Efectele cazului Robert Turcescu – CNA: jurnaliştii din SUA şi Canada susţin libertatea presei din România

Efectele
cazului Robert Turcescu – CNA: jurnaliştii din SUA şi
Canada susţin libertatea presei din
România

Turcescu spune că amenda de la CNA e o lovitură dată libertăţii de exprimare

După ce postul B1 TV a fost amendat cu 70.000 de lei, de către CNA, pentru „delicte de opinie“, Asociaţia Jurnaliştilor Români din SUA şi Canada răspunde apelului societăţii civile din România şi se raliază demersului pornit de aceasta pentru susţinerea presei libere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vă prezentăm o parte din scrisoarea semnată de Marian Petruţa, preşedintele North American Romanian Press Association (NARPA), după ce postul B1 TV a fost amendat din cauza opiniilor lui Robert Turcescu:

„Condamnăm în termeni categorici decizia CNA de a amendă cu 70.000 RON postul B1 TV pentru €œdelicte de opinie contrare clasei politice corupte şi considerăm această decizie o încercare de reducere la tăcere a jurnaliştilor români cu opinii diferite de cele ale puterii.
 
Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu reprezintă un abuz de putere care nu este permis într-un stat democratic... În faţa unor astfel de abuzuri evidente, presa are nu numai dreptul, dar şi obligaţia de a informa opinia publică despre acţiunile clasei politice. Destinele unei ţări şi ale cetăţenilor ei sunt în mâinile acestor politicieni. Din acest motiv este important pentru populaţie să ştie ce se întâmplă.
 
Prin faptul că CNA a penalizat cu doar 50.000 RON atacurile la persoană şi hărţuirea mediatică practicate de postul Antena3 împotriva unor jurnalişti care critică puterea, acţiuni care nu au nimic de-a face cu jurnalismul, iar €œdelictul de opinie a fost sancţionat de aceeaşi instituţie cu 70.000, această instituţie a creat o premiză pentru îngrădirea libertăţii de gândire şi expresie a instituţiilor şi a persoanelor din România.
 
Ne exprimăm, de asemenea, îngrijorarea pe această cale şi faţă de ameninţările pe care le primesc jurnaliştii ce chestionează aleşii de la diferite nivele. Ne referim aici inclusiv la ameninţarea făcută recent de Gheorghe Bunea-Stancu, preşedintele consiliului judeţean Brăila, care i-a spus unei jurnaliste că-i «dă picioare-n gură» pentru că i-a pus o întrebare incomodă.
 
Facem pe această cale un apel politicienilor din România să lase jurnaliştii să îşi facă datoria pentru a informă populaţia despre ce se întâmplă în ţară. Încurajăm, totodată, jurnaliştii din România să nu se lase intimidaţi de aceşti politicieni corupţi, ci să continue să vestească adevărul şi să îşi exprime ideile. Dat fiind că niciun om nu deţine adevărul absolut, numai pluralismul ideilor conduce la găsirea celei mai bune soluţii.
 
Nu în ultimul rând, apelăm la confraţii români din ţara să nu tolereze astfel de abuzuri din partea politicienilor ci să ia atitudine şi să se informeze din surse alternative despre ceea ce se întâmplă.
 
Din poziţia de presă de limbă română din Statele Unite şi Canada, ne vom implica activ în a-i informa pe românii din această zonă a lumii despre abuzurile de putere ale autorităţilor de la Bucureşti. Dată fiind situaţia creaţă şi atacul de nepermis împotriva jurnaliştilor nealiniaţi puterii, ne vom coaliza cu alte organizaţii româno-americane pentru a informă autorităţile şi publicul american despre recentele atacuri împotriva libertăţii presei şi libertăţii de exprimare din România.
 
Felicităm societatea civilă din România pentru acest demers şi îi asigurăm atât pe ei cât şi pe jurnaliştii ce vor să fie liberi că nu sunt singuri în apărarea valorilor democratice în România“. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările