Ce a declarat membrilor CNA mama fetei violate din Vaslui. Decizia CNA privind emisiunea „La Măruţă“ a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, pentru „Adevărul“, că în şedinţa de astăzi, 23 iulie, mama fetei violate din Vaslui a fost contactată telefonic pentru a da lămuriri cu privire la apariţia în emisiunea „La Măruţă“, dezvăluind că lucrurile nu au stat întocmai cum a afirmat realizatorul Pro TV Cătălin Măruţă.

CNA a amânat luarea unei decizii cu privire la decizia postului Pro TV de a difuza în cadrul ediţiei din 21 iulie a emisiunii „La Măruţă“ imagini cu victima violului din Vaslui şi cu mama acesteia, ca urmare a apariţiei unor informaţii noi. „Mama fetei a contrazis tot ce Pro TV a expus. Au fost presiuni la adresa mamei şi a tinerei, inclusiv pentru ca echipa emisiunii să intre pe domeniul lor“, a declarat Jucan pentru „Adevărul“.

Ce promisiuni a încălcat Pro TV

Totodată, Valentin Jucan a precizat că mama victimei le-a mărturisit membrilor CNA că echipa emisiunii i-a promis că va fi filmată cu spatele doar zece minute, iar fiica ei nu va apărea la televizor. „Trebuia să fie o intervenţie de cinci-zece minute, dar s-a transformat într-o emisiune de o oră şi jumătate“, a mai punctat Jucan. 

Mai mult decât atât, Jucan susţine că mama fetei violate din Vaslui ar fi declarat că, în pauza publicitară, producătorul emisiunii „La Măruţă“ a făcut presiuni, prin intermediul reporterului aflat la faţa locului, pentru ca tânăra să intre în direct. „Totuşi, cel mai grav este faptul că acordul le-a fost pus în faţă, să-l semneze, fără a li se explica despre ce este vorba. Iar acest lucru s-a întâmplat la finalul emisiunii şi nu la început, aşa cum a afirmat Pro TV. Am văzut documentul, este un acord standard, nu un document gândit pe măsura momentului“, a mai explicat Jucan. 

De asemenea, Jucan a subliniat că trei dintre membrii CNA, respectiv Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Radu Călin Cristea, au fost împotriva intervenţiei mamei victimei din Vaslui, motivând că „ar vicia luciditatea cu care CNA analizează cazul“. Totodată, Jucan a precizat că, într-adevăr, este pentru prima dată când se recurge la o astfel de măsură în timpul şedinţei. 

Valentin Jucan, membru CNA: „Pro TV i-a distrus viitorul acestei fete“

Pe de altă parte, acesta a catalogat drept inadmisibilă atitudinea postului, fiind de părere că „cei de la Pro TV i-au distrus viitorul“. „Nimeni nu contestă dreptul presei de a investiga astfel de cazuri, însă deconspirarea identităţiicelor două persoane nu are legătură cu un demers jurnalistic. Este inadmisibil. Pro TV i-a distrus viitorul acelei fete. Nu va putea niciodată să-şi construiască o nouă viaţă, de la zero, pentru că va purta stigmatul fetei violate de şapte bărbaţi care a apărut la televizor“, a mai declarat Jucan. 

În cele din urmă, membrii CNA au sfătuit-o pe mama tinerei să trimită, prin avocat, sub forma unei adrese la CNA toată declaraţia pe care a făcut-o verbal prin telefon.

În şedinţa de azi a Consiliului au fost prezenţi şi trei reprezentanţi ai postului Pro TV, Adriana Păpureanu, Andreea Retea, producător executiv al emisiunii „La Măruţă“, şi un reprezentant al departamentului juridic. Aceştia au explicat, înainte ca mama victimei să facă declaraţiile, că a existat un acord semnat din partea tinerei din Vaslui şi a mamei sale pentru a apărea pe post şi că au fost în legalitate. 

    

Cătălin Măruţă: „Fata a cerut să apară pe post“

Din monitorizările CNA, chiar înainte să fie difuzat interviul cu tânăra, unul dintre invitaţii emisiunii, actorul Claudiu Bleonţ i-a atras atenţia realizatorului să nu-i dezvăluie identitatea tinerei din Vaslui. „V-aş ruga să aveţi decenţa să n-o faceţi publică pe ea“, a spus Bleonţ. „Nu, nici nu facem, vorbim doar cu mama ei“, i-a răspuns Măruţă. 

Amintim că realizatorul Cătălin Măruţă a oferit mai multe explicaţii, precizând că mama victimei şi-a dorit să intre în direct pentru a mulţumi oamenilor pentru sprijin şi implicare. De asemenea, Măruţă a subliniat că în timpul transmisiei tânăra a stat într-o altă încăpere, însă a fost decizia ei de a intra în direct. „Totuşi, în timpul interviului, ea a cerut să apară pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului că îşi doreşte să apară pentru a mulţumi, fiind copleşită de mesajele şi încurajările primite. Am fost informaţi că îşi doreşte să apară şi să vorbească şi am decis să mergem mai departe cu ea, luând în considerare mai multe lucruri: este majoră, şi-a dat acordul în scris şi au trecut opt luni de la incident, timp în care ea a făcut terapie psihologică şi a mers la şcoală, viaţa ei redevenind aproape la normal“, a explicat Măruţă. Întregul punct de vedere al realizatorului Cătălin Măruţă poate fi citit aici. 

Totodată, precizăm că inclusiv Mioara Donosă, avocata din Vaslui care o reprezintă în instanţă pe eleva violată, s-a arătat revoltată de decizia postului Pro TV de a face publică identitatea victimei, în contextul în care realizatorul TV i-a dat asigurări că va fi protejată şi identitatea mamei, nu doar a fetei. Declaraţia integrală a avocatei o puteţi citi aici

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite