Concluziile EBU cu privire la situaţia TVR: „Am observat un obstrucţionism politic care a dus la paralizie, dar postul poate redeveni un jucător puternic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Radu, preşedintele director general al Televiziunii Române FOTO TVR
Irina Radu, preşedintele director general al Televiziunii Române FOTO TVR

Necesitatea separarării rolurilor directorului general de cel al preşedintelui Consiliului de Administraţie, obstrucţionismul politic care a dus la paralizie şi cota de piaţă deloc îmbucurătoare sunt doar câteva dintre concluziile din raportul de consultanţă realizat pentru Televiziunea Română de European Broadcasting Union (EBU), organizaţie ce reuneşte sub umbrea sa toate posturile publice din Europa.

Studioul 2 al Televiziunii Române, spaţiu ce a suportat cea mai recentă investiţie pentru a fi transformat într-un studio cu transmisie full HD, a găzduit o întâlnire între reprezentanţii Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor, cei ai Televiziunii Române şi jurnalişti, cadru în care au fost prezentate rezultatele primului raport de consultanţă realizat pentru TVR de reprezentanţii EBU.

La evenimentele ce au avut loc luni şi marţi, alături de Preşedintele Director-General al SRTV Irina Radu, s-au aflat reprezentanţii EBU - Jean Philip de Tender (Director Media); Richard Burnley (Director Departament Juridic); Boris Bergant (Consultant Senior).

Radiografia situaţiei actuale şi concluziile specialiştilor internaţionali evidenţiază atât bunele practici, cât şi zonele Televiziunii Publice unde ar trebui aduse îmbunătăţiri. La final, consultanţii au privit optimist şansele de revenire ale postului public printre cele mai importante televiziuni din România. 

„Ca organizaţie publică media, TVR trebuie să-şi manifeste deschis dedicarea faţă de public. Este important ca acest mesaj să fie transmis şi auzit, cu atât mai mult cu cât trecutul TVR este binecunoscut“, se arată în raportul de consultanţă.

Irina Radu a precizat că anul 2016 a fost cel mai greu din istoria postului public atât din punct de vedere financiar, cât şi al misiunii sale ca serviciu public. Audienţa TVR a scăzut, iar instituţia urmează să treacă printr-o serie de schimbări legislative necesare după promulgarea legii ce elimină taxa Radio-TV. Bugetul de stat alocat Televiziunii Române în 2017 aduce un avantaj instituţiei, pentru că va plăti datoriile acumulate în zece ani, dar şefa TVR susţine că instituţia „a străbătut doar jumătate din drumul său. Plata datoriei nu înseamnă că, de a doua zi, TVR se va întoarce la toate greşelile făcute în ani fără să corecteze o listă lungă de probleme  - aşa cum apar şi în Raportul EBU“. 

La întâlnire, Lucian Romaşcanu, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senatul României, a subliniat că legea ce va modifica funcţionarea Societăţii Române de Televiziune a trecut deja de Camera Deputaţilor şi urmează să fie dezbătută în Senat, for decizional.

„Astăzi cota de piaţă a TVR este sub 5%. Nu este îmbucurător, dar în urma cercetărilor am constatat că există un ataşament al populaţiei faţă de Televiziunea Publică, ceea ce înseamnă că postul poate redeveni un jucător puternic. Este însă nevoie de cooperarea partenerilor esenţiali. Pe de-o parte vorbim despre factorii politici, Guvernul şi Parlamentul, care şi ei reprezintă publicul român, iar pe de altă parte conducerea TVR care trebuie să facă un pas pentru a ajunge la nivelul următor. Dacă se doreşte ca TVR să fie din nou în inima şi în mintea românilor, va trebui să aveţi o grilă de programe mai puternică şi emisiuni noi care să acopere nevoile societăţii de mâine“, a spus Jean Philip de Tender, Director Media.

Reprezentanţii EBU au vorbit şi despre digitalizare care a transformat total, la nivel mondial, piaţa media, dar şi despre contextul geo-politic în care se situează România, similar cu cel al tuturor fostelor ţări comuniste.

„Am constatat şi lucruri pozitive aici. TVR este un brand istoric foarte puternic, există un angajament şi o pasiune în rândul conducerii, dorinţa de schimbare şi există acea motivaţie necesară pentru a asigura succesul. Lucrurile acestea sunt bune şi am constatat şi că publicul doreşte ca TVR să reuşească să ofere ştiri obiective şi programe de calitate. Am observat şi lururile neplăcute, cum ar fi un obstrucţionism politic care a dus la paralizie“, a adăugat Richard Burnley, Director Departament Juridic.

Totodată, Burnley a precizat că nu există nicio separare clară între partea de management şi cea de supravegherea a TVR, iar faptul că aceeaşi persoană este şi director general şi preşedinte al CA nu este în conformitate cu standardele internaţionale. Mai mult, specialistul susţine că membrii CA ar trebui să nu fie numiţi politic. 

Tot acesta a subliniat că cel mai grav este că nu sunt bani, datoriile sunt foarte mari, iar taxa TV a fost eliminată. 

Raportul EBU, care urmează să fie publicat integral pe site-ul postului public, se bazează pe autoevaluarea TVR şi pe analiza făcută la Bucureşti, de către un grup internaţional de specialişti media, în perioada 18–21 octombrie 2016 şi evaluează practicile de management din serviciul public de televiziune din România şi calitatea conţinuturilor pe care aceasta le oferă. Analiza este făcută prin raportare la valorile serviciilor publice de media (SPM), aşa cum au fost ele definite de către Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor (EBU/UER) la Strasbourg, în 2012.

„Sunt şase valori care au stat la baza evaluării pe care am făcut-o la Televiziunea Română şi care apar şi în raportul pe care l-am redactat: universalitatea, independenţa, excelenţa, diverstitatea, responsabilitatea şi inovaţia“, a explicat Jean Philip de Tender, Director Media. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite