Horia Gruşcă a fost reales preşedinte al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Gruşcă a mai avut două mandate ca preşedinte al CEA din TVR FOTO revistaflacara.ro
Horia Gruşcă a mai avut două mandate ca preşedinte al CEA din TVR FOTO revistaflacara.ro

Horia Gruşcă a fost reales preşedintele Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR (CEA), pe care a mai condus-o între anii 2006 şi 2010, respectiv 2012 - 2014, în şedinţa din 18 iunie a acestei comisii, notează Mediafax.

În urma votului deschis, Horia Gruşcă a fost ales în unanimitate în funcţia de preşedinte al Comisiei de Etică şi Arbitraj (CEA), potrivit informaţiilor publicate luni pe site-ul Televiziunii publice, scrie Mediafax.

Horia Gruşcă este în prezent realizator în TVR, iar, în perioada 2003 - 2005, a condus Redacţia Emisiuni Informative Săptămânale, iar, între 2001 - 2003, a fost coordonator Ştiri interne în TVR. Horia Gruşcă a fost membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR în perioada 1999 - 2001 şi preşedinte al acestei comisii între anii 2006 - 2010. La sfârşitul anului 2010, a fost din nou ales membru în Comisia de Etică, iar, în septembrie 2012, a fost ales din nou preşedinte al comisiei, pe care a condus-o până la încheierea mandatului.

La sfârşitul lunii februarie, TVR a anunţat că va organiza alegeri pentru desemnarea membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj. Surse din TVR au declarat, pe 7 martie, pentru Mediafax că, după numărarea voturilor exprimate, a rezultat următorul clasament: Horia Gruşcă (cu 151 de voturi valabil exprimate), Marian Voicu (cu 142 de voturi valabil exprimate), Ioana Mureşan (112), Gabriela Avram (98), Răzvan Butaru (91), Bogdan Tomulică (88), Sorin Rada (73), Valentin Popa (63), Luminiţa Velciu (56), Dumitru Bădiţa (45), Maria Ţilică (33) şi Adrian Ionescu (14).

Candidaţii clasaţi pe primele zece locuri, în ordinea numărului de voturi obţinute, au fost propuşi spre validare Consiliului de Administraţie al SRTv, după cum urmează: primii cinci clasaţi, în ordinea numărului de voturi obţinute în cadrul scrutinului - pentru calitatea de membru titular în Comisia de Etică şi Arbitraj a SRTv; următorii cinci clasaţi, tot în ordinea numărului de voturi obţinute - pentru calitatea de membru supleant.

Conform capitolului II, articolul 1 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Comisiei de Etică şi Arbitraj din SRTv, comisia este formată din şapte membri, dintre care un reprezentant al Consiliului de Administraţie, un reprezentant al preşedintelui-director general şi cinci reprezentanţi propuşi de plenul ziariştilor din televiziunea publică şi validaţi de Consiliul de Administraţie. Reprezentantul preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase, în Comisia de Etică este Cristina Andrei, iar reprezentantul Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române în această comisie este Kacso Sandor Boldiszar.

Legea 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) prevede existenţa unei „instanţe interne de arbitraj“, care are ca scop „soluţionarea divergenţelor privitoare la aplicarea statutului“. Totodată, Statutul Ziaristului din SRTv prevede constituirea Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR, care este „garant al respectării şi aplicării acestui Statut“.

Potrivit site-ului TVR, Comisia de Etică şi Arbitraj, având în subordine Serviciul Ombudsman, funcţionează ca o structură independentă în TVR, cu un rol consultativ, ce supraveghează respectarea şi aplicarea Statutului ziaristului din TVR.

Abaterile de la Statutul ziaristului din TVR fac obiectul rapoartelor, recomandărilor şi memoriilor Comisiei de Etică şi Arbitraj, care le înaintează Comitetului Director, Consiliului de Administraţie sau preşedintelui-director general al televiziunii publice. Abaterile pot face obiectul unor sancţiuni administrative, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al TVR.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite