Gabriela Firea ţine cu Biserica. PMB cere înlăturarea afişelor cu medici-sfinţi pentru că s-a supărat BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Octav Ganea/Inquam Photos
FOTO Octav Ganea/Inquam Photos

Primăria Bucureşti, condusă de Gabriela Firea, va cere firmelor de publicitate stradală să elimine panourile publicitare care îi înfăţişează pe medici ca sfinţi, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Primăria Capitalei susţine că cererea sa se bazează pe faptul că „BOR şi foarte mulţi bucureşteni consideră că aceste imagini sunt jignitoare“, scrie G4Media. 

„Având în vedere că atât BOR cât şi foarte mulţi bucureşteni consideră că aceste imagini sunt jignitoare, Primăria Capitalei va transmite firmelor de publicitate solicitarea de eliminare a acestor reprezentări de pe panourile stradale, care pot fi înlocuite cu imagini care să aducă un omagiu medicilor-eroi fără să lezeze credinţa trecătorilor“, se arată în comunicat.

Amintim că artista Wanda Hutira a creat o serie de ilustraţii înfăţişând medici cu aure şi în posturi de sfinţi. Imaginile fac parte dintr-o campanie derulată de agenţia de publicitate McCann România, cu scopul de a le mulţumi celor care luptă în prima linie cu pandemia de COVID-19, şi au fost expuse pe panourile publicitare din Capitală. 

Ilustraţiile au stârnit sute de comentarii negative în mediul online şi acuzaţii de blasfemie. De asemenea, consilierul general ALDE, Tudor Tim Ionescu, a cerut oprirea campaniei care „nu ajută pe nimeni“, în timp ce Biserica Ortodoxă vorbeşte despre o „maltratare vizuală a iconografiei creştine“ şi de un „demers blasfemiator“, notează Libertatea. 

La rândul ei, medicul estetician Adina Alberts s-a declarat dezgustată de imagini şi cere agenţiei de publicitate McCann să „renunţe imediat“ la campanie. 

Pe de altă parte, au existat alte sute de comentarii care au venit în apărarea artistei. „Excelente lucrările, lasă habotnicii să se inflameze linistiţi, că au tot timpul din lume în izolare“, a fost unul dintre ele. 

Mesajul campaniei 

Vorbind despre mesajul campaniei, Cătălin Dobre, executive creative director McCann, a explicat: „Uneori miracolele vin de la oameni. Acest serial de la Wanda Hutira face parte dintr-un nou proiect realizat de McCann Romania. Vrem să transformăm oraşele în locuri care dau putere celor care au cea mai mare nevoie de ea în aceste zile, doctori. Merg pe străzi în drum spre cea mai grea treabă acum. Aşa că am luat-o ca meseria noastră, ca comunitate creativă, să transmitem mesajul nostru de mulţumire medicilor. Fiecare artist cu o interpretare unică. Imaginile vor apărea în aer liber în toată ţara. Vor veni şi altele în curând! #susţineredoctorilor.“ 

Reacţia artistei Wanda Hutira

Contactată de Libertatea, Wanda a explicat că a ales să-i înfăţişeze pe medici ca sfinţi pentru că personalul medical, la fel ca personaje care de-a lungul istoriei au fost beatificate, dă dovadă de altruism. În viziunea Wandei, medicii, purtând măşti şi instrumente medicale, au fost transpuşi în reprezentări sacre din mai multe religii: creştinism, hinduism, budism.

„Majoritatea personajelor binefăcătoare din religii au avut curaj şi şi-au pus siguranţa deoparte în momente foarte grele pentru societate şi au avut grijă de alţii. Asta fac şi medicii. Pe lângă faptul că e un gest altruist şi se pun în pericol, găsesc în fiecare zi puterea să se trezească, să-i ajute pe acei oameni. E genul de substanţă pe care o găseşti la personajele declarate sfinţi de-a lungul istoriei“, a explicat artista. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite