Dragoş Pătraru pleacă de la TVR din cauza servilismului conducerii faţă de partide: „A fost picătura care a umplut din nou paharul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pătraru nu a mai rezistat umilinţelor la care este supus FOTO Dorin Constanda
Dragoş Pătraru nu a mai rezistat umilinţelor la care este supus FOTO Dorin Constanda

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei, spune că pleacă de la TVR din cauza modului în care a fost tratat şi a felului în care postul a gestionat timpul destinat campaniei electorale.

„TVR şi-a dat jos chiloţii, nu a negociat“ 

Dragoş Pătraru s-a arătat deranjat de atitudinea TVR de a-i muta emisiunea, „Starea Naţiei“, la ora 23:05, cu o jumătate de oră mai târziu decât în mod normal, şi a declarat pentru paginademedia.ro că urmează să plece de la Televiziunea Publică. Motivul? Faptul că nu i s-au propus consultaţii pentru mutarea emisiunii, dar şi pentru că TVR „şi-a dat chiloţii jos“ în faţa politicienilor care, spune realizatorul, au comandat angajaţilor postului să mute emisiunea pentru a oferi campaniei electorale mai mult timp de expunere.

„M-a deranjat nu că intrăm la 23:05, deşi suntem în situaţia de a nu ne plăti luna asta, pentru că sigur nu ne vom atinge ţintele de audienţă, m-a deranjat că nu m-a sunat cineva să-mi spună: «Băi, prostule, tu faci emisiunea aia care mai adună ceva oameni în faţa televizoarelor pe canalul nostru, tu ce părere ai»?“, începe Dragoş Pătraru pentru paginademedia.ro.

„Am mai auzit una tare: aşa s-a negociat cu partidele. Păi, dacă dai tot prime-time-ul pentru partide înseamnă că nu ai negociat nimic. Dacă negociai ceva, aveam campanie de la 18:00 la 19:00 şi de la 21:00 la 22:00, ceva de genul ăsta. Dar nu, TVR şi-a dat jos chiloţii, nu a negociat. Probabil i-a întrebat pe politicieni: «Când vreţi?» Iar ei au spus că între 21:00 şi 23:00, că şi ăştia sunt la fel ca angajaţii TVR: cred că televiziunea asta e a lor. A fost picătura care a umplut din nou un pahar care a mai dat de câteva ori pe-afară“, spune tot el. 

„Nu e vorba de bani, e vorba de sistem, care trebuie resetat“ 

„Cât despre noi, am decis deja, după cum am spus. Plecăm. Decizia mea este luată. Îmi pare tare rău, pentru că am avut aici libertate totală, uneori ne-am luat chiar mai multă libertate decât era cazul, dar despre libertate ştii cum se spune, mai bine să fie decât să nu se ajungă. Nu e vorba de bani, nu e vorba nici măcar de oamenii cu care am lucrat, mulţi dintre ei profesionişti adevăraţi. E vorba de sistem. Care trebuie resetat. Nu poţi schimba la TVR lucrurile din mers. Rezistenţa la schimbare a grupului de aici, care crede că asta e fabrica angajaţilor, nu a românilor, e prea mare. Mult prea mare. Şi-atunci, mai bine plecăm noi“, îşi motivează Pătraru decizia. 

„Starea Naţiei“ mutată prin SMS 

Anterior, realizatorul TV a scris pe Facebook că a fost anunţat prin SMS de către Dana Armaşu, redactorul emisiunii „Starea Naţiei“, că s-a decis mutarea emisiunii de la ora 23:05. „Mutarea orei de difuzare a emisiunii Starea naţiei s-a făcut în stilul caracteristic al TVR. Adică joi am primit un sms prin care am fost anunţat că emisiunea va intra de la 23,05, începând de ieri. Fără promovare, fără pic de respect faţă de telespectatori. Pentru că TVR e fabrica angajaţilor ei, nu a noastră, a tuturor românilor“, a scris Dragoş Pătraru pe reţeaua socială. 

„Ce puteam rezolva cu o consultare? Cred că am găsit cea mai bună soluţie pentru el“ 

Cristian Zgabercea, producător general al TVR, contactat de aceeaşi sursă citată, arată că mutarea este una favorabilă emisiunii, în condiţiile în care postul public trebuie să acopere campania electoral „o dată la câţiva ani“. „La ora 19:00, se bătea cu jurnalele de ştiri, la ora 18:00, cu Acces Direct şi Măruţă. Am încercat o oră în care el e mai uşor de identificat. O dată la câţiva ani, Televiziunea Publică trebuie să acopere campania electorală. În acest moment, este evenimentul cu cel mai mare interes. Iniţial, intervalul era 21:00 - 22:30, dar au mai cerut o jumătate de oră, pentru că sunt mulţi candidaţi. Deciziile legate de emisiuni sunt luate de noi, de TVR. Ce puteam rezolva cu o consultare? Cred că am găsit cea mai bună soluţie pentru el“, a motivat acesta. 

Contract cu clauze abuzive 

Tot Dragoş Pătraru a dezvăluit recent că în contractul său cu TVR se regăsesc mai multe clauze abuzive. „Practic, dacă s-ar fi aplicat acest contract, după prima emisiune trebuia să fiu dat afară. A pune încă o clauză care să-mi restrângă libertatea de exprimare, pentru două luni, este, ca să fiu elegant, o prostie. Cum spuneam, aceşti oameni nu pricep că ne aflăm la televiziunea publică, nu la dânşii în sufragerie“, zice el.

Realizatorul a mai subliniat şi că, în formula actuală, contractul îi obligă să rămână la TVR 1, în caz contrar fiind nevoiţi să plătească suma de 50.000 de euro: „Dacă plecăm de capul nostru (nu că am vrea să plecăm, chiar dacă avem oferte mult mai bune decât aici), trebuie să plătim noi 50.000 de euro. Deci, după ce că nu luăm, e posibil să mai şi dăm“, a mai declarat acesta. 

Pleacă Pătraru, vine Irina Radu 

Plecarea lui Pătraru vine în condiţiile în care la conducerea TVR a fost instalată Irina Radu, după ce 304 de parlamentari au votat „pentru“ şi doar opt „împotrivă“. Liberalii au boicotat şedinţa, ieşind din sală, în contextul în care propunerea Consiliului de Administraţie al TVR a fost Monica Ghiurco. Cu toate acestea, Irina Radu a primit afiz favorabil din partea Comisiilor Parlamentare de Cultură în urma unui artirficiu operat de către parlamentarii PSD.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite