Discuţii în contradictoriu la CNA după difuzarea interviului cu Ghiţă la patru posturi TV: „O mare operaţiune de manipulare“ sau „interesul publicului“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorina Rusu, membru al Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat după ce interviul cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, acordat lui Ion Cristoiu, a fost difuzat simultan, miercuri seară, de patru televiziuni – Antena 3, B1 TV, România TV şi TVR 1, principalul post public de televiziune. Nu toţi membrii forului sunt însă de acord.

Sebastian Ghiţă, fugit în luna decembrie 2016 din ţară şi pe numele căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a emis un mandat european de arestare, i-a acordat un interviu jurnalistului Ion Cristoiu, pentru „Evenimentul Zilei“. Interviul filmat a fost difuzat concomitent de patru posturi de televiziune, inclusiv TVR 1, în emisiunea lui Ionuţ Cristache. 

În şedinţa din 15 martie, membrul CNA Dorina Rusu a spus că felul prin care cele patru televiziuni au difuzat acest interviu, în acelaşi timp şi la o oră de maximă audienţă, face parte dintr-o „mare operaţiune de manipulare“, potrivit să se prezinte la  audieri privind acest subiect.

Dorina Rusu: „E grav că televiziunea publică a intrat în jocul manipulării“

Dorina Rusu a ţinut să sublinieze că cel mai grav i se pare că interviul a fost difuzat şi de televiziunea publică, în emisiunea moderată de Ionuţ Cristache. „Mi se pare că televiziunea publică să intre în acest joc al manipulării este un lucru foarte grav şi mi se pare că TVR a decăzut enorm dacă a ajuns să transmită un interviu înregistrat, pe care alte trei televiziuni l-au transmis la aceeaşi oră şi fiecare dintre televiziuni spune că este un interviu în exclusivitate. Să nu mai spunem că este vorba despre un interviu cu o persoană care fuge de justiţie. Dacă în cazul televiziunilor private este o decizie editorială - şi, sigur, dacă sunt încălcări, le discutăm în CNA şi le sancţionăm - în cazul TVR-ului mie mi se pare că este ceva foarte grav. Nu se poate ca o televiziune publică să procedeze în felul acesta“, a fost de părere membra Consiliului.

De asemenea, Rusu a afirmat că i se pare că actuala conducere a TVR, în speţă directorul general interimar Doina Gradea, consideră că televiziunea de stat nu înseamnă televiziune publică, ci televiziunea unui partid.

„Ceea ce mi se pare extraordinar de grav. Ca să nu mai spun că au făcut reclamă în direct, la o oră de maximă audienţă, la Evenimentul zilei. Asta cât a durat interviul, sigla Evenimentului zilei era acolo. A plătit EVZ pentru asta sau s-a considerat că EVZ a făcut o favoare TVR-ului şi celorlalte televiziuni sau mai ales TVR-ului, că le-a dat interviul cu Ghiţă? Cum e posibil aşa ceva?“, a mai spus Dorina Rusu.

Intervenind, Florin Gabrea a spus că este de acord cu colega lui şi că ar trebui găsită o formulă prin care CNA să o întrebe pe Doina Gradea, directorul interimar al TVR, dacă televiziunea publică a procedat corect.

Radu Călin Cristea: „Nu e vorba de inculpatul Ghiţă, ci despre interesul public“

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a spus că observaţiile colegilor săi privesc politica editorială a unui radiodifuzor, în legătură cu care CNA nu poate interveni. Mai mult, membrul CNA a afirmat că unele puncte de vedere ale colegilor lui sunt „foarte subiective, unele chiar partizane“ şi că se folosesc de cadrul CNA pentru a crea o discuţie care, în opinia lui, ar trebui să aibă loc în baza unor plângeri. Cristea a sugerat şi că ar fi mai bine ca membrii forului „să lase plângerile să vină mai mult din afară“, pentru că „metoda autosesizărilor nu era o practică în trecut“.

Membrul CNA a mai atras atenţia că a nu fi prezentat acest caz ar fi însemnat privarea telespectatorilor de o informaţie de maxim interes public: „Aici nu este vorba despre inculpatul Ghiţă, care a făcut şi a dres, ci despre interesul public. Ce conţine acel interviu. Cred că ar trebui să fim puţin mai reticenţi. Manipulare este un cuvânt foarte greu. A nu fi prezentat acest caz ar fi însemnat să privezi cetăţenii români şi publicul larg de o informaţie de maxim interes public.“

Monica Gubernat a spus că nu i se pare de bună-credinţă autosesizarea anunţată de Dorina Rusu.

La rândul lui, Gabriel Tufeanu a spus că CNA funcţionează după o lege potrivit căreia decizia editorială aparţine radiodifuzorului. Dorina Rusu a adăugat că nu a discutat despre libertatea editorială, ci despre misiunea televiziunii publice.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite