Delia: „Juriul o ia razna la «X Factor», o să se întâmple lucruri anormale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degeaba cânţi corect, pe note, ai tehnică şi experienţă, dacă nu trăieşti muzica. Delia explică de ce sunt bune emoţiile şi cum poate un amator să învingă un profesionist, pe scena talent-showului ce va reîncepe din toamnă.

Pregătiţi pentru al treilea sezon, membrii juriului „X Factor“ au audiat sute de concurenţi la Bucureşti şi au observat tendinţa de anul acesta: cursanţii sunt mai serioşi şi mai responsabili şi au înţeles că emisiunea de la Antena 1 nu e o joacă, ci o şansă ce le poate schimba viaţa. La fel ca şi Dan Bittman, care spunea că se uită la sufletul omului când jurizează, şi pentru Delia este importantă sensibilitatea cântăreţilor.

Aşa cum a spus şi Cheloo, rapperul de la Paraziţii care consideră că el însuşi este o probă în cursa X Factor, în acest sezon, odată cu introducerea unei noi categorii de concurenţi, de 14-20 de ani, adolescenţii constituie adevăratul pericol pentru veteranii obişnuiţi cu spectacolele.

„Adevărul“: Mulţi participanţi talentaţi îşi încearcă norocul la „X Factor“, dar pe lângă voce, care sunt atributele care contează în show?
Delia: Contează foarte mult trărirea lui pe scenă şi puterea de a transmite ceva şi, bineînţeles, toate calităţile precum timbru vocal sau tehnică, dar dacă atunci când cânţi eşti foarte sigur pe tine pentru că ai cântat toată viaţa şi cânţi o rutină, un clişeu, în dorul lelii, asta nu ne mişcă cu nimic. Nu ne impresionează să cânţi ca într-un bar, ca la cârciumă, perfect, matematic şi să pleci. Poţi să fii amator, dar să-ţi place ceea ce faci, să transmiţi bine şi să convingi.

image

Anul acesta, ce te-a impresionat?
M-a impresionat faptul că generaţia nouă, de 14-16 ani, vine tare din urmă şi nici nu te aştepţi să auzi vocile pe care le-am auzit, nu te aştepţi ca ei, atât de micuţi şi de fragezi, să aibă aşa voci şi atitudine. Până nu încep să cânte, nu-ţi dai seama de nimic, sunt simpli copii: timizi şi ruşinoşi.

Dan Bittman spunea că pe scenă sunt dezinvolţi pentru că au o oarecare doză de inconştienţă, unii nu-şi dau seama cu adevărat de amploarea fenomenului „X Factor“.
Dacă asta înseamnă inconştineţă, e bună inconştienţa, sincer. E bine că vin, că au încredere în noi şi că se prezintă aşa: inconştient de bine, că au curaj. Faţă de sezonul trecut, această generaţie de concurenţi este principala diferenţă. Ei ştiu să-şi aleagă piese bune, sunt siguri pe ei, sunt la curent cu toate noutăţile muzicale, vin cu piese noi, care au intrat în topurile internaţionale. Asta îmi place, pentru că sunt informaţi, ascultă tutoriale, urmăresc live-uri şi adaptări acustice. Sunt interesaţi, iar asta se vede după cum cântă.

„X Factor“ are un anumit profil? Au venit şi interpreţi de muzică populară, de exemplu, şi au părut desprinşi din context.

Eu zic că fiecare trebuie să încerce, pentru că în momentul în care ştii că ai calităţi şi te poţi înscrie la un concurs, de ce să nu faci asta? Îţi dai şansa asta indiferent de ce gen abordezi, poate să fie operă sau folclor. Eu susţin folclorul românesc, îl văd şi într-un show de genul acesta, readaptat şi pus bine în pagină.

image

Ce categorie de concurenţi preferi anul acesta?
Nu-mi mai doresc grupuri, pentru că ştiu ce am avut de pătimit cu ei, am avut oameni talentaţi, dar mi-a fost greu mie, singura femeie din juriu, să pot să ţin în frâu atâţia oameni. Asta cred că e muncă de bărbat: să-i convingi, să faci armată cu ei.

Plus că trebuie să-i aduci pe toţi la un numitor comun.
Şi, până la urmă, sunt solistă, ştiu cum e mai bine pentru o persoană, să se evidenţieze, să fie bine, cu grupurile e mai greu. Mi-ar plăcea să antrenez şi grupa sub 20 de ani, şi pe cea peste. Orice, numai grupuri nu.

Cum preconizezi că va fi al treilea sezon?
Va fi plin de adrenalină, o să se întâmple lucruri ciudate, anormale. Juriul o ia razna, avem momente bune şi mai puţin bune, obosim, dar, în momentul în care auzim ceva cer ne mişcă, ne energizăm şi intrăm în joc.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite