Dieta de toamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a suplini pierderea de energie ce apare o data cu incheierea sezonului estival, cat si pentru pregatirea organismului in vederea sosirii iernii, dieta noastra ar trebui sa fie bogata in fructe si legume de sezon (minimum 5 portii/zi ), cereale integrale, lactate, oua, carne si peste.

Legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti, flavonoide, fibre, care reprezinta secretul unei vieti sanatoase si lungi. Sunt alimente cu densitate calorica mica, 40-50 cal/100g (se recomanda persoa¬¬nelor su¬¬praponderale), au efect diuretic (datorita continutului de potasiu si apa), vitamine (C, E, complexul B, vitamina PP - asigura imunitate organismului), continut ridicat de fibre alimentare (combat constipatia, protejeaza impo¬¬triva cancerului de colon, absorb substantele nocive ingerate accidental si le eliminina, intervin in asimilarea gra­¬similor si eliminarea lor din organism), minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier - confera rezistenta organismului, combat starile depresive, mentin tensiunea arteriala in limite normale).

SFATURI:

1. Nu excludeti din alimentatie ouale, carnea si pestele.

2. Nu mancati exagerat, pentru ca nu e cazul sa ne ingrasam in aceasta perioada. Urmeaza sezonul rece, favorabil acumularii de kilograme (datorita cresterii poftei de mancare, ur¬¬mare a luptei organismului cu frigul).

3. Profitati de prezenta soarelui (fie el si cel de toamna), ajuta la fixarea calciului in oase.

4. Regimul de viata in aceasta perioada consta in miscare cat mai multa si 5 mese/zi: 3 principale si 2 gustari, cu accent pe fructe si legume.

Dimineata

E bine sa incepeti ziua cu un pahar de lapte, 2 linguri de cereale integrale. Ele sunt o sursa bogata de vitamine congie. Lactatele sunt bogate in proteine cu valoare biologica ridicata. Se poate servi si cafea, dar nu exagerati cu zaharul (mai bine o indulciti natural sau folosind zaharina) sau ceai, dupa preferinta. Dupa micul dejun, la doua ore, puteti servi si o mica gustare: 150 g de struguri rosii.

La pranz

A doua masa ca importanta peste zi este pranzul. Serviti o supa de rosii (o puteti prepara dintr-o ceapa, un morcov mic, un patrunjel, 3 rosii si verdeata dupa gust), o felie de paine integrala, graham sau secara. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca din meniu proteinele.

Mancati 150 g carne (pui, curcan, vita sau peste) la gratar sau la cuptor, cu 250 g ghiveci de legume (ceapa, cartofi, varza, conopida, dovlecei, fasole verde, morcovi, vinete). Dupa cateva ore de la pranz, puteti lua o gustare: un mar.

La cina

Nu trebuie sa va infometati spre seara. Puteti incheia ziua mancand o salata de legume asortate (rosii, ardei, gogosari, castraveti si ceapa) cu 50 g branza telemea (nu foarte sarata) si o felie de paine integrala, graham sau secara.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite