EXCLUSIV Din culisele unui serial inedit despre Iisus Hristos: „E ceva ce nu s-a mai văzut până acum“. Când va fi difuzat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 22-29 aprilie, History difuzează serialul „L-am cunoscut pe Iisus“, producţie ce oferă o ilustrare inedită a vieţii lui Iisus Hristos, iar „Adevărul“ a aflat detalii din culisele proiectului.

Premiera „L-am cunoscut pe Iisus“ în România va fi pe 22 aprilie, de la ora 20.00. Serialul are opt episoade, fiecare cu o durată de o oră, iat telespectatorii vor putea viziona câte un episod pe zi, până pe 29 aprilie, de la aceeaşi oră. 

Elementul de unicitate al acestei producţii constă în faptul că fiecare dintre cele opt capitole explorează povestea lui Iisus Hristos din perspectiva celor care L-au cunoscut: personaje biblice apropiate, care au avut un rol major în desfăşurarea evenimentelor, inclusiv Iosif, Sfântul Ioan Botezătorul, Fecioara Maria, Caiafa, Iuda, Ponţiu Pilat, Maria Magdalena şi Sfântul Petru.

Serialul a fost produs pentru History de Nutopia, cu Jane Root şi Ben Goold în rolul de producători executivi, cu participarea unor mari experţi în religie şi istorie, precum Simon Sebag Montefiere, istoric şi autor cunoscut din Marea Britanie.

„Adevărul“, prin intermediul History România, a obţinut detalii exclusive din culisele serialului.

Cum a început povestea acestui serial?

Ben Goold, producător executiv: Ideea acestui serial a luat naştere în urmă cu cinci ani. Anul trecut, când am început colaborarea cu History, ne doream să realizăm un serial mare în jurul acestei teme şi am fost fericiţi că am reuşit să producem „L-am cunoscut pe Iisus“ în acest format specific. Practic, în decurs de un an am avut toate scenariile gata, am distribuit rolurile şi am finalizat filmările. Am lucrat cu o echipă fantastică şi cu toţii am depus o muncă enormă pentru a aduce la viaţă acest proiect.

Ce aduce nou acest serial faţă de altele care au tratat aceeaşi temă de-a lungul timpului?

Mary Donahue, vicepreşedintele departamentului Programe şi Dezvoltare History: Cu toţii am vizionat seriale despre viaţa lui Iisus, dar niciunul nu a prezentat povestea aşa cum o face acest serial, din perspectiva oamenilor simpli care L-au cunoscut atunci când era în viaţă: discipolii săi, mama şi tatăl său, liderii politici din acele timpuri. Faptul că Iisus este prezentat din condiţia Sa de om, într-un anumit context istoric, este un lucru remarcabil la acest serial. Este foarte dificil să găseşti noi metode de a reda poveşti pe care le-ai auzit de milioane de ori, dar acest serial a adus un punct de vedere unic, ceva ce nu s-a mai văzut până acum. Iar History a încercat dintotdeauna să găsească metode noi de a reda povestea diferitelor figuri istorice.

Jane Root, producător executiv: Modul în care am construit portretul lui Iisus. Am avut o idee simplă în realizarea scenariului: nu ar fi fost posibil fără cei care L-au cunoscut efectiv pe Iisus. Au existat oameni care au trăit în proximitatea celei mai importante persoane din istorie care ar fi putut spune: „L-am cunoscut pe Iisus“ şi acesta a fost punctul de pornire. Unul dintre lucrurile pe care Ben Goold, producătorul executiv, adesea l-a spus este: „oamenii aceştia nu ştiau că sunt în Biblie. Ei îşi trăiau vieţile, văzându-şi de slujba lor, de familie, trăindu-şi viaţa aşa cum considerau. Nimeni nu s-a uitat niciodată la Iisus în felul acesta înainte“.

Simon Sebag Montefiore, expert istoric: Scenele par moderne şi proaspete, nu par să continue povara tradiţională a lui Iisus jucată în multe filme din trecut. Din perspectivă istorică este prezentată viaţa emoţională a acestor oameni şi mediul cultural al epocii în care au trăit.

l-am cunoscut pe iisus serial foto history

Serialul este realizat printr-o îmbinare de scenarii şi interviuri realizate în stil documentar. De ce aţi ales această formă?

Mary Donahue, vicepreşedinte Programe şi Dezvoltare History: History solicită, în general, mega documentare şi această tendinţă face parte din strategia noastră, de a nu avea doar scenarii, ci şi informaţii factuale care sunt reprezentate de interviuri istorice. Este o parte a definiţiei brandului nostru care se aplică şi în serialul „L-am cunoscut pe Iisus“.

Simon Sebag Montefiore, expert istoric: Tipul acesta de format este extraordinar pentru că redă povestea atât prin scenariii şi dramă, dar şi prin dezbaterile dintre istorici, şi, după cum bine ştiţi, istoricii nu sunt de acord în nicio privinţă, nicio religie, nu sunt de acord cu nimic, de exemplu, cum a fost în cazul Masacrului Inocenţilor. Mulţi istorici moderni nu cred că a avut loc, în timp ce alţii consideră că a avut loc. Cel mai frumos lucru este faptul că perspectivele diferite se reflectă în naraţiunea serialului.

Care au fost sursele de documentare pe care le-aţi folosit în conturarea scenariului?

Ben Goold, producător executiv: Am avut o echipă extraordinară care s-a ocupat de scrierea scenariului. Echipa a fost formată din patru scenarişti care au lucrat îndeaproape cu echipa noastră de cercetare factuală şi cu oamenii de ştiinţă. Am dezvoltat scenariile cu ei, punând accent pe autenticitatea Evangheliilor şi înţelegerea contextului istoric. De aceea, scenariştii au lucrat cu o echipă formată din 25 de cercetători istorici şi biblici, consultanţi, experţi şi lideri spirituali cu perspective diferite. Ne-am dorit să reflectăm asupra tuturor diferenţelor dintre religii şi biserici. În privinţa dezbaterilor, există multe păreri diferite în interpretarea Bibliei, iar acestea sunt prezentate în serial.

Simon Sebag Montefiore, expert istoric: Sursele au fost scripturale, arheologice, culturale, antropologice, geografice. Pentru a înţelege situaţia Ierusalimului, situaţia politică, cum, de exemplu, Galileea a fost condusă de familia Irod sau cum Ierusalimul era parte din Iudeea, condus din Cezareea de un procurator roman, am folosit toate tipurile de surse. 

Care a fost cea mai dificilă parte a rolului?

Greg Barnett în rolul lui Iisus Hristos: A fost o provocare uriaşă să interpretez rolul lui Iisus Hristos, iar cel mai dificil lucru a fost să las la o parte dorinţa de a mulţumi pe toată lumea. Sunt atât de multe provocări ce apar pe platoul de filmare, iar unul dintre cele mai dificile lucruri este să gestionezi intepretarea rolului pe durata filmărilor, pentru că, odată ce acestea se încheie, nu mai ai niciun control.

Ramin Karimloo în rolul lui Iosif: Pentru mine nu au fost atât de multe provocări pentru că Iosif are un caracter frumos şi simplu. Mi-a plăcut să învăţ pe tot parcursul filmărilor, să scot în evidenţă emoţii umane prin rolul unui tată care se comportă frumos cu familia, fiind plin de compasiune, har şi spirit de sacrificiu. Pentru mine a fost un lucru minunat.

Aţi avut revelaţii de-a lungul filmărilor? Au fost lecţii pe care le-aţi învăţat sau lucruri asupra cărora v-aţi schimbat perspectiva?

Mary Donahue, vice preşedinte Programe şi Dezvoltare History: Am învăţat multe lucruri despre romani pe care nu le ştiam la momentul respectiv şi ce impact au avut asupra lui Iosif, ceea ce a fost uimitor pentru mine. Însă, revelaţia pe care am avut-o a fost atunci când am citit tot scenariul şi am aflat că Fecioara Maria avea şi alţi copii în afară de Iisus.

Jane Root, producător executiv: Am învăţat că pe măsură ce te uiţi mai în detaliu la o poveste, cu atât descoperi mai multe. Există o paletă largă de idei şi dovezi istorice. Odată ce te dedici unui astfel de scop, este minunat ceea ce descoperi. În cazul serialului „L-am cunoscut pe Iisus“, am colaborat atât cu istorici, cât şi lideri spirituali. Există tot felul de detalii care te fac să gândeşti diferit şi să te uiţi la poveste din perspective diferite. A fost ceva minunat să văd figuri istorice în lumina reflectoarelor iar reacţia mea a fost: „wow, aceea este Maria Magdalena, Dumnezeule, el este Iosif“. Există ceva foarte interesant în legătură cu procesul de a aduce istoria la viaţă. Fac asta de mulţi ani, dar încă este o plăcere, mai ales când avem astfel de resurse precum canalul History, ceea ce înseamnă că putem face totul foarte bine.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite