CNA a amendat televiziunea publică din cauza emisiunii Andreei Marin, „Preţuieşte viaţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze Societatea Română de Televiziune (SRTv) pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în emisiunile „Preţuieşte viaţa“, a Andreei Marin, şi „Ora regelui“, dar şi pentru lipsa casetei martor a programelor difuzate pe 7 februarie pe grila a doua a TVR Internaţional (retransmisă în Republica Moldova).

Sancţiunea a vizat ediţiile din 20 şi 27 octombrie 2013 ale emisiunii „Preţuieşte viaţa“, moderată de Andreea Marin, în care o fetiţă împreună cu mama sa au vorbit despre problemele familiei lor şi despre problemele psihice ale tatălui copilului. 

CNA a considerat că în acest caz a fost încălcat articolul 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii“.  

Nu este pentru prima dată când emisiunea Andreei Marin, „Preţuieşte viaţa“, este criticată. În trecut, vedeta a avut un conflict cu psihologul Mihai Copăceanu, după ce într-una din ediţiile emisiunii prezentatoarea a abordat un subiect sensibil şi anume depresia. Mai mult, în cadrul aceleaşi emisiuni unei femei din public i s-a oferit o programare la psiholog. 

„A trata cu superficialitate, a expune în public, a oferi sfaturi şi recomandări la TV este contrar oricăror norme deontologice. Profesia de psiholog nu este una de bucătar, nu se oferă reţete după ureche în public, nu se face reclamă şi nu se oferă plicuri cu servicii psihologice precum o trimitere la coafor “, a scris psihologul pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ulterior, Andreea Marin a răspuns acuzaţiilor, asigurându-l pe Copăceanu că nu a făcut „nici cea mai mică greşeală“ şi că echipa emisiunii ştie cum să-şi facă treaba. 

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, producătorul executiv al postului TVR 1 a anunţat că emisiunea Andreei Marin va intra în pauză până în luna martie, această mişcare fiind o strategie a televiziunii de a atrage un public mai tânăr.

O lună mai târziu, fosta „zână a surprizelor“ a decis că îşi va rezilia contractual cu televiziunea publică, motivând că nici ea şi nici membrii echipei din spatele emisiunii „Preţuieşte viaţa“ nu şi-au încasat salariile timp de mai multe luni.

Afirmaţii despre monarhie şi lipsa casetei martor

Amenda a vizat şi ediţia din 16 noiembrie a emisiunii „Ora regelui“, difuzată pe TVR 1, în care realizatoarea Marilena Rotaru a vorbit despre monarhie şi despre republică. Prezentatoarea a făcut afirmaţii precum: „Republica a distrus familie şi valorile culturale naţionale“, „A vrut poporul român republica, a votat-o? Niciodată!“.

În acest caz, Consiliul a considerat că a fost încălcat articolul 66, alineatul (1) din Cod, potrivit căruia „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere public“.

De asemenea, sancţiunea a vizat faptul că SRTv nu a pus la dispoziţia CNA caseta martor din 7 februarie pentru grila a doua a postului TVR Internaţional. CNA a solicitat această casetă martor în urma primirii mai multor sesizări potrivit cărora emisia documentarului „Moştenirea clandestină“, difuzat pe 7 februarie în grila din Republica Moldova a TVR (grila a doua a TVR Internaţional, n.r.), a fost întreruptă de directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase. 

Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă din 24 februarie, Stelian Tănase a spus că „legea interzice propaganda comunistă şi, mai mult, securistă în România, în 2014“. El a mai spus că, în cazul documentarului respectiv, „a fost vorba de o provocare securistă. Vă asigur că acolo nu a fost vorba decât de a opri o intoxicare comunistă“.

Oprirea documentarului „Moştenirea clandestină“, „un act foarte grav de cenzură“

Prezentă la două şedinţe ale CNA, din 27 februarie şi de marţi, 4 martie, Monica Ghiurco, realizatoarea documentarului „Moştenirea clandestină“, a spus că Stelian Tănase nu are atribuţii editoriale, potrivit fişei postului său de director general interimar, pentru a putea decide în legătură cu difuzarea unui produs editorial în TVR. Ghiurco a mai spus că exact acelaşi documentar a fost difuzat pe TVR 1 pe 29 ianuarie, fără ca vreo persoană din conducerea TVR să spună că acesta ar încălca legislaţia în vreun fel.

„S-a vorbit mult exact de la acel moment al întreruperii emisiei TVR Moldova. Mai gravă mi s-a părut ieşirea directă a domnului director general interimar Stelian Tănase, în care dânsul admite că s-a întâmplat acest lucru, că s-a oprit emisia pentru că ar fi vorba despre o intoxicare comunistă. Dacă domnul Stelian Tănase consideră că acest program, care se bazează pe munca unor istorici, este o astfel de producţie menită să intoxice opinia publică, eu solicit argumente. Aştept argumente, nu cred că eticheta poate să ţină loc de argument“, a spus Monica Ghiurco în faţa CAN, notează Mediafax.

Ea a mai spus că oprirea difuzării respectivului documentar „este un act foarte grav de cenzură“, care „creează un precedent extrem de periculos“.

Directorul general interimar al TVR, acuzat de cenzură

Tot despre „cenzură“ a vorbit şi Narcisa Iorga, membru al CNA, în şedinţa de marţi a Consiliului.

„Acest documentar a primit un aviz de emisie pentru TVR 1, a fost difuzat, a primit un acord din partea responsabilului editorial . A fost oprit din emisie de directorul general al TVR, care nu are atribuţii editoriale. Domnul Stelian Tănase este directorul general interimar al TVR. Cenzura este interzisă de legea audiovizualului, dar şi de Constituţie“, a spus Narcisa Iorga.

Ea a precizat că, deşi nu există caseta martor care să dovedească oprirea documentarului „Moştenirea Clandestină“, Stelian Tănase a recunoscut public, într-o conferinţă de presă, că a oprit din emisie un documentar, deşi nu avea acest drept. „Consider agravantă neprezentarea unei dovezi (a casetei martor, n.r.). Încearcă să ascundă un act de cenzură. Cred că e agravant şi propun amenda maximă, de 100.000 de lei“, a spus Narcisa Iorga.

Această sancţiune nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată. Nici o altă propunere, de 50.000 de lei (făcută de Viorel Vasile Buda), nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a putea fi aplicată, fapt pentru care Narcisa Iorga a propus o sancţiune intermediară, de 70.000 de lei.

Această sancţiune a fost aplicată cu şase voturi „pentru“ (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea), în timp ce Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea au votat „împotriva“ aplicării acestei sancţiuni.

O sancţiune propusă de Radu Călin Cristea - de 30.000 de lei - pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în emisiunea „Ora regelui“ nu a mai fost supusă la vot, întrucât Laura Georgescu a considerat că ea vizează o singură emisiune, în timp ce propunerile de 100.000 de lei, 50.000 de lei şi respectiv 70.000 de lei au vizat mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizualului şi mai multe emisiuni de la TVR.

Cristea nu a fost de acord cu această procedură de vot, precizând că el a făcut propunerea de 30.000 de lei pentru acelaşi „calup“ de aspecte sesizate, considerând însă că legislaţia audiovizualului a fost încălcată doar în emisiunea „Ora regelui“.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că nu i se pare corect să fie aplicată o sancţiune pentru cenzură în cazul documentarului „Moştenirea clandestină“, în condiţiile în care acest program nu a fost vizionat şi analizat de Consiliu. De altfel, el a propus monitorizarea respectivului documentar, propunerea sa întrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. CNA nu a precizat în ce şedinţă va fi analizat conţinutul respectivului documentar.

„E absurd să presupui că preşedintele director general al unei instituţii publice de televiziune nu are responsabilităţi editoriale. Dacă nu are responsabilităţi editoriale, cred că nu ar trebui să accepte postul, pentru că nu-şi găseşte locul acolo“, a mai spus Christian Mititelu.

Însă, Narcisa Iorga a spus că directorul general interimar al TVR „are nişte limite“, comparativ cu preşedintele-director general al televiziunii publice.

Pe de altă parte, membrul CNA Răsvan Popescu a spus că, în cazul SRTv, nu se poate vorbi despre „cenzură“.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a aprobat noile grile de programe ale TVR 1 şi TVR 2.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite