors. Cu acelaşi intrigi şi scheme machiavelice, cu aceeaşi dorinţă avidă de bani şi putere. De fapt, altfel nici n-ar mai fi J.R. Unul dintre cei mai buni răi din istoria televiziunii, poate cel mai bun, reintră în casele românilor şi aduce cu el multe nostalgii, chiar dacă cel care l-a întruchipat într-un mod briliant, actorul Larry Hagman, nu mai e printre noi.

Iar J.R. nu vine singur, are doi vechi colegi de „joacă“, Bobby (Patrick Duffy) şi Sue Ellen (Linda Gray), care fac şi ei parte din distribuţia noului serial. Episodic, în roluri minore, apar alte cunoştinţe vechi: Lucy Ewing (Charlene Tilton), Ray Krebbs (Steve Kanaly) şi eternul rival al lui J.R., Cliff Barnes (Ken Kercheval). Iar asta pentru că în noua serie personajele consacrate au predat ştafeta copiilor lor, iar acum noua generaţie Ewing este în prim-plan. Într-un decor familiar – ferma Southfork – lupta pentru avere se dă acum între verişorii John Ross Ewing, fiul lui J.R. şi al lui Sue Ellen, şi Christopher Ewing, fiul adoptat al lui Bobby şi al Pamelei.

dallas serie noua
Dispariţia reală a lui Larry Hagman, care se identificase cu J.R., şi care, practic, va mai muri o dată, va spori interesul, din păcate acut, pentru morbid

Deşi mulţi au fost sceptici în privinţa succesului noului serial, producătorii au avut o intuiţie bună. În ciuda criticilor, postul TNT, care difuzează serialul în SUA, a obţinut audienţe foarte bune. În SUA, de la sfârşitul acestei luni va rula cel de-al doilea sezon al serialului, în care apare încă personajul J.R., deoarece Larry Hagman a reuşit să filmeze câteva episoade înainte de a muri din cauza unui cancer la gât, pe 23 noiembrie 2012. Producţia s-a bucurat de succes şi în alte ţări în care a fost difuzată: Marea Britanie, Canada şi Australia, dar oare cum va fi primită de publicul din România?

  Nostalgii, nostalgii

Criticul de film Irina Margareta Nistor crede că serialul va stârni interesul telespectatorilor, dar nu va da naştere unui fenomen, aşa cum s-a întâmplat cu seria originală „Dallas“. „Din trailer pare o upgradare care va trezi nostalgii pentru original, unde personajele erau mai bine conturate, cu mai multă personalitate. Lumea va vrea să-i revadă după decenii pe supravieţuitorii pe care i-a imaginat David Jacobs (creatorul serialului – n.r.), într-o producţie care trebuia să se numească, iniţial, «Houston». Fireşte că dispariţia reală a lui Larry Hagman, care se identificase cu J.R., şi care, practic, va mai muri o dată, va spori interesul, din păcate acut, pentru morbid“, crede Irina Margareta Nistor.

larry hagman JR la filmari foto Getty Images

Larry Hagman, în rolul lui J.R., la filmări, în seria veche FOTO Getty Images

Aceasta îşi aminteşte de vremurile în care serialul a fost difuzat pentru prima oară la noi în ţară, în anii ’80. Şi chiar dacă relatările despre contribuţia producţiei americane la căderea regimului comunist par exagerate, nu poate fi contestat faptul că România a trăit mult timp  sub influenţa fenomenului „Dallas“.

„Serialul a fost difuzat prima dată în România înainte de 1980, în ajun de 23 august 1979, sub titlul «Compania Petrolieră Ewing», că familia era una singură. A fost primit cu enorm entuziasm de publicul românesc, care sâmbăta seara nu mai ieşea din casă ca să-l vadă. Nunţile ocoleau ora lui de difuzare, lumea visa să aibă piscine, femeile copiau moda şi coafurile protagonistelor, se preluau numele personajelor care deveneau uneori soluţii de alint pentru animăluţele de casă“, îşi aminteşte criticul de film.

image

Amintiri din copilărie

Şi Mirela Boureanu Vaida, prezentatoare la Antena 1, îşi aminteşte cu nostalgie de acele vremuri. „Aveam un singur televizor, ca toată lumea. Atunci când începea serialul, ne strângeam toţi, mama, tata, fratele şi chiar vecinii într-o cameră şi dacă nu aveam toţi loc pe pat, mai aduceam şi scaune. Era un  adevărat moment de bucurie, nu întârzia nimeni, toate erau puse la punct atunci când începea «Dallasul»“, spune prezentatoarea TV.

Pentru noi, «Dallasul» era o altă lume. Tânjeam după ea, deşi eram convinşi că n-o vom avea niciodată

Florina Tecuceanu, o mare admiratoare a personajelor din serialul-fenomen relatează cu emoţie întâmplări din acea perioadă. „Rămâneam «paf» când Lucy, alias bondoaca Charlene Tilton (foto Getty Images), apărea în costum de baie pe marginea piscinei. Retrăiesc şi acum felul în care noi, fetele, am făcut «uauuu», atunci când Pamela şi Sue Ellen, îmbrăcate în haine de blană, au revenit pe micul ecran după ce scenaristul le trimisese într-o vacanţă exotică. Ce farmec vetust aveau serile în care ne adunam la câte unul acasă, ca să ne uităm la «Dallas». O făceam pentru că «Dallas» era singurul serial care necesita trăiri colective. La cota lui de popularitate, într-un sat de patru-cinci mii de suflete, cotiza întreaga comunitate, prin prezenţa sută la sută în faţa televizoarelor: de la telefonista care îşi pusese un aparat mic, marca Sport, în cabina ei, până la şeful postului de Miliţie care urmărea serialul împreună cu subalternii săi, cu picioarele pe masă, aşa cum făcea în biroul lui din Texas personajul J.R.“, retrăieşte cu nostalgie acele momente, Florina Tecuceanu, care îşi aminteşte şi un episod amuzant.

image

„Unul dintre sătenii de la bodega din sat a făcut rost de o ploscuţă metalică, pe care, după ce a şmirgheluit-o şi a dichisit-o ca să-i dea luciu, a făcut-o să semene leit cu aceea pe care o purta în poşetă Sue Ellen. La cârciumă, ţinea morţiş să-şi bea ţuica din acel recipient. «Oniţo, ia mai umple-o pe Suielena mea», îi spunea el, cârciumăriţei“, povesteşte aceasta.

«Dallasul» a însemnat libertatea din democraţie, averile fabulose, egoismul fratricid, lăcomia capitalistă şi lipsa de scrupule a indivizilor avizi de putere precum J.R., banii murdari care se fac din afaceri cu petrol, luxul, opulenţa, dolarii, America.

Serialul ajunsese la asemenea cote de popularitate, încât oamenii îşi făceau programul în funcţie de el. „În comunism, locuitorii de la sate aflau de la televizor, din puţinele filme americane, despre dependenţa de droguri şi se întrebau ce ea aia, neştiind că şi la ei în comună este un caz de adicţie dubioasă: Duşa lu’ Baie, femeie trecută de 50 de ani, era atacată de uşoare crize de anxietate înainte să înceapă«Dallasul» la televizor. Aceste manifestări aveau origine clară: se mutase mai devreme ora de difuzare a serialului şi Duşa se perpelea cum să termine treaba-n ogradă. Până la urmă, a schimbat şi ea ora de servire a nutreţului pentru animalele din curte. După ce a ajustat metabolismul dobitoacelor cu noua oră de difuzare, Duşa a devenit subiect de bârfă pentru babele de pe uliţă. «Ai văzut fă, ce-a făcut Duşa? Dă la animale să mănânce mai devreme şi ea stă liniştită cu Suielen şi cu Jeré în casă. Dacă nu vede «Dallasul», nu mai doarme noaptea“, vorbeau, pe la porţi, bătrânele clevetitoare“, mai spune Florina Tecuceanu.

Profeţii despre capitalism

Pentru noi, «Dallasul» era o altă lume. Tânjeam după ea, deşi eram convinşi că n-o vom avea niciodată. «Dallasul» a însemnat libertatea din democraţie, averile fabulose, egoismul fratricid, lăcomia capitalistă şi lipsa de scrupule a indivizilor avizi de putere precum J.R., banii murdari care se fac din afaceri cu petrol, luxul, opulenţa, dolarii, America. Ne doream maşinile din «Dallas», hainele, whisky-ul pe care-l bea J.R., casa familiei Ewing. Ne doream aceste efecte secundare ale capitalismului, nu ştiam ce înseamnă cu adevărat capitalismul. Eram aşa de naivi“, conchide Florina Tecuceanu.

pamela ewing victoria principal foto getty imaget

Ce nu ştiaţi despre „Dallas“

• Rolul J.R. i-a fost oferit iniţial actorului Robert Foxworth, care l-a refuzat. Acesta a devenit ulterior protagonistul altui serial de succes, „Falcon Crest“.

• Ferma Southfork a fost reşedinţa unui texan pe nume  Joe R Duncan, pe scurt: J.R. Duncan.

• Larry Hagman, (J. R. Ewing) este singurul actor care a apărut în toate cele 357 de episoade ale seriei „Dallas“.

• Deşi, în realitate, actriţa Barbara Bel Geddes era doar cu nouă ani mai în vârstă decât Larry Hagman, în serial ea a jucat-o pe mama acestuia, Miss Ellie Ewing.

• În serial, între J.R şi Bobby este o diferenţă de doar câţiva ani. În realitate, Larry Hagman era cu 18 ani mai în vârstă decât Patrick Duffy.

• În 2007 revista „Time“ a inclus producţia Dallas în topul 100 al celor mai bune show-uri TV din toate timpurile.

Episodul „Cine l-a împuşcat pe J.R.?“ este cel mai vizionat din istorie la nivel internaţional, cu peste 360 de milioane de telespectatori în toată lumea.

• „Dallas“ a fost tradus în peste 90 de limbi.

• Într-un episod din 1987, valoarea companiei Ewing Oil este estimată la două miliarde de dolari (o sumă uriaşă pentru acea vreme).

• Printre actorii celebri care au avut apariţii episodice în serial, de-a lungul timpului, se numără Brad Pitt (la începutul carierei) şi Christopher Atkins (cunoscut pentru rolul din „Laguna albastră“, unde a jucat alături de Brooke Shields).

• J.R. a fost conceput iniţial ca un personaj secundar. Serialul trebuia să se concentreze pe povestea cuplului Bobby-Pamela Ewing.

• Producţia a câştigat peste 40 de premii, inclusiv un Glob de Aur

• Actriţa Victoria Principal (Pamela Ewing, foto Getty Images) a fost invitată să joace în episodul final dar a refuzat.

• Susan Howard (interpreta Donnei Krebbs, soţia lui Sam Culver) este singura din echipa de distribuţie care a scris/regizat câteva episoade („Sitting Ducks“ şi „The Ten Percent Solution“).

• Pentru prestaţia lor în noile episoade, actorii au primit remuneraţii pe măsură. Cel mai bine plătit a fost Larry Hagman, cu un onorariu de 75.000 de dolari pe episod. Patrick Duffy, dar şi mai tânărul Josh Henderson (John Ross) au câştigat, fiecare, 50.000 de dolari pe episod.

• Dallas a fost în competiţie cu serialul „Dynasty“, însă în cele două producţii au jucat actori comuni, precum Brian Dennehy şi Tacy Scoggins.

• Trupa ABBA menţionează serialul „Dallas “ în piesa „The Day Before You Came“

infografie dallas
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite