FOTO Cine e cofondatorul Rise Project care a câştigat un premiu de 1,5 milioane de dolari, cea mai mare sumă primită de un jurnalist român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Radu Captură Youtube
Paul Radu Captură Youtube

Paul Radu (43 de ani), cofondator Rise Project, a câştigat un premiu de 1,5 milioane de dolari în domeniul antreprenoriatului social, aceasta fiind cea mai mare sumă primită de un jurnalist român.

Paul Radu, care este şi co-fondatorul organizaţiilor Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) si Ashoka Fellow, a obţinut premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social în valoare de 1,5 milioane de dolari, potrivit Pagina de Media.  

Organizaţia fondată de Paul Radu, prin investigaţiile de presă pe care le-a publicat, a scos la iveală crime şi fapte de corupţie, care încurajează şi permite publicului larg să tragă la răspundere pe cei care se află în poziţii de putere. 

Premiul include o finanţare, pentru dezvoltare organizaţională, pentru următorii trei ani. OCCRP este prima organizaţie media premiată în istoria de 21 de ani a Premiului Skoll.  

Organized Crime and Corruption Reporting Project este o reţea globală de jurnalişti de investigaţie, cu peste 46 de membri din întreaga lume (majoritatea instituţii media mici şi nonprofit).

Câteva din rezultate în urma anchetelor de presă:

308 investigaţii oficiale

6.5 miliarde de dolari în amenzi şi sume confiscate

442 arestări, puneri sub acuzaţie şi pedepse

Peste 1.400 închideri de companii, inculpări şi hotărâri judecătoreşti

53 demisii şi concedieri ale unor oameni politici sau ale unor directori executivi ai marilor corporaţii internaţionale

Cine este Paul Radu 

Jurnalistul de investigaţie Paul Radu, în vârstă de 43 de ani, a fost un pionier în toate etapele dezvoltării acestei specializări în presa românească şi în cea internaţională, scrie DOR.

A adus în România investigaţia bazată pe documente şi a publicat anchete despre marile cazuri de corupţie, precum Roşia Montană, RAFO sau Voiculescu – Crescent. Apoi s-a specializat în investigaţii transfrontaliere, a început să conceapă şi să coordoneze investigaţii în domeniul crimei organizate globale. 

În România, a fondat RISE Project, cea mai importantă publicaţie de investigaţie, care, printre altele, a dezvăluit anul trecut afacerile cu statul ale liderului PSD, Liviu Dragnea.

„Întrucât lumea luptă împotriva unei pandemii globale vicioase, este mai important ca niciodată ca cetăţenii din întreaga lume să înţelegă cum liderii corupţi şi reţelele criminale profită de ei. De asemenea, trebuie să ne pregătim deja pentru toate acţiunile post-coronavirus care vor invita la fapte de corupţie”, a spus jurnalistul Paul Radu.  

„Reţeaua OCCRP are un rol unic pentru tragerea puterii la răspundere, iar noi suntem incredibil de recunoscători Fundaţiei Skoll pentru recunoaşterea capacităţii jurnalismului de investigaţie în aceste momente cruciale“, a adăugat el. 

    

image

Paul Radu FOTO occrp.org 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite