Dragoş Pătraru poate rămâne la TVR, dar cu o condiţie: „A pune încă o clauză care să-mi restrângă libertatea de exprimare este, ca să fiu elegant, o prostie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pătraru spune că unii membri ai Consiliului de Administraţie au avut reacţii care l-au lăsat fără cuvinte FOTO Dorin Constanda
Dragoş Pătraru spune că unii membri ai Consiliului de Administraţie au avut reacţii care l-au lăsat fără cuvinte FOTO Dorin Constanda

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“, a dezvăluit pentru site-ul Paginademedia.ro că i s-au impus anumite condiţii pentru a rămâne la Televiziunea Română, printre care şi să nu mai critice instituţia.

Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române doreşte ca emisiunea „Starea Naţiei“ să fie în continuare difuzată de TVR 1, votând în şedinţa de joi prelungirea actului adiţional cu încă două luni. Totuşi, lui Dragoş Pătraru i s-a adăugat o clauză în contract care îi interzice să „denigreze“ instituţia, după cum a dezvăluit chiar el în cadrul unui interviu acordat site-ului Paginademedia.ro.

Dragoş Pătraru: „Contractul meu e deja plin de clauze abuzive. Desigur, n-am ţinut cont niciodată de ele“

„Contractul meu este deja plin de clauze abuzive, care-mi îngrădesc libertatea de exprimare. Desigur, n-am ţinut cont niciodată de ele. Practic, dacă s-ar fi aplicat acest contract, după prima emisiune trebuia să fiu dat afară. A pune încă o clauză care să-mi restrângă libertatea de exprimare, pentru două luni, este, ca să fiu elegant, o prostie. Cum spuneam, aceşti oameni nu pricep că ne aflăm la televiziunea publică, nu la dânşii în sufragerie“, a declarat Pătraru. 

Realizatorul a precizat şi că echipa „Starea Naţiei“ şi-a primit salariile restante pe două luni, dar şi că a informat executivul că devine tot mai greu să muncească în condiţiile în care „se discută doar despre executări, eu şi oamenii mei am fost ameninţaţi, sunt oameni care au vrut să oprească intrarea emisiunii pe post, audienţa postului se apropie de zero şi ne e din ce în ce mai greu să ne realizăm obiectivele de audienţă, e inadmisibil ca reluarea emisiunii noastre să facă peste talk-show-ul de la ora 21.00, nu există conducere, nu există strategie, nu există perspectivă, nu mai există nimic“, mai scrie Paginademedia.ro

Dacă pleacă, trebuie să plătească 50.000 de euro

Realizatorul a mai subliniat şi că, în formula actuală, contractul îi obligă să rămână la TVR 1, în caz contrar fiind nevoiţi să plătească suma de 50.000 de euro: „Dacă plecăm de capul nostru (nu că am vrea să plecăm, chiar dacă avem oferte mult mai bune decât aici), trebuie să plătim noi 50.000 de euro. Deci, după ce că nu luăm, e posibil să mai şi dăm. Aşa că veţi vedea chestiuni foarte interesante la «Starea naţiei», de miercuri încolo.“

„Este inadmisibil că nimeni nu vede emisiunea înainte de a fi difuzată“

Mai mult, Dragoş Pătraru a devoalat faptul că în şedinţa Consiliului de Administraţie s-au făcut afirmaţii precum „dacă ar fi fost la Pro TV, ar fi fost dat afară“ şi „este inadmisibil că nimeni nu vede emisiunea înainte să intre pe post“, cea din urmă aparţinând, potrivit lui Pătraru, doamnei Garofeanu, reprezentanta UNPR.

„Când eu spun în emisiuni că TVR-ul trebuie restructurat din temelii, că sute de oameni sunt total deprofesionalizaţi, că alte sute de angajaţi pur şi simplu nici nu vin la serviciu, că mulţi sunt pile, rude, amante de politicieni (nu ştiu dacă şi amanţi de politiciene), că managementul a fost şi este dezastruos, că se fură bani, de 26 de ani, cu basculanta, prin căpuşarea fabricii, că toţi cei care au executat instituţia fără o negociere au acţionat ca un grup de crimă organizată, că nu e posibil să nu existe criterii de performanţă la TVR, că nu e normal ca oameni care nu fac nimic, dar absolut nimic, de ani întregi, să fie plătiţi în continuare, că nu se poate face misiune publică fără audienţă plus multe altele, inclusiv că în CA e un haos total, astea, dragi membri ai CA, nu sunt atacuri la SRTV. Asta, dragi angajaţi ai SRTV, nu e denigrarea instituţiei. Astea-s chestiuni de interes public, pe care oamenii care plătesc abonament trebuie să le ştie. Pentru că e televiziunea la care ei sunt acţionari, iar voi – angajaţi“, a explicat Dragoş Pătraru pentru acelaşi site. 

Televiziunea Română este îngropată în datorii de milioane de euro

Amintim că Televiziunea Română traversează o perioadă critică din cauza datoriilor de ordinul milioanelor de euro acumulate în ultimii zece ani. Criza e cu atât mai mare cu cât săptămâna trecută oficialii European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, au descalificat România de la Eurovision 2016, din cauza unei datorii de 16 milioane de euro, şi au demarat procedurile de excludere a TVR din organizaţie, fapt ce ar atrage pierderea unei serii de avantaje, printre care dreptul de a difuza competiţiile sportive. 

Totodată, marţi, 26 aprilie, Irina Radu, fost preşedinte-director general interimar al Televiziunii Române, a renunţat la împuternicirea dată de Consiliul de Administraţie (CA) prin care asigura derularea activităţii curente şi urgente a instituţiei, invocând acţiuni şi cuvinte jignitoare ale unora dintre membrii CA. De asemenea, Radu a subliniat şi că nu-şi poate asuma faptul că angajaţii care nu muncesc îşi primesc în continuare salariile, în timp ce persoanele care aduc profit, precum Pătraru, nu pot fi plătiţi.

TVR nu are un preşedinte de aproape o lună

Monica Ghiurco a fost propusă joi, 28 aprilie, pentru a doua oară de către CA pentru şefia TVR. În prezent, Televiziunea Română nu are un preşedinte, după mai multe încercări eşuate de a numi unul. Prima opţiune respinsă în plen a fost liberalul George Orbean. Ulterior, membrii CA au înaintat către Parlament numele Monicăi Ghiurco, dar şi ea a fost respinsă, după ce, în prealabil, primise aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului. 

Ca urmare, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că votul privind alegerea Monicăi Ghiurco la şefia TVR, din şedinţa plenului reunit, a fost valid, iar liberalii au depus o contestaţie prin care au cerut ca Parlamentul să dea o hotărâre privind validarea acestei decizii. Birourile Permanente reunite au refuzat să accepte cererea PNL de reinterpretare a votului, motiv pentru care liberalii au trimis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului prin care se constată că Monica Ghiurco nu a obţinut suficiente voturi pentru a ocupa funcţia. 

De altfel, săptămâna trecută, când CA nu a reuşit să facă o nouă propunere pentru funcţia de şef, aproximativ 200 de angajaţi TVR au protestat în curtea instituţiei, denunţând situaţia în care se găseşte televiziunea.

   

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite