Finala „Românii au talent“: cum s-a format grupul Brio Sonores, de la cântece bisericeşti la pop-opera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt băieţi din grupul Brio Sonores au fost desemnaţi cei mai talentaţi români FOTO Pro TV
Cei opt băieţi din grupul Brio Sonores au fost desemnaţi cei mai talentaţi români FOTO Pro TV

Grupul vocal Brio Sonores a întregit, vineri seară, lista marilor câştigători ai show-ului „Românii au talent“. Preferaţii lui Mihai Petre şi ai Andrei, tenorii s-au evidenţiat şi au cucerit atât publicul, cât şi juriul prin timbrul vocal grav, dar cald.

Cea mai convingătoare prestaţie din marea finală a aparţinut „zeilor cu planeta Venus la picioare“, băieţii din grupul artistic Brio Sonores ce au cântat „We Are The Champions“.

Pe lângă entuziasmul şi bucuria victoriei, grupul cu voci de aur a plecat acasă nu numai cu amintirea unor momente unice, ci şi cu marele premiu în valoare de 120.000 de euro. 

Într-un interviu acordat Ştirilor Pro TV, cei opt membri tineri din Chişinău au recunoscut că nu se aşteptau să câştige marele premiu şi consideră că „Românii au talent“ reprezintă o adevărată rampă de lansare.

„Nu ne-am gândit că o să câştigăm marele premiu, dar speram la asta. Am crescut mult profesional şi individual. Am avut multe de învăţat de la acest show. «Românii au talent» e ca o catapultă pentru viitor, reprezintă poarta succesului şi a viitorului nostru“, au declarat tenorii, pentru Ştirile Pro TV. 

De la înfiinţare, în 2009, componenţa grupului s-a mai schimbat, iar acum Brio Sonores este format din Constantin Paladi, Mihai Gandraman, Valeriu Moruz, Timofti Veaceslav, Dumitru Miţu, Adrian Ţâmpău, Alexei Digore, Ion Tucan. 

Vârsta mebrilor este cuprinsă între 22 şi 35 de ani. Valeriu, Adrian şi Alexei sunt solişti ai Teatrului de Operă şi Balet, iar restul sunt studenţi ai Academiei de Muzica, Teatru şi Arte Plastice. Toţi au pornit de la cor bisericesc şi astfel au continuat împreună să creeze ceva nou, unic. Băieţii îşi spun grup artistic în care fiecare membru este solist. În Brio Sonores nu există cântăreţ care să nu improvizeze în timp ce cântă. 

Nu ne-am gândit că o să câştigăm marele premiu, dar speram la asta. Am crescut mult profesional şi individual. Am avut multe de învăţat de la acest show

„Deoarece activăm în incinta Teatrului de Operă, repetiţiile le facem în teatru, condiţiile fiind cât de cât decente, până vom ajunge să avem studioul propriu. Oficial nu suntem susţinuţi de nimeni, dar neoficial sunt nişte oameni cu un suflet enorm care au grijă de noi când au posibilitatea. Suntem toţi foarte buni prieteni, doar aşa reuşim să mergem înainte şi să ne înţelegem în orice moment. Pentru noi, acest proiect este deja familia noastră, nu am putea trăi fără el, nu am putea fără emoţiile pe care din timpul prestaţiilor noastre, fără energia caldă a publicului. Familiile ne susţin întru totul, sunt alături de noi şi cred în noi şi în Brio Sonores“, au povestit membrii grupului, pentru site-ul romaniiautalent.protv.ro.

Unul dintre cele mai frumoase momente a fost în timpul preselecţiei «Românii au talent», când sala arhiplină a Teatrului de Operă ne-a aplaudat minute în şir, noi fiind ca în altă dimensiune, o trăire unică, nişte senzaţii noi şi extraordinare pentru noi

„Peste cinci ani vedem formaţia pe cele mai frumoase scene ale lumii. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost în timpul preselecţiei «Românii au talent», când sala arhiplină a Teatrului de Operă ne-a aplaudat minute în şir, noi fiind ca în altă dimensiune, o trăire unică, nişte senzaţii noi şi extraordinare pentru noi, iar Andra a venit, ne-a sărutat pe obraz în parte pe fiecare şi ne-a dat biletul verde care ne-a dus direct în semifinală. A fost un moment unic pentru noi“, şi-au amintit cei opt.

image

Piatra de temelie a grupului artistic Brio Sonores a fost pusă de Ion Brătescu, prim-maestru de cor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“. Pe când era student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Ion făcea săptămânal naveta la seminarul teologic liceal din satul Zăbriceni. 

Acolo i s-a propus să conducă un cor de bărbaţi şi tot la seminar i-a cunoscut pe viitorii solişti ai ansamblului. „Cu acei tineri am organizat un cor la Mănăstirea «Naşterea Domnului» din Zăbriceni. Începutul a fost dificil, fiindcă ei nu aveau studii muzicale, iar eu a trebuit să le dau primele lecţii“, a povestit fostul conducător al grupului, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ la finele anului trecut.  

Tenorul Constantin Paladi a intrat printre primii în acel cor. „Încă de când eram acasă, la Zăbriceni, visam să cânt într-un colectiv de bărbaţi. Dorinţa mi s-a împlinit când am ajuns în corul mănăstirii. Pe atunci nu aveam nici cea mai vagă idee de note muzicale sau partituri“, a recunoscut tânărul.

brio sonores foto pro tv

După ce seminarul s-a desfiinţat, mulţi tineri au venit la Chişinău să-şi continue studiile, însă Ion Brătescu nu voia să renunţe la ceea ce începuse la Zăbriceni. „Prin 2009, când am plămădit acest proiect, nu ştiam încă ce va ieşi. Eram entuziasmat şi le explicam băieţilor planurile mele, iar ei nu înţelegeau ce vreau de la ei“, şi-a amintit acesta de începuturile grupului. 

„Ion ştia ce-şi doreşte, noi însă nu prea credeam în ce spunea, până când ideile lui au început să prindă contur“, a confirmat basul Ion Tucan.

Pentru a găsi numele grupului, au răsfoit dicţionarul explicativ muzical şi au ales doi termeni: brio şi sonores. Dirijorul opta pentru primul, dar membrii grupului ziceau că şi celălalt e plăcut auzului. „La un moment dat, cineva a propus să le unim. Aşa a apărut Brio Sonores sau «Sunet strălucitor». În plus, cuvântul «brio» conţine şi primele litere ale numelui meu“, a declarat Ion Brătescu.

brio sonores foto pro tv

Colectivul a avut o evoluţie calmă până în anul 2013, când a început să abordeze genul pop-opera. „Am găsit acel miez dulce care ni se potriveşte cel mai bine – pop opera, pe care vrem s-o promovăm şi la noi. În acest gen, muzica clasică este cântată cu nuanţe de estradă, iar cea uşoară – cu voce de operă“, explica la vremea respectivă fondatorul echipei. 

Indiferent de gen, băieţii pun suflet în fiecare notă. „Fie un cântec popular, fie un fragment dintr-o operă, important e să-i înţelegem mesajul şi să-l transmitem publicului. Şi muzica populară, şi cea bisericească, şi opera ne hrănesc sufletele cu emoţii“, a explicat Ion Brătescu. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite