Cum s-a răzbunat CNSAS pe jurnalistul care a publicat actul privind legătura Patriarhului Daniel cu fosta Securitate

Cum s-a răzbunat CNSAS pe jurnalistul care a publicat actul privind legătura Patriarhului Daniel cu fosta Securitate

Patriarhul Daniel şi Ioan Robu

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis să-i retragă acreditarea jurnalistului Octavian Coman invocând un articol semnat de acesta pe site-ul „Să fie lumină“ în care erau prezentate informaţii despre legăturile complicate cu fosta Securitate ale arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu, dar şi un document-cheie care atestă legăturile Patriarhului Daniel cu Securitatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a întrunit joi, 8 noiembrie, în şedinţă pentru a dispune retragerea acreditării de cercetător reporterului Octavian Coman, de la site-ul safielumina.ro. CNSAS a anunţat decizia printr-un comunicat de presă în care invocă articolul „Adevărul ne va face liberi“, care îl vizează pe arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, dar în care există şi un document care atestă legăturile Patriarhului Daniel cu fosta Securitate. 
 
CNSAS subliniază că jurnalistul nu a respectat regulamentul instituţiei – cercetătorii acreditaţi au obligaţia de a respecta şi de a ocroti viaţa intimă, familială şi privată a persoanelor persecutate de organele Securităţii, instituţia nu şi-a dat acordul pentru a elibera documente în copii xerox, iar informaţiile au fost folosite în alte scopuri decât cele exclusiv ştiinţifice. 
 
Redacţia „Să fie lumină“ condamnă decizia CNSAS şi acuză că nu i-a fost comunicată personal jurnalistului, ci a fost aflată din comunicat. Totodată, este precizat faptul că decizia va fi atacată în instanţă. 
 
„Legile care organizează activitatea CNSAS au această splendidă, dar falsă, pretenţie – că adevărul din arhive nu poate fi administrat decât de istorici, de cercetători (...). Prin urmare, CNSAS nu permite accesul la arhive decât în ipoteza unei misiuni de cercetare, care trebuie declarată de orice persoană aflată în proces de acreditare. La final de muncă în arhive CNSAS se aşteaptă de la tine să produci o teză, un doctorat, nişte volume academice. Presa – şi interesul public – sunt concepte mundane în context“, transmite redacţia safielumina.ro.
 
De asemenea, jurnaliştii demontează acuzaţiile care au stat la baza retragerii acreditării: „CNSAS acuză un reporter din proiectul nostru că nu a respectat viaţa intimă a persoanelor persecutate de organele Securităţii. Firul argumentelor nu e doar neclar, e cu totul absent - căci CNSAS nu se mai oboseşte să anunţe public în ce fel s-au încălcat nişte prevederi legale“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: