CNA nu va mai analiza 2.000 de reclamaţii pentru că s-au prescris: care sunt televiziunile care scapă de amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNA nu va mai analiza reclamaţii mai vechi de şase luni, iar o serie de televiziuni scapă de amenzi FOTO Arhivă
CNA nu va mai analiza reclamaţii mai vechi de şase luni, iar o serie de televiziuni scapă de amenzi FOTO Arhivă

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu va mai analiza aproape 2.000 de reclamaţii pe care le-a primit, dar care s-au prescris, nefiind discutate la momentul oportun. În topul posturilor reclamate, Antena 1 ocupă primul loc cu 400 de cereri.

Aproape 2.000 de reclamaţii rămân fără soluţionare

Aproape 2.000 de reclamaţii pe care CNA le-a primit din partea telespectatorilor nemulţumiţi vor rămâne fără soluţionare, după ce acestea nu au fost discutate de membrii forului la timp şi s-au prescris. Paginademedia.ro a solicitat Consiliului date privind numărul de cereri prescrise, arătând că 1.640 de reclamaţii, primite de CNA între 2014 şi 2016, nu au ajuns să fie discutate în şedinţe pe motiv că faptele s-au prescris. Motivele pentru care cererile nu au mai fost analizate au fost lipsa de cvorum, decizia membrilor de a pune selectiv doar anumite cazuri pe ordinea de zi şi amânări peste amânări au dus la aceste întârzieri.

În topul cererilor, Antena 3 a fost reclamată de 400 de telespectatori nemulţumiţi, adică un sfert din numărul total de plângeri care nu vor mai ajunge în faţa forului audiovizual. 238 de cereri au fost formulate pentru Antena 1, 169 pentru România TV, 153 pentru Pro TV şi 95 pentru B1 TV. Din cauza prescrierii faptelor semnalate de telespectatori, petiţionarii vor primi următorul răspuns: „CNA a decis că nu vor mai fi analizate sesizările mai vechi de şase luni“.

„Măcar acum primesc răspuns oamenii. Până acum nici nu cred că primeau răspuns“

De altfel, CNA a decis recent să nu mai analizeze cererile care au depăşit şase luni de la data semnalării. Excluderea acestor reclamaţii din ordinea de zi a fost votată, la propunerea Monicăi Gubernat, de şase membri CNA dintre cei opt prezenţi la şedinţă - Florin Gabrea, Valentin-Alexandru Jucan, Orsolya Eva Borsos, Monica Gubernat, Laura Georgescu şi Dorina Rusu. La şedinţă au mai participat Gabriel Tufeanu şi Radu Călin Cristea.

„Conform hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu mai putem răspunde la reclamaţii (pentru emisiuni difuzate în urmă cu peste şase luni, n.r.). Le putem răspunde că nu mai pot fi analizate, pentru că termenul legal e de şase luni de la data difuzării emisiunii, ori dacă s-a depăşit acel termen nu le mai putem lua în considerare, nu le mai putem analiza“, a declarat Monica Gubernat, citată de News.ro.

„Am vrut să am acordul colegilor de a închide aceste sesizări din punct de vedere administrativ. Practic, noi trebuie să le scădem dintr-un registru, să le considerăm cumva rezolvate, fără să mai intre în Consiliu ca să constatăm că a trecut termenul. Asta am încercat să evit, să nu mai încărcăm ordinea de zi cu reclamaţii care se referă la emisiuni mai vechi de şase luni“, a explicat membrul CNA.

Ea a menţionat că CNA le va trimite reclamanţilor o înştiinţare într-o formă pe care membrii forului audiovizual o vor lucra împreună cu Serviciul Juridic şi cu Biroul de Comunicare. „Măcar acum primesc răspuns oamenii. Până acum nici nu cred că primeau răspuns“, a adăugat Monica Gubernat.

Precedentul Mynele TV

Decizia membrilor CNA vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a impus o decizie în cazul fostului post TV Mynele TV. În februarie 2014, Mynele TV a fost sancţionat cu 100.000 de lei pentru că difuzare, în februarie 2013, spoturi la linii erotice, lucru interzis de legea audiovizualului. Televiziunea a contestat în instanţă amenda primită, iar Curtea de Apel şi, mai apoi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis la unison: „Decizia contestată este nelegală, întrucât la data aplicării sancţiunii - 6 februarie 2014, era împlinit termenul de prescripţie de şase luni, prevăzut de art 13. Din OG nr 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor“, arată motivarea instanţei. Astfel, s-a creat precedentul pentru hotărârea recentă a membrilor CNA. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite