CNA a amendat Antena 3 pentru limbajul injurios la adresa lui Traian Băsescu: ce apelative a folosit Mihai Gâdea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Gâdea este directorul şi realizatorul postului Antena 3 FOTO Facebook/ Arhivă personală Mihai Gâdea
Mihai Gâdea este directorul şi realizatorul postului Antena 3 FOTO Facebook/ Arhivă personală Mihai Gâdea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul Antena 3 cu 20.000 de lei pentru limbajul injurios folosit de realizatorul TV Mihai Gâdea la adresa fostului preşedinte al României Traian Băsescu şi pentru că nu a acordat dreptul la replică solicitat de primarul din Odorheiul Secuiesc.

CNA a analizat trei ediţii ale emisiunii „Sinteza Zilei“ după ce a primit o serie de sesizări, inclusiv de la Traian Băsescu, acesta solicitând forului audiovizual să ia măsuri. De asemenea, fostul preşedinte a cerut Consiliului să-i pună la dispoziţie înregistrarea emisiunii din 22 septembrie, în care Mihai Gâdea a prezentat un document care ar atesta legăturile dintre Băsescu şi Securitate, întrucât doreşte să acţioneze în instanţă postul Antena 3.

Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi „pentru“ (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu) şi trei „împotrivă“ (Radu Cristea, Răsvan Popescu şi Monica Gubernat).

Mihai Gâdea a spus despre Traian Băsescu că a fost „cel mai mare impostor, o jigodie, o lepră! Îi turna pe toţi.“ De asemenea, citând de pe contul de Facebook al lui Silvian Ionescu, realizatorul TV a folosit la adresa fostului lider apelative precum „lichea, şmenar şi dictator“ şi expresii ca „bişniţar şi dictator, turnător şi dictator, adică dictator cu toate combinaţiile posibile.“

„Această faţă oribilă, şi când spun oribilă nu mă refer la forma fizică, ci la duhoarea pe care o aduce cu sine din comunism. Un turnător! Turnător a fost toată viaţa. Un om care a avut un destin oribil, destinul acela de a nenoroci alte vieţi! N-a putut face nimic altceva. Nu se ştie să fi făcut un bine!“, a mai afirmat Mihai Gâdea în ediţia din 17 septembrie a emisiunii „Sinteza Zilei“, citat de Mediafax.

„Nu am fost o susţinătoare a lui Traian Băsescu. Niciodată nu l-am votat. Dar să vorbeşti aşa despre un om, indiferent cine ar fi, nu este posibil. E treaba fiecăruia ce părerea are despre un fost preşedinte, dar acest tip de limbaj are legătură cu demnitatea umană şi indiferent dacă l-a folosit Silvian Ionescu, nu este acceptabil pe un post de televiziune. Aşa cum nici alţii nu au acceptat ca la Realitatea TV minute întregi Victor Ponta să fie făcut în toate felurile, aşa nici în legătură cu Traian Băsescu, indiferent că ne place sau nu“, a spus membrul CNA Dorina Rusu, citată de Paginademedia.ro.

„Eu cred totuşi că vorbim de mai mult decât limbaj injurios. Să spui despre cineva că e lichea, jigodie, lepră, cred că e o atingere a demnităţii umane, dreptul la propria imagine. Să stai minute în şir şi să repeţi că e lepră, că e jigodie, că e lichea, totuşi, are legătură cu demnitatea“, a fost de părere şi Lorand Turos, cel care a şi propus amendarea postului.

De cealaltă parte, avocatul Daniel Ionaşcu, reprezentant al Antena 3 în relaţia cu CNA, a făcut o paralelă între mari gânditori şi scriitori ai României, precum Ion Luca Caragiale şi Mircea Vulcănescu, care au folosit în scrierile lor limbaj injurios la adresa altor personalităţi ale vremii, şi Mihai Gâdea, fără a reuşi să-i convingă pe membrii Consiliului.

În plus, o reclamaţie privind o ştire a postului Antena 3 - „Maşină a poliţiei locale, inscripţionată în limba maghiară“ - a atras atenţia membrilor CNA, pentru faptul că postul TV nu a acordat drept la replică primarului oraşului Odorheiul Secuiesc, Bunta Levente.

Astfel, în baza articolelor 40, alineatele 1 şi 3, 56, alineatul 1, şi 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, CNA a decis amendarea Antena 3.

Articolul 40, alineatul 1, face referire la dreptul la propria imagine. În cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

De asemenea, alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede că moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Pe de altă parte, primul punct al articolului 56 menţionează faptul că în termen de două zile de la primirea cererii, radiodifuzorul este obligat să comunice, în scris, solicitantului fie ziua şi ora difuzării dreptului la replică sau a rectificării, fie motivul refuzului.

Articolul 67 prevede ca, în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

      

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite