EBU răspunde oficial către Pro TV: „Nu există nicio soluţie pentru participarea României în acest an la Eurovision 2016“

EBU răspunde oficial
către Pro TV: „Nu există nicio soluţie pentru participarea României în acest an
la Eurovision 2016“

Ovidiu Anton este susţinut de Pro TV cu o petiţie, dar EBU nu lasă România la Eurovsion 2016 FOTO Pro TV

Postul Pro TV a primit, după o săptămână de când a încercat să discute cu reprezentanţii EBU, un răspuns oficial din partea organizaţiei cu privire la participarea României la Eurovision 2016. EBU arată că şansele participării în acest an sunt nule. Aleksandras Cesnavicius, şeful Pro TV, spune că încă încearcă să găsească o soluţie.

Eurovision 2016. Care a fost răspunsul oficial EBU

După mai mult de o săptămână de când Pro TV a încercat să contacteze reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) pentru o discuţie deschisă şi găsirea unei soluţii realiste şi pragmatice pentru a aduce Eurovision 2016 în casele tuturor românilor, Ingrid Deltenre, Director General EBU, a trimis pe 2 mai răspunsul oficial al instituţiei pe care o reprezintă, arată Pro TV într-un comunicat.

În răspunsul oficial EBU, Ingrid Deltenre menţionează, printre altele: „Repetiţiile pentru show au început deja, iar planul de producţie a fost finalizat fără participarea României, fapt care nu mai poate fi schimbat în acest moment. Nu există nicio soluţie pentru participarea României în acest an. Ne pare rău pentru faptul că lui Ovidiu Anton nu îi mai este permis să cânte la Stockholm, cu atât mai mult cu cât cunoaştem înţelesul şi sensul din spatele piesei sale“.

Eurovision 2016. Cesnavicius, deranjat de atitudinea EBU

„Răspunsul pe care l-am primit din partea EBU nu afişează deschidere, încercarea de a arăta empatie sau de a înţelege un artist şi o întreagă ţară. Continuăm să primim argumente pentru care România nu poate participa, atunci când noi încercăm să găsim o soluţie pentru a putea participa. Iar acesta este singurul lucru pe care îl cerem, şi anume dorinţa de a găsi o soluţie împreună, pentru Ovidiu să îşi reprezinte ţara şi pentru ca evenimentul să fie transmis în România, indiferent de televiziunea care îl va difuza“, a declarat Aleksandras Cesnavicius, directorul general Pro TV, cu privire la răspunsul oficial din partea alianţei.

Eurovision 2016. EBU refuză să lase România în concurs

Reamintim că miercuri, 27 aprilie, Pro TV a trimis o scrisoare deschisă către reprezentanţii EBU prin care solictiă un parteneriat prin care se poate găsi o soluţie pentru ca reprezentantul României, Ovidiu Anton, să reintre în cursa Eurovision 2016, dar şi pentru a putea difuza cele trei etape ale show-ului.

Totodată, vineri, 29 aprilie, organizatorii Eurovision au anunţat că Ovidiu Anton, câştigător al Selecţiei Naţionale cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea participa la Eurovision 2016 şi nici cele trei etape ale show-ului nu vor fi transmise în România. „Cu toate că Pro TV ne-a propus o ofertă de a difuza ediţia din acest an a Eurovision Song Constest, nu o putem accepta, întrucât televiziunea nu este membră a EBU, iar competiţia se desfăşoară între membrii şi asociaţii Uniunii Europene de Radiodifuziune. România nu va participa la Eurovision 2016 şi nicio televiziune română nu va transmite show-ul“, au anunţat la acel moment reprezentanţii celei mai mari asociaţii a televiziunilor publice din lume.

Pe de altă parte, „operaţiunea Anton la Eurovision“ lansată de Pro TV nu a fost deloc agreată de reprezentanţii Televiziunii Române, care a investit o sumă considerabilă în acest proiect şi care susţine că Pro TV s-a folosit de această situaţie pentru a-şi spori capitalul de imagine. 

Vineri, 22 aprilie, oficialii EBU au anunţat decizia de a descalifica România de la Eurovision 2016, ca urmare a datoriilor de peste zece milioane de euro pe care Televiziunea Română le are faţă de instituţia europeană. Prin urmare, Ovidiu Anton, care şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la ediţia din acest an cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea urca pe scena de la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU, precizând că datoriile postului public pun în pericol stabilitatea financiară a organizaţiei. 

Eurovision 2016. Ştirile Pro TV, atac la EBU într-un reportaj

În această săptămână, Ştirile Pro TV, prin intermediul Alexandrei Tănăsescu, au ajuns la Geneva, în încercarea de a realiza un interviu obiectiv cu un reprezentant EBU şi de a găsi punctul de vedere al EBU pentru întrebările care nu au încă un răspuns: De ce a permis EBU României să participe la Eurovision, în toţi aceşti ani, în ciuda datoriei care era oficială?, De ce a permis EBU ca zeci de mii de români să îşi voteze un favorit, prin SMS-uri plătite, pentru ca apoi să îl excludă pe acesta cu doar 3 săptămâni înainte de concurs?. Şi, cel mai important, De ce refuză EBU dreptul unui cetăţean european de a lua parte la o competiţie europeană, care presupune egalitate de şanse?. Alexandra este încă în Geneva şi aşteaptă ocazia unui interviu cu un reprezentant EBU, propunere care a fost refuzată până în momentul de faţă.

 

Eurovision 2016. Ovidiu Anton încă speră

„Sper din tot sufletul ca «Moment of Silence», piesa pe care românii au votat-o şi pe care au ales-o să îi reprezinte la Eurovision 2016, să aibă şansa de a fi auzită pe scena din Stockholm. Nu este drept nici pentru mine şi nici pentru fiecare român din ţară sau străinătate să nu ne fie acordat măcar dreptul la o discuţie, în vederea găsirii unei soluţii. Sunt pregătit să discut despre opţiunile noastre, să zbor la Stockholm, să cânt «Moment of Silence» pe scena Eurovision, să-mi reprezint ţara şi să fac românii mândri!”, a spus Ovidiu Anton.

Au mai rămas şase zile până la începutul competiţiei Eurovision şi aproape 20.000 de români au semnat petiţia lansată de Pro TV pentru a susţine participarea lui Ovidiu şi a României la Eurovision 2016

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: