Ghid turistic pentru o călătorie în ţinutul din „Urzeala tronurilor“: ce trebuie să faci şi de ce să te fereşti

Ghid turistic pentru o călătorie în ţinutul din „Urzeala tronurilor“: ce trebuie să faci şi de ce să te fereşti

Dragonstone, castelul aflat sub domnia lui Stannis Baratheon FOTO Facebook/ Game of Thrones

Acţiunea serialului-fenomen „Urzeala tronurilor“ se desfăşoară pe tărâmul fictiv Westeros, unde verile şi iernile durează ani întregi, iar lupta pentru putere, o veşnicie. Pe lângă personajele complexe, intrigile, scenele controversare şi luptele sângeroase, seria dispune şi de peisaje ce-ţi taie răsuflarea.

Ştiri pe aceeaşi temă

V-aţi închipuit vreodată o plimbare prin Debarcaderul Regelui sau cum decurge o zi dincolo de pereţii Zidului? Ei bine, jurnalistul Luke Holland, de la publicaţia „The Guardian“, a realizat un ghid turistic al tărâmului Westeros, care vă poartă printr-o călătorie virtuală a Celor Şapte Regate. Acest ghid prezintă paşii pe care un călător trebuie să-i facă pentru a vedea cele mai frumoase locuri, dar mai ales sfaturi pentru a-şi păstra capul pe umeri, la propriu.

Kings Landing/ Debarcaderul Regelui

Zguduită de conflicte, casa a jumătate de milion de oameni şi motorul politic al Westeros, oraşul-capitală este departe de a fi plictisitor. Cu peisaje pitoreşti, Debarcaderul Regelui a fost scena unor răsturnări politice majore: trădarea „regelui nebun“ Aerys II Targararyen, moartea succesorului său, regele Robert, la o vânătoare de mistreţi, decapitarea lui Ned Stark, încoronarea tiranului Joffrey Baratheron şi victoria lui ulterioară împotriva lui Stannis Baratheon, în Bătălia de la Blackwater.

Este obligatoriu să vizitaţi Grădinile Regale, care sunt presărate cu spioni, dispun de o bogăţie arhitecturală şi datează din timpul domniei familiei regale Targaryen. Jurnalistul Luke Holland are şi un sfat pentru cei care vor să vadă, chiar şi pentru câteva clipe, celebrul Tron de Fier: rostiţi ceva jignitor cu privire la Rege. Tronul este construit din săbiile duşamnilor învinşi de Aegon Dragonul, primul cuceritor din familia Targeryan al Celor Şapte Regate.

Puteţi face o plimbare prin pieţele colorate ale oraşului, care sunt pline de mărfuri exotice şi alimente din întreaga lume, un scurt popas la berării şi o vizită la exclusivistul bordel al lordului Baylish

Nu este reocmandat să vizitaţi Debarcaderul Regelui dacă aveţi cea mai mică bănuială că puteţi fi unul dintre numeroşii bastarzi ai lui Robert Baratheon.

Fiţi cu ochii în patru când vine vorba de membrii familiei Lannister, acolo îl puteţi descoperi pe temutul Tywin Lannister, mâna dreaptă a Regelui, Regina Cersei Lannister, Tyrion Lannister şi arătosul ucigaş de regi, Jaime Lannister.

The Iron Islands/ Insulele de Fier

Situate pe coasta de vest, aceste şapte insule stâncoase, bătute de valurile mării şi vânturile furtunilor, poate că nu e prima destinaţie care vă vine în minte când vă gândiţi la o călătorie, dar cu siguranţă este una interesantă.

Sclavia este o obişnuinţă, precum şi posibilitatea ca peste noapte să te trezeşti într-o navă plină de piraţi nemiloşi, după ce ai gustat din mâncarea locală. De asemenea, normele sociale referitoare la modul în care un frate şi o soră ar trebui să se comporte sunt ignorate în mare parte. Discuţiile despre locuinţa Lordului Theon Greyjoy sunt descurajate. Odată renumit pe insulă pentru bărbaţia sa, acum „bijuteriile şi coroana regală“ ale acestuia aparţin muzeului local. 

The Twins/ Turnurile Gemene

Turnurile au intrări identice şi sunt situate la capetele podului peste râul Trident, singurul pod pe o rază de sute de kilometri şi locul ideal pentru a auzi superstiţiile nebuneşti legate de Umblătorii Albi.

Este de preferat să refuzaţi cu diplomaţie orice invitaţie la nuntă, aceste ceremonii fiind renumite pentru opulenţă şi măcelele ocazionale.

De asemenea, trebuie să ştiţi că Lordul Castelului, Waldur Frey, reacţionează foarte neplăcut când vine vorba de trădare, aşa că nu faceţi nicio promisiune pe care nu o puteţi onora. Aceste meleaguri sunt perfecte dacă sunteţi în căutarea iubirii şi speraţi să vă găsiţi jumătatea. Reşedinţa lordului Frey este plină de fii, fiice şi nepoţi şi, chiar dacă nu sunt renumiţi pentru frumuseţea lor orbitoare sau pentru personalităţile puternice, membrii familiei Frey vin la pachet cu o zestre mai mult decât decentă. 

Doar că nu trebuie să promiteţi că vă veţi căsători cu un Frey, dacă nu sunteţi sigur că vreţi să ajungeţi în faţa altarului. Capetele retezate ale lui Robb, Catelyn şi Talisa Stark, care atârna pe porţile castelului, ar trebui să vă descurajeze.

Dragonstone

Cocoţat în vârful insulei cu acelaşi nume, la doar câteva zile de navigat de la Debarcaderul Regelui, castelul Dragonstone are un design valyrian unic şi o istorie de peste 500 de ani.

Aţi putea dori să aflaţi mai multe despre practicile neortodoxe ale localnicilor, care îl venerează pe Rhllor, Zeul Luminii. Este dovadă de politeţe dacă vă aduceţi propriile lipitori şi instrumente de tortură.

Celebrităţile locului sunt Stannis Baratheon, aparentul moştenitor al Tronului de Fier, care a suferit recent o înfrângere ruşinoasă atunci când a încercat să cucerească Debarcaderul Regelui. Acestuia i se alătura o prezenţă feminină misterioasă, numită „Femeia Roşie“.

The Wall/ Zidul

Nu există loc în Westeros care poate rivaliza Zidul. La sud, domnesc păşunile verzi, iar la nord, vârfurile zimţate, pădurile stranii şi nemărginirile glaciare. Dincolo de Zid vizitatorii pot deveni protagoniştii unor aventuri de neimaginat, dar este cunoscut faptul că mulţi călători se îndrăgostesc iremediabil de frumuseţea locurilor încât nu mai sunt văzuţi niciodată.

Bărbaţii responsabili cu Rondul de Noapte au căzut de acord că urinatul de pe culmile Zidului este cel mai grozav lucru pe care îl poţi face. Deşi merită să amintim că aceşti oameni sunt celibatari.

Pe lângă bărbaţii care păzesc Zidul, s-ar putea să întâlniţi aşa numiţii Sălbatici, unii dintre ei aflându-se sub conducerea lui Mance Rayder, auto-proclamatul „rege de dincolo de Zid“. Călătorii îi pot vedea doar pentru câteva clipe, înainte de a le smulge faţa, şi pe miticii Umblători Albi.

Alte destinaţii

Pentru călătorii mai curajoşi, o scurtă drumeţie peste marea îngustă va duce la descoperirea unor deşerturi, a unor oraşe impunătoare şi a unui amestec ameţitor de temperaturi. Misticismul feeric şi deţinerea unui dragon vin să completeze acest tablou în care carnea de cal este unul dintre cele mai consumate alimente.

Triburile solitare Dothraki din deşert, conduse de regi războinici cunoscuţi sub numele de Khal, sunt unite de valori precum violenţa, caii, misoginism, precum şi de aplicarea în exces a tuşului negru în jurul ochilor. În contrast, în partea de sud se găsesc mai multe oraşe frumoase, bogate şi cosmopolite construite pe baza comerţului şi care nu se află în sfera de influenţă a Tronului de Fier. Călătorii ar trebui să fie atenţi la vrăjitorii care transformă tinerii naivi în eunuci. De exemplu, Lordul Varys nu a mai fost acelaşi după călătoria sa la Myr.

Oraşul-port Qarth, de la est, este condus de către comercianţi şi vrăjitori, mulţi dintre ei fiind ucişi într-o luptă cu Daenaerys Targaryen şi dragonii ei. Dacă vizitaţi Casa Nemuriri ar trebui să fiţi atenţi la vrăjitorii chelioşi şi reci care îţi cer să le spui poveşti. Înspre partea de sud se află Golful Sclavului, un teritoriu arid cu oraşe a cărui economie depinde de folosirea şi vânzarea sclavilor. Mulţi dintre aceştia au fost eliberaţi de Targaryen, permiţându-le să se bucure de plajele din zonă.

Fiţi cu băgare de seamă în privinţa dragonilor, dragonilor de mari dimensiuni care scuipă foc.

Locuri pe care trebuie să le evitaţi

Winterfell

Cândva numită casa familiei Stark şi capitala Nordului, Winterfell a ajuns în colaps. Destinaţia a fost asediată de soldaţii Ironborn, locuitorii au fost evacuaţi sau ucişi, iar oraşul a fost distrus până la temelii. Turiştii s-ar lupta să găsească o cazare acceptabilă.

Eyrie

Aflat pe unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Westeros-ului, Eyre oferă vizitatorilor şansa de a vedea Valea într-un mod spectaculos. Călătorii s-au plâns de faptul că cetatea a decăzut sub administraţia capricioasă a Doamnei Lysa, regenta Văii, care are o relaţie nefirească cu fiul ei adolescent.

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: