Postul public TVR 3, reclamat la CNA în urma difuzării unui colind considerat antisemit. Televiziunea publică se apără: „o alegere neinspirată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 au reclamat postul public TVR 3 la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în timp ce vina este aruncată dintr-o parte în alta, iar scuzele sunt nenumărate.

Plângerile au venit după ce postul public TVR 3 a difuzat, vineri, spre finalul emisiunii de relansare a canalului, un colind considerat antisemit. Astfel, grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan“ a cântat, în cadrul noii emisiunii „Apasă pe verde“, prezentată de Cristian Niţulescu, un colind în care termenul „jidov“ apare de mai multe ori, în mesaje antisemite.

„A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum“, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

„Nu există colinde antisemite“

Colindul a stârnit reacţii imediate: televiziunea publică spune că a fost „o alegere neinspirată“, Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a arătat indignat, luând act „cu îngrijorare şi indignare“ de emisiunea difuzată de postul TVR3, iar preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR-ului să-şi ceară scuze publice evreilor din România.

Pe de altă parte, directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, susţine că „nu există colinde antisemite“, explicând că acel colind are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum. 

Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva.   Tiberiu Groza, preşedinte CCPCT

„Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an“, a explicat Groza.

Societatea Română de Televiziune: „o alegere neinspirată“

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a declarat că instituţia pe care o reprezintă şi căreia îi este subordonat Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj „va analiza situaţia creată“.

De cealaltă parte, Societatea Română de Televiziune (SRTV) se apără, spunând că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan“ a aparţinut CCPCT, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

„Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate“, se arată într-un comunicat SRTV.

În comunicat se mai arată şi faptul că Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost „o alegere neinspirată“.

„Un colind prost ales“, iar vina aparţine ansamblului

În schimb, Şeful Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu (PNL), şi-a exprimat regretul că un eveniment care trebuia să fie de sărbătoare – relansarea TVR 3 - „a fost umbrit din cauza unui colind prost ales“, difuzarea acestuia având loc „dintr-o eroare“.

Regret faptul că un eveniment care trebuia să fie unul de sărbătoare a fost umbrit din cauza unui colind prost ales.   Horea Uioreanu, Şeful Consiliului Judeţean Cluj

„Regret faptul că un eveniment care trebuia să fie unul de sărbătoare a fost umbrit din cauza unui colind prost ales. Consider că, mai ales pe canalele postului public, selecţia repertoriului ar trebui să fie mai riguroasă, mai ales atunci când este vorba despre ansambluri folclorice neprofesioniste. Chiar dacă a fost comisă din eroare, difuzarea acestui colind se dovedeşte a fi cel puţin nefericită prin analogiile care se pot face între acest text şi suferinţele poporului evreu în trecutul nu foarte îndepărtat şi care stârneşte amintiri dureroase. Sper ca acest nefericit incident să nu aibă repercusiuni asupra relaţiilor româno-israeliene şi că, pe viitor, cei îndrituiţi vor avea mai multă grijă în alegerea momentelor artistice“, afirmă Horea Uioreanu.

Mai mult, şeful Consiliul Judeţean Cluj consideră că „vina aparţine ansamblului care a interpretat colindul, în speţă «Dor Transilvan» al RATUC, regie subordonată Consiliului Local Cluj-Napoca şi domnului primar Emil Boc “.

Noi, clujenii, suntem nişte oameni deschişi şi primitori şi aşa vom rămâne mereu, nu doresc să fim judecaţi pentru lipsa de responsabilitate a unor lideri vremelnici.   Horea Uioreanu, Şeful Consiliului Judeţean Cluj

„M-am aşteptat ca domnul primar să reacţioneze în vreun fel, să-şi precizeze poziţia faţă de acest incident în care a fost implicat un ansamblu format din angajaţi ai RATUC şi plătiţi din banii publici ai Primăriei Cluj-Napoca. În condiţiile în care domnul primar nu a avut nimic de spus, îmi cer eu scuze poporului evreu în numele domnului Emil Boc pentru afrontul adus de un ansamblu folcloric clujean, judeţ pe care îl conduc în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Noi, clujenii, suntem nişte oameni deschişi şi primitori şi aşa vom rămâne mereu, nu doresc să fim judecaţi pentru lipsa de responsabilitate a unor lideri vremelnici“, susţine Uioreanu.

Ambasada Statului Israel, „profund îngrijorată“

Ambasada Statului Israel se declară profund îngrijorată de colindul antisemit şi speră ca autorităţile române să ia măsuri pentru ca astfel de „incidente regretabile“ să nu mai aibă loc. Totodată, Ambasada Statului Israel apreciază drept „foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media româneasc în special la TVR“.

„Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România“, se mai arată în comunicat.

Ambasada speră că autorităţile române competente vor lua „măsurile potrivite pentru ca astfel de incidente condamnabile să nu se mai întâmple“.

Titus Corlăţean şi Crin Antonescu, indignaţi

Şi Ministrul e Externe, Titus Corlăţean, a reacţionat în urma difuzării colindului antisemit, acesta arătându-se indignat de cele întâmplate. 

„Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013. Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public", a precizat Titus Corlăţean, într-un comunicat de presă.“

Potrivit aceluiaşi comunicat, România s-a angajat, de peste un deceniu, „într-un efort coerent şi conştient de reconciliere cu trecutul ş recuperarea propriei istorii“. 

Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public.   Titus Corlăţean, Ministru de Externe

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că difuzarea de către un post al televiziunii publice a unui colind antisemit este similar cu o „bombă“ care face mari distrugeri dacă este „scăpată“, catalogând incidentul „scandalos spre nebunie“.

Antonescu a fost întrebat la RRA cum vede difuzarea de către TVR 3 a unui colind antisemit la momentul relansării postului. „După cum ştiţi, acolo la Televiziune, nu numai din acest motiv, practic toate lucrurile sunt în schimbare. Practic, conducerea şi Consiliul de Administraţie au fost prin votul de ieri destituite (...) E foarte important cum gestionezi activitatea unor instituţii publice cu un asemenea impact, astfel de lucruri sunt ca bombele, adică dacă ai scăpat-o, sunt distrugeri mari şi sunt lucruri care nu se pot repara, sau nu se pot repara cu una cu două“, a declarat Antonescu.

E scandalos spre nebunie ce s-a întâmplat, să sperăm că asemenea lucruri nu se vor putea repeta niciodată.   Crin Antonescu, preşedintele PNL

Liderul PNL a precizat că există o „sensibilitate specială faţă de astfel de subiecte, care te pot proiecta ca ţară într-o lumină extrem de neplăcută“. „E scandalos spre nebunie ce s-a întâmplat, să sperăm că asemenea lucruri nu se vor putea repeta niciodată“, a mai precizat Antonescu.

El a menţionat că nu crede că cineva a căutat un astfel de colind, despre care personal nu ştia că există, ci consideră că este vorba de o neglijenţă şi este impardonabil. 

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Cluj: scuze publice evreilor din România

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, el spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.

„Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 şi mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat şi pentru că un director al culturii din judeţul Cluj a permis aşa ceva. Nu poate spune că nu ştia. Cum a putut trimite la TVR aşa ceva şi cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunţat caracter antisemit, care îmi aminteşte de anii 1933 - 1940, de Auschwitz? TVR trebuie să îşi ceară scuze publice evreilor din România şi aştept ca instituţiile abilitate, Parchetul, Poliţia, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greşeală“, a spus Schwartz.

Acesta a subliniat că aşteaptă din partea televiziunii publice să cerceteze situaţia şi „să îi sancţioneze pe cei vinovaţi de difuzarea colindului pe TVR 3“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite