Comisia de Etică a TVR, concluzii în cazul difuzării interviului cu Ghiţă: „S-a creat percepţia că postul public a fost parte a unei scheme de manipulare“

Comisia de Etică a TVR, concluzii în cazul difuzării interviului cu Ghiţă: „S-a creat percepţia că postul public a fost parte a unei scheme de manipulare“

Sebastian Ghiţă e în Serbia FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia de Etică a TVR a criticat decizia lui Ionuţ Cristache de a difuza interviul luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiţă. Un interviu dat simultan de TVR 1, Antena 3 şi România TV, cu o audienţă foarte mică pe postul public, scrie Pagina de Media.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sebastian Ghiţă, fugit în luna decembrie 2016 din ţară şi pe numele căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a emis un mandat european de arestare, i-a acordat un interviu jurnalistului Ion Cristoiu, pentru „Evenimentul Zilei“. 
 
Interviul filmat a fost difuzat concomitent de patru posturi de televiziune, inclusiv TVR 1, în emisiunea lui Ionuţ Cristache, „România 9“. 
 
Dorina Rusu, membru al Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat după ce interviul cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, acordat lui Ion Cristoiu, pe 14 martie, a fost difuzat simultan de patru televiziuni – Antena 3, B1 TV, România TV şi TVR 1, principalul post public de televiziune. 
 
În şedinţa din 15 martie, membrul CNA Dorina Rusu a spus că felul prin care cele patru televiziuni au difuzat acest interviu, în acelaşi timp şi la o oră de maximă audienţă, face parte dintr-o „mare operaţiune de manipulare“, potrivit News.ro
 
Audienţa TVR cu interviul a fost mică. Dacă la România TV se uitau 700.000 de români, la TVR 1 audienţa a fost de 140.000.
 
Dorina Rusu a precizat şi că a fost încălcată legislaţia audiovizuală. De altfel, preşedintele comisiei de Cultură din Parlament, Gigel Ştirbu, i-a cerut directorului general interimar al TVR, Doina Gradea, să se prezinte la  audieri privind acest subiect.
 
La ce concluzii a ajuns Comisia de etică din TVR (for intern ale cărui decizii sunt doar consultative), potrivit Pagina de Media:
 
- Nu a existat o raportare critică a jurnaliştilor la acuzaţiile aduse de Sebastian Ghiţă în interviu:
 
„Lipsa din emisiune a oricărei opinii critice sau măcar circumspecte privind unele din afirmaţiile cu conotaţii extrem de grave făcute de dl Sebastian Ghiţă, un personaj cu o credibilitate subminată de situaţia judiciară complicată în care se află.“ 
 
- Ignorarea principiului pluralismului ideilor şi opiniilor;
 
- S-a creat percepţia că TVR a fost parte a unei scheme de manipulare;
 
- Alinierea TVR la genul de discurs publicistic partizan - consecvent în promovarea intensivă în spaţiul public a anumitor teze, cu ignorarea sau minimalizarea ideilor contrare sau diferite, folosind aceiaşi analişti şi formatori de opinie agreaţi şi boicotându-i pe cei cu opinii neconvenabile – este de natură să afecteze imaginea unei instituţii care se declară independentă de orice influenţe
 
Ionuţ Cristache a făcut afirmaţii în faţa Comisiei contrazise de faptele din realitate:
 
„Acceptul jurnalistui Ion Cristoiu de a fi prezent în studioul TVR cu ocazia prezentării interviului – în detrimentul invitaţiei similare adresate de România TV – dovedeşte că moderatorul Ionuţ Cristache ştia încă de luni de intenţia postului patronat de intervievatul Sebastian Ghiţă de a difuza înregistrarea, şi nu a aflat abia miercuri, cum a susţinut în faţa comisiei.“
 
Interviul cu Ghiţă are o „valoare publicistică şi documentară discutabilă“
 
Prin comentariul făcut în chiar introducerea interviului („Am considerat, şi repet şi acum cu toată responsabilitatea, că sunt dezvăluiri cruciale în bătălia pe care o duc forţele sănătoase, le spun eu, din România, împotriva dictaturii sergenţilor mesianici“), domnul Ion Cristoiu îşi confirmă partizanatul în raport cu controversele publice tot mai intense legate de problemele justiţiei în general şi ale conducerii DNA în special.
 
S-a aplicat pe ecran un marcaj „tabloid“, EXPLOZIV, alăturat siglei TVR 1 (marcajul era, de fapt, al România TV, de unde TVR prelua semnalul cu interviul simultan.)
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările