Fake news la Antena 3. Imagini vechi cu muncitori români în Germania, difuzate drept actuale: „Împrăştie manipulare şi minciună“. Reacţia postului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmuleţul folosit de Antena 3 FOTO ziaristii.com
Imagine din filmuleţul folosit de Antena 3 FOTO ziaristii.com

Antena 3 a distribuit un fake news despre românii angajaţi în Germania „în plină pandemie“ şi „fără să respecte distanţarea socială“, arată ziariştii.com.

Antena 3 a prezentat duminică un filmuleţ în care arată cum „mii de români“ au fost angajaţi în Germania „în plină pandemie“ şi „fără să respecte distanţarea socială“. 

Televiziunea a dat de înţeles că aceştia sunt românii plecaţi joi în Germania de pe aeroportul din Cluj Napoca.

„Ştirea“ a fost difuzată pe micul ecran, în jurnalele de ştiri ale Antenei 3, apoi a fost preluată şi pe site-ul antena3.ro, arată ziariştii.com. 

Imaginile prezentate ca fiind actuale sunt de fapt din 2016 (video + foto) şi surprind sute de români care mergeau în coloană la cules de ceapăîn zona Mannheim – Ludwigshafen (Germania). 

Filmul 68 de secunde arată oameni veseli, glumeţi, optimişti, nicidecum nişte „sclavi“, aşa cum au fost prezentaţi, notează sursa citată.

Cum arată ştirea publicată pe site-ul Antenei 3

Titlu: Imaginea României la cules de ceapă verde în Germania, în plină pandemie. Mii de români, înghesuiţi, aşteaptă să intre pe parcele

„Imaginile sunt surprinse în această dimineaţă într-o localitate din Germania. Sunt sute de români care aşteapă să intre pe parcele la cules de ceapă verde. Nici vorbă de distanţare socială.

În ultimele trei zile, numai de pe Aeroportul din Cluj au plecat peste 3.600 de români spre diferite oraşe din Germania.

Împinşi de incertitudinea zilei de mâine, în condiţiile în care nu au un loc de muncă în România, mii de români din toată ţara s-au smuls din nou de lângă familie, chiar înaintea sarbătorilor Pascale.

Au plecat în Germania, unde vor face munci agricole.

Imaginile de mai jos ridică semne de întrebare enorme legat de protecţia care ar fi trebuit să fie asigurată muncitorilor în condiţiile pandemiei de coronavirus.

Mii de oameni aşteaptă într-un şir imens, înghesuiţi unii în alţii, să le vină rândul să intre pe parcelele de ceapă verde.“ 

image
Antena 3 ne dovedeşte că este doar o televiziune care împrăştie manipulare şi minciună. Atenţie de unde vă informaţi!

Autorul imaginilor, Vasile Ţiplea, profesor de geografie şi şef de magazin la Ieud, judeţul Maramureş, a reacţionat în urma ştirii false prezentată de Antena 3 şi a şters filmuleţul de pe contul său de Facebook pentru a nu mai putea fi preluat. 

„Doresc să vin cu o explicaţie a unei postări care conţine o filmare făcută de mine în anul 2016, atunci când eram împreună cu mulţi consăteni la muncă sezonieră în agricultură, în Germania. Ca să-i vadă şi cei de acasă, la rugămintea multora dintre cei cu care eram, am făcut un video şi l-am postat pe Facebook. Datorită situaţiei legate de plecarea muncitorilor români de pe aeroportul din Cluj, foarte multe persoane distribuie această postare cum că ar fi actuală. Ba mai mult, a ajuns să fie redată şi la canalul TV Antena 3, care ne dovedeşte că este doar o televiziune care împrăştie manipulare şi minciună. Legat de conţinutul acestei filmări, nu spun decât că acei oameni câştigă într-o perioadă de două luni cât ar câştiga într-un an în ţară. Vă doresc numai bine şi atenţie de unde vă informaţi!“, a explicat Vasile Ţiplea. 

Şi Prefectura Maramureş a intervenit pentru a semnala că Antena 3 prezintă un fake news grosolan. Într-o postare pe Facebook, instituţia a transmis următorul mesaj: 

„Persoanele care s-au recunoscut în imagini afirmă că acestea sunt vechi de acum 5 sau 6 ani. (...) De asemenea, sunt maramureşeni care acum sunt acasă, împreună cu familiile lor, şi apar în aceste imagini!“ 

Reacţia Antenei 3 după semnalarea fake news-ului 

Duminică seara, site-ul a corectat ştirea şi a prezentat scuze pentru informaţiile eronate livrate în timpul zilei: „Totul s-a întâmplat în anul 2016, însă, în urma unei greşeli, pe care echipa Antena3.ro şi-o asumă în totalitate, imaginile au fost prezentate ca fiind filmate în această dimineaţă“. 

Ştirea a fost preluată şi de alte site-uri, printre care gândul.ro. De asemenea, ea a fost distribuită şi de realizatorul Antenei 3, Mircea Badea, pe contul său de Facebook, fără a menţiona de când datează imaginile. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite