CNA: Spotul publicitar cu Smiley şi Bartoş, interzis la TV, din cauza copiilor electrocutaţi

CNA:
Spotul publicitar cu Smiley şi Bartoş, interzis la TV, din cauza
copiilor electrocutaţi

Clipul cu cei doi entertaineri a fost interzis la TV din cauza modului în care mesajul a fost interpretat. FOTO Facebook

Un spot publicitar al Romtelecom, în care Smiley şi Pavel Bartoş merg pe un tren aflat în mişcare, a fost interzis de la difuzare printr-o decizie luată de CNA, după ce Consiliul a fost informat că ar fi crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din acest clip.

Ştiri pe aceeaşi temă


Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit, luni, o adresă de la Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, semnată de secretarul de stat Raed Arafat. 

„În ultimele două-trei săptămâni, sistemul naţional de intervenţii în situaţii de urgenţă s-a confruntat cu o creştere neobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune. În pofida eforturilor care au inclus resurse umane şi logistice semnificative (inclusiv transportul de urgenţă cu aeronave specializate), am consemnat inclusiv decese, iar celelalte cazuri rămân traumatizate sau chiar mutilate pe viaţă. 

Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influenţă a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă (Romtelecom Cosmote), în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor şi adolescenţilor, Smiley şi Pavel Bartoş, realizează o serie de exhibiţii acrobatice urcaţi pe un tren în mişcare“, se spune în adresa primită de CNA de la secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a cerut CNA sprijinul pentru găsirea „unor soluţii urgente“ de rezolvare a acestei situaţii, inclusiv „printr-o eventuală interdicţie a difuzării clipului“ urmând ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să întreprindă demersurile necesare pentru a pregăti un mesaj care să explice pericolele la care se expun copiii, împreună cu aceleaşi personaje care au participat la promovarea clipului (n.r. - Smiley şi Pavel Bartoş).

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, spotul publicitar „Skateboarders“, care face parte dintr-o campanie a companiei Romtelecom, intitulată „Acţiunea tare e molipsitoare“ şi care îi are ca protagonişti pe Smiley şi Pavel Bartoş. Campania dramatizează scene din filmul „Thor: Întunericul“, care face parte din pachetul oferit odată cu abonarea la serviciile Romtelecom.

„Eu voi vota să scoatem acest spot de pe TV, numai că el va rămâne în continuare pe internet, iar cei care se urcă pe tren, se uită pe telefoane, pe tabletele la care se face reclamă, şi nu prea au treabă cu televizorul. Să nu credeţi că ăia care se urcă pe vagoane se uită la Antena 1“, a declarat Viorel Vasile Buda, membru CNA cu privire la interzicerea clipului publicitar, în şedinţa CNA.

„Responsabilitatea pentru ceea ce face un copil nu ţine neapărat de CNA. Există părinţi, există educaţie, există şcoală, există oameni de pază la gară, există controlor în tren. Nu poţi să te urci pe acoperişul unui tren aşa oricum şi oricând. În copilăria mea am mers şi eu cocoţat pe tren, sigur, atunci nu erau trenuri electrice“, a replicat şi Christian Mititelu.

La propunerea membrului CNA Cristina Trepcea, Consiliul a decis să aplice în cazul spotului publicitar „Skateboarders“ o decizie de intrare în legalitate, fapt care presupune că acest clip nu mai poate fi difuzat de televiziuni în forma care încalcă legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată în baza articolului 29, alineatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei“.

Cel mai recent caz de acest gen s-a petrecut luni seară, când un elev de 17 ani s-a urcat pe un tren din gara Băneasa, ca să-şi facă poze pentru Facebook. Când a vrut să sară de pe vagon, s-a produs un arc electric de 27.000 de volţi, care l-a ucis pe loc. Potrivit Pro TV, medicii se confruntă cu o situaţie fara precedent: tot mai mulţi copii se distrează urcându-se pe tren. Şi, dacă până acum doar câteva astfel de incidente pe an, în ultimele două săptămâni s-au înregistrat nu mai puţin de opt cazuri.

„Pentru“ interzicerea difuzării acestui spot TV au votat membrii CNA Cristina Trepcea, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. „Împotrivă“ a votat membrul CNA Christian Mititelu, care a precizat că nu există niciun studiu din care să reiasă că acest spot ar sta la baza creşterii numărului de copii electrocutaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările