CNA, decizie controversată: a eliminat interdicţia de a face campanie în zilele de referendum. Ce spune Radu Herjeu, care a votat împotriva schimbării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a modificat regulile de desfăşurare a campaniei pentru referendum, astfel încât televiziunile şi posturile de radio să poată transmite îndemnuri la vot sau la boicot şi în zilele referendumului. Schimbarea este condamnată de organizaţia ActiveWatch, care o pune pe seama unor intervenţii la nivelul conducerii. „Adevărul“ a stat de vorbă cu Radu Herjeu, unul dintre membrii care s-au opus schimbării.

În şedinţa de marţi, 2 octombrie, şase membri au votat pentru schimbarea Articolului 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018, fiind eliminată interdicţia de a transmite „îndemnuri de a vota sau de a nu vota“ şi în timpul referendumului, respectiv în zilele de 6 şi 7 octombrie. Doar trei membri ai forului au votat împotrivă, aceştia fiind Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea

Înainte de această intervenţie, Articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât şi prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului.

ActiveWatch a reacţionat, catalogând drept inacceptabilă decizia Consiliului, pe care îl acuză că manipulează referendumul. „CNA modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetăţenilor la referendum“, transmite ActiveWatch. 

Citând mai mulţi membri CNA, fără a da însă nume, ActiveWatch susţine că modificarea vine pe fondul unor intervenţii la nivelul conducerii instituţiei ale unor reprezentanţi ai unor biserici şi ai unor instituţii media aparţinând cultelor. „Faptul că CNA a renunţat la principii democratice în urma acestei presiuni consolidează suspiciunile privind caracterul manipulatoriu al acestui controversat proces de consultare publică, compromit credibilitatea instituţiei şi riscă să împovăreze dosarul românesc al agresiunilor asupra statului de drept“, mai afirmă ActiveWatch, care solicită Consiliului să revină asupra deciziei. 

Contactat de „Adevărul“, Radu Herjeu, unul dintre cei trei membri CNA care au votat împotrivă, a clarificat că schimbarea a fost făcută la propunerea unui membru al Consiliului, fără a da însă nume. În ceea ce priveşte anumite presiuni sau intervenţii venite dinspre biserici, membrul forului a precizat: „Asta nu ştiu, asupra mea nu s-au făcut astfel de presiuni, probabil că ştie toată lumea că sunt inutile. Dar da, ştiu că a existat o solicitare în acest sens din partea cultelor şi a unor radiodifuzori aparţinând acestora, dar din câte am observat nu a fost o solicitare materializată oficial, adică nu a fost discutată în plen. Singura solicitare oficială a fost a unui membru“.

Herjeu este de părere că ar fi trebuit păstrată hotărârea în forma ei iniţială, însă subliniază şi că este dreptul Consiliului de a-şi modifica propriile deciziei. „Eu cred că ar fi trebuit păstrată decizia în forma ei iniţială, dar eu cred şi în democraţie şi, prin urmare, votul e suveran. Sigur, este dreptul Consiliului de a-şi modifica propriile decizii. Eu sper şi îmi doresc ca această modificare chiar să nu afecteze foarte tare procesul electoral în zilele referendumului“. 

Întrebat de ce a votat împotriva modificării, Herjeu a explicat: „Miza acestui referendum este atipică, nu vorbim de câţi de DA şi câţi de NU vor fi, ci câţi vor fi adunaţi, deci miza este cvorumul şi asta nu o poate nega nimeni, indiferent din ce tabără face parte. Prin urmare, un îndemn la vot, chiar dacă nu-i spui cum să voteze, sau un îndemn la boicot influenţează în aceeaşi măsură miza. Şi dacă la celelalte alegeri nu ai voie să faci campanie în ziua votului, nici aici nu ar trebui să fie altfel. Aşa mi se pare mie firesc că ar trebui să fie comunicarea în audiovizual în astfel de situaţii. Plus că există o directivă a UE în care se spune că în orice proces electoral trebuie să existe o perioadă de reflexie, de linişte, în care omul stă cu el însuşi, îşi aduce aminte tot ce a auzit şi ia o decizie, vede în ce direcţie se duce, dar are nevoie de o astfel de perioadă în care să nu fie agresat de campanie, de oameni care să-i spună ce să facă. Eu aşa cred şi bănuiesc că nici cei care au dat acea directivă europeană nu au fost proşti. Eu aşa văd lucrurile, dar, încă o dată, legea nu prevede nimic, nici Hotărârea de Guvern nu prevede nimic, prin urmare a rămas la latitudinea CNA să ia decizia, pe care a luat-o. Ulterior, unii membri au considerat că a fost greşită decizia iniţială, s-a supus la vot şi a primit cele şase voturi necesare pentru a se modifica decizia. Nu e un capăt de ţară, nu e o tragedie, se întâmplă“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite