Dragoş Pătraru revine la TVR cu „Starea Naţiei“: primele declaraţii şi condiţia impusă de jurnalist pentru a se întoarce la postul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Pătraru revine cu „Starea Naţiei“ la Televiziunea Română, după ce în luna iunie jurnalistul a anunţat că îşi doreşte să încheie contractul cu Digi 24 motivând că valorile după care se ghidează echipa emisiunii nu sunt comune cu cele ale televiziunii RCS&RDS.

Dragoş Pătraru şi echipa lui revin, după un an, la Televiziunea Română, după ce în luna iunie şi-a anunţat intenţia de a părăsi Digi 24, deşi contractul expira peste doi ani, invocând viziunea diferită asupra modului în care fiecare înţelege ce înseamnă meseria de jurnalist.

„Starea Naţiei“ revine la TVR 1 pe 4 septembrie

Noul sezon al emisiunii „Starea Naţiei“ va debuta pe 4 septembrie, iar producţia va fi difuzată pe TVR 1 la ora 22.30, cu reluare la ora 6.00 pe acelaşi canal şi după amiază, pe TVR 2. De asemenea, producţia va fi disponibilă şi pentru românii din străinătate, pe TVR Internaţional.

Preşedintele Director General al TVR Irina Radu a declarat că Dragoş Pătraru a impus o condiţie: emisiunea să fie finanţată din fonduri proprii. „A fost şi condiţia lui Dragoş Pătraru, iar eu am fost de acord, ca emisiunea să fie finanţată din fonduri proprii, adică din ceea ce produce din publicitate. În cei doi ani în care s-a difuzat la TVR, «Starea Naţiei» a adus nu doar cifre foarte bune de audienţă TVR-ului, ci şi un profit consistent, ceea ce nu se întâmplă cu multe producţii. Sunt sigură că telespectatorii vor aprecia revenirea acestei producţii în grila noastră“, a precizat Irina Radu. 

Dragoş Pătraru: „Cred că TVR are forţa să se detaşeze total de luptele politice“

La rândul lui, Dragoş Pătraru a declarat: „Am plecat, anul trecut, într-un moment în care conturile TVR erau blocate, iar noi am fost anunţaţi că nu se ştie dacă vom mai putea fi plătiţi. Am promis că ne vom întoarce dacă situaţia revine la normal. Mergând prin ţară, cei mai mulţi dintre oamenii pe care i-am întrebat unde vor să ne vadă au răspuns fără să ezite că la televiziunea publică. Mi-aduc aminte că la Piatra Neamţ un domn a venit la întâlnirea cu mine însoţit de tatăl său, care avea peste 90 de ani. Mi-a spus cu lacrimi în ochi că noi trebuie să ne întoarcem la TVR, pentru că dânsul doar aici ne poate vedea. Televiziunea Română este locul în care întotdeauna interesul public trebuie să fie pe primul plan. Este credinţa mea că fără o televiziune publică puternică, lăsată să lucreze doar pentru public, o democraţie tânără ca a noastră se află în mare pericol. Iar televiziunea publică cred că are forţa să se detaşeze total de luptele politice şi să slujească interesul public, readucându-i pe români în faţa televizoarelor, pe oricare dintre canalele sale. Sunt sigur că vom face treabă bună aici, împreună cu oamenii pricepuţi şi muncitori din TVR.“

Dragoş Pătraru vs. Digi 24 

Amintim că Dragoş Pătraru a încheiat colaborarea cu Televiziunea Română din cauza mai multor neînţelegeri în luna iunie a anului trecut şi a semnat un contract de trei ani cu Digi 24. În luna iunie a acestui an însă Pătraru a anunţat că vrea să renunţe la colaborarea cu televiziunea RCS&RDS, decizia venind după conflictul public avut cu redactorul-şef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu. Totul a început în luna mai, când jurnalistul a criticat dur conducerea Digi 24 pentru faptul că a ocolit dosarul în care este vizat şi Ioan Bendei, fostul administrator al companiei RCS&RDS. În replică, Prelipceanu a anunţat că instituţia se dezice de afirmaţiile lui Pătraru, somându-l pe acesta că îl va da în judecată dacă nu prezintă lista cu jurnaliştii acoperiţi, făcând referire la o frază cu care Pătraru şi-a încheiat materialul. Schimbul de replici a fost încheiat tot de Pătraru, care l-a ironizat pe Prelipceanu şi a explicat de ce Digi 24 îşi pierde credibilitatea şi de ce au apărut suspiciuni cu privire la integritatea televiziunii.  

Dragoş Pătraru, asociat cu TVR chiar şi după plecare

Reprezentanţii TVR au precizat că decizia de a relua colaborarea cu Dragoş Pătraru este şi un răspuns la dorinţa publicului de a vedea această producţie în grila TVR. Aceasta a reieşit dintr-un sondaj realizat recent de Avangarde, la comanda SRTv. Potrivit rezultatelor, emisiunea „Starea Naţiei“ era asociată de respondenţi cu televiziunea publică, iar Pătraru era perceput, chiar şi la multe luni după plecarea de la TVR, în topul vedetelor postului.

Şefa TVR: „«Starea Naţiei» a adus audienţe foarte bune“ 

Irina Radu crede că este important că a putut să readucă „Starea Naţiei“ la televiziunea publică: „TVR a avut rezultate de audienţă foarte bune, cât timp «Starea Naţiei» a fost în grila noastră de programe. Este foarte important să înţelegem, noi, toţi cei din TVR, că primim bani de la bugetul public pentru a-i informa, pentru a-i educa, pentru a-i distra pe oameni şi pentru a fi o platformă neutră de dezbateri. Iar prima condiţie pentru a realiza efectiv aceste funcţii este să-i facem pe oameni să se uite la programele noastre. Altfel nu vom avea pe cine educa şi informa. Abia atunci putem spune că ne îndeplinim minsiunea publică. Este ceea ce încerc să fac la TVR împreună cu echipa mea, prin aducerea unor vedete şi a unor producţii care să pozitioneze televiziunea publică la un nivel demn de o instituţie care se află în casele românilor de peste 60 de ani.“

Astfel, TVR 1 a înregistrat, în perioada 23 septembrie 2014-25 iunie 2015, pe tronsonul emisiunii „Starea Naţiei“, un rating mediu de 2,6% şi o cotă medie de piaţă de 7,2 % la nivel naţional, cifre de aproape patru ori mai bune decât cele înregistrate pe aceleaşi interval orar, în perioada septembrie 2016–iunie 2017, când emisiunea nu s-a mai aflat în grilă: rating mediu de 0,7% şi o cotă medie de piaţă de 2 % la nivel naţional.

Cine sunt oamenii care fac „Starea Naţiei“

Lansată în anul 2013 la România TV, dar cunoscând succesul la televiziunea publică, emisiunea „Starea Naţiei“ îşi propune să taxeze derapajele de orice fel, folosind umorul. „Ne propunem să combatem stereotipurile, pentru că ele ne amorţesc gândirea. Prin tot ceea ce facem, încercăm să cultivăm spiritul critic al telespectatorilor şi să-i creştem rezistenţa la manipulare“, spune Dragoş Pătraru.

Din echipa „Starea Naţiei“ mai fac parte Mihai Radu, Gabriel Drogeanu şi Dan Panaet, care scriu textele emisiunii, producătorii Raluca Damian şi Mirela Oprea, jurnaliştii Elena Şerban şi Dalia Tăbăcaru, reporterii Răzvan Anghelescu (Vax Populi) şi Cristina Hurdubaia (Ceasul bun), actorii Claudia Prec şi Bogdan Talaşman. Pe partea de regie, montaj şi grafică, Starea naţiei mizează pe Adi Butoi, Mădălin Gioancă şi Dragoş Vâţă. Voice-over este Adrian Blaj, iar vocea de pe parodiile cântate îi aparţine Georgianei Mototolea.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Ce a spus Dragoş Pătraru în ultima ediţie „Starea Naţiei“ de la TVR: cine a făcut presiuni pentru a-l cenzura, motivul plecării şi detalii din culisele instituţiei

Pătraru critică dur Digi24 pentru ocolirea dosarului Antena-RCS&RDS: „Subiect tabu la instituţia care stă toată ziua cu dreptatea şi cu adevărul în gură“ VIDEO

Pătraru îi dă replica lui Prelipceanu: „Vreţi să vă ascundeţi incompetenţa. Ameninţarea cu judecata este ridicolă. Cât de jenant puteţi fi?“ VIDEO

Dragoş Pătraru a anunţat că vrea să plece de la Digi 24: „Presa care apără interesele unor instituţii şi ale unor corporaţii e un nonsens“ VIDEO

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite