Discovery a anulat saltul live de pe Everest al Joby Ogwyn după o avalanşă în care au murit 13 şerpaşi

Discovery a anulat saltul live de pe Everest al Joby Ogwyn după o avalanşă în care au murit 13 şerpaşi

Saltul lui Joby Ogwyn să fie difuzat în direct, pe 11 mai, pe Discovery Channe lFOTO Discovery

Saltul alpinistului american Joby Ogwyn de pe vârful Everest, cu ajutorul unui costum de zbor (wingsuit), care urma să fie difuzat în direct, pe 11 mai, pe Discovery Channel, a fost anulat după ce o avalanşă produsă vineri dimineaţă a provocat moartea a 13 ghizi nepalezi.

Potrivit realscreen.com, din cauza tragediei în care şi-au pierdut viaţa 13 şerpaşi nepalezi, Discovery Channel a decis să anuleze evenimentul „Everest Jump Live“, care era programat să se desfăşoare pe 11 mai şi prevedea difuzarea în direct la nivel internaţional a saltului alpinistului american Joby Ogwyn de pe vârful Everest. Alpinistul Joby Ogwyn se afla pe Everest în timpul avalanşei, însă nu a fost rănit. În urma acestui accident, alţi trei şerpaşi au fost dat dispăruţi, iar patru sunt în spital în Kathmandu.

Un purtător de cuvânt al companiei Discovery a declarat că evenimentul a fost anulat din cauza tragediei care s-a petrecut vineri pe muntele Everest şi în semn de respect pentru familiile celor decedaţi. Acesta a mai spus că toate gândurile şi rugăciunile reprezentanţilor Discovery se îndreaptă în aceste momente către întreaga comunitate a şerpaşilor (persoană care aparţine unor triburi din Nepal, nordul Indiei etc. care însoţeşte expediţiile şi care cară poverile, n.r.).

Prima dată când a escaladat Everestul, Joby Ogwyn avea 24 de ani şi a devenit atunci cel mai tânăr american care a reuşit această performanţă. În 2008, acesta a stabilit un nou record mondial, pentru cea mai rapidă ascensiune a Everestului, ajungând de la baza versantului sudic până în vârf în doar nouă ore şi jumătate, în condiţiile în care în mod obişnuit traseul durează trei-patru zile. De atunci, el a căutat o metodă extremă de a cuceri acest munte.

Acesta este cel mai grav accident înregistrat vreodată pe cel mai înalt munte din lume, după cum a declarat, pe 18 aprilie, Elizabeth Hawley, expert în ascensiuni în Nepal, citată de AFP. Avalanşa s-a declanşat la ora locală 06.45 (04.00 ora României), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită „popcorn field“, care duce la gheţarul Khumbu.

Acest accident a scos în evidenţă riscurile asupra activităţii ghizilor nepalezi, care transportă corturile, alimentele şi echipamentele alpiniştilor străini ce încearcă să escaladeze Everestul, cel mai înalt vârf din lume.

Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa pe Everest, de la prima ascensiune reuşită a lui sir Edmund Hillary şi Tenzing Norgay, în 1953. Cel mai grav accident de alpinism a avut loc în Nepal în 1995, când 42 de persoane, dintre care 13 japonezi, au murit într-o avalanşă care a afectat o tabără din apropierea muntelui Everest.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: