Dezbateri aprinse în CNA privind decizia Ministerului Justiţiei de a-i retrage acreditarea jurnalistei Ionela Arcanu: un membru i-a găsit justificări ministrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela Arcanu a fost acuzată de Tudorel Toader că a încălcat regulile de conduită FOTO Octav Ganea
Ionela Arcanu a fost acuzată de Tudorel Toader că a încălcat regulile de conduită FOTO Octav Ganea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) i-a trimis o scrisoare lui Tudorel Toader privind situaţia jurnalistei Ionela Arcanu, de la Realitatea TV, căreia i-a fost retrasă acreditarea la Ministerul Justiţiei. Înainte de a redacta însă textul, membrii forului au avut o dezbatere aprinsă, iar Toader şi-a găsit un aliat în interiorul instituţiei.

După ce jurnalista Ionela Arcanu a solicitat ajutorul CNA şi a fost audiată în şedinţa din 2 aprilie 2019, membrii forului audiovizual au decis să-i scrie ministrului Justiţiei. Pe scurt, CNA l-a rugat pe Tudorel Toader să comunice motivele care au dus la respingerea solicitării de reacreditare a Ionelei Arcanu, potrivit Paginademedia.ro

Sursa citată notează şi că înainte de a lua o decizie, membrii instituţiei s-au contrat pe marginea subiectului, ieşind în evidenţă opinia Monicăi Gubernat, propusă la şefia CNA, care a găsit o mulţime de argumente pentru care ministrul Toader a respins reacreditarea jurnalistei de la Realitatea TV. 

„Vă place sau nu vă place, o autoritate publică are dreptul să acrediteze sau să refuze acreditarea unor jurnalişti, conform legii“, a precizat Gubernat şi a continuat oferind justificări: 

„Ca de exemplu, ştiţi foarte bine, să-i boicoteze conferinţa de presă şi să i-o întrerupă şi să-i pună întrebări în condiţiile în care ministrul nu terminase de prezentat. (...) A fost transmisiunea în direct în momentul în care s-a făcut solicitarea de revocare a doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi. Doamna Arcanu i-a întrerupt acea prezentare. Ştiţi foarte bine lucrul acesta. N-a finalizat de prezentat acele puncte şi a început să-l întrerupă. Vi se pare normal? Eu nu cred. Dacă preşedintele dă o declaraţie de presă, o să-l întrerupă cineva? Este o chestie de bun simţ. Şi culmea ştiţi care este? Toate comentariile pe care le-am văzut apărute în urma solicitării de la Realitatea TV, toate au fost negative la adresa doamnei Arcanu. Culmea, pe presa care este «pro». Aşa, ca fapt divers“, a declarat Monica Gubernat.

„Nu mi se pare normal ca un membru CNA să justifice un abuz al unui ministru. Eu reţin de-aici că ministrul Justiţiei nu şi-a motivat decizia, dar i-a motivat-o Monica Gubernat“, a fost reacţia Dorinei Rusu. 

Amintim că pe 22 martie, reporterul Pro TV Ovidiu Oanţă şi reporterul Realitatea TV Ionela Arcanu au fost anunţaţi de biroul de presă al Ministerului Justiţiei că le-au fost respinse solicitările de reacreditare, fără a le oferi însă o explicaţie. 

În aceeaşi zi, Tudorel Toader a precizat că a revenit asupra deciziei în cazul lui Oanţă după ce „doamna premier l-a rugat să îl reacrediteze“, însă în ceea ce o priveşte pe Ionela Arcanu, acest lucru se va întâmpla „dacă va înţelege să respecte regulile de conduită“. El nu a precizat ce reguli ar fi fost încălcate şi cum.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite