Clubul devoratorilor de TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea ştiinţifică este zguduită de o neaşteptată revelaţie: aceea că omul de Neanderthal a avut o contribuţie semnificativă la evoluţia popoarelor euro-asiatice.

Omul de Neanderthal trăieşte în noi

Noile date infirmă studii mai vechi, potrivit cărora neander­thalienii nu au lăsat decât vagi amprente genetice, care nu au supravieţuit în omul modern decât în cantităţi nesemnificative, relatează Reuters.

Surprinzătoarea concluzie a apărut în urma unei analize a genomului de Neanderthal.

Studiul indică faptul că popoarele europene şi cele asiatice au moştenit între unu şi patru la sută din conţinutul genetic al acestuia. Pe de altă parte, noile cercetări par să confirme o teorie destul de controversată, potrivit căreia oamenii moderni - „Homo sapiens" - îşi au originile într-o mică populaţie africană, care s-a răspândit treptat în întreaga lume, cu 50 sau 60 de mii de ani în urmă.

În ciuda faptului că moştenirea genetică descoperită pare destul de redusă, noile procente sunt surprinzătoare, întrucât implică faptul că omul de Neanderthal nu a dispărut cu totul. Acesta „mai trăieşte încă în unii dintre noi, chiar dacă în proporţii infime", explică profesorul Svante Paabo, de la Institutul pentru Antropologie Evolutivă Max Planck din Leipzig (Germania).

Profesorul britanic Chris Stringer, cercetător principal la Muzeul de Istorie Naturală din Londra şi unul dintre artizanii teoriei potrivit cărora omul modern îşi are originile în Africa, se declară încântat de faptul că noile studii confirmă „sub anumite aspecte, ceea ce deja se ştia, şi anume că omul de Neanderthal a urmat un curs separat". „Dar, desigur, cu adevărat surprinzător", completează el, este faptul că a existat la un moment dat, în trecut, o perioadă în care neanderthalienii şi omenii moderni au interacţionat genetic".

Descifrarea genomului de Neanderthal este o realizare ştiinţifică de excepţie care marchează începutul unei noi ere în genetică. Meritele aparţin cercetătorilor de la Institutul Max Planck, cu contribuţii din partea a diverşi cercetători din întreaga lume.

Animalele, mai bune decât oamenii

Pentru o parte din suflarea feminină a planetei, animalele sunt parteneri de discuţie mult mai receptivi decât bărbaţii. Concluzia reiese dintr-un studiu al Associated Press-Petside.com. O treime dintre femeile căsătorite au declarat că vorbesc frecvent cu animalele lor de companie, pentru că le ajută să îşi exteriorizeze frustrările (în special cele legate de soţi).

Adeseori, au relatat persoanele intervievate, când sunt supărate, animalele „gravitează" în jurul lor încercând să le „consoleze". Şi bărbaţii găsesc reconfortantă atitudinea companionilor necuvântători, pentru că aceştia nu le servesc replica, „aşa cum fac soţiile" lor.

Jocurile pe calculator nu sunt dăunătoare!

Un tânăr american în vârstă de 23 de ani a infirmat săptămâna trecută teoriile despre „efectul devastator" al jocurilor pe computer. Wade McGilberry, din statul american Alaska, a câştigat un milion de dolari, graţie unui video-joc de baseball. Tânărul a fost primul jucător care a reuşit să încheie fără cusur o rundă în „Major League Baseball 2K10". Premiul de un milion de dolari a fost pus la bătaie de compania producătoare, Take-Two Interactive Software Inc. Wade şi soţia lui, Katy, plănuiesc să folosească judicios banii câştigaţi, plătindu-şi ratele la casă.

Comentariul săptămânii

Iulia Casapu

Când spui „haute couture", spui de fapt „Cătălin Botezatu". Este admirabil faptul că a reuşit să construiască un brand atât de puternic (şi asta prin ani de muncă, prin dedicare şi pasiune) şi, în acelaşi timp, să-l menţină la un standard înalt. Sunt de părere că doar eleganţa nu se va demoda niciodată şi-mi place să văd că şi Cătălin Botezatu merge pe acelaşi principiu. De ce mi-ar plăcea să lucrez cu el? Este mai degrabă o întrebare retorică. Mă gândesc cu emoţie la cât de multe aş avea de învăţat de la el.

Franţuzoaicele primesc liber la... pantaloni

Legislatorii francezi s-au gândit zilele trecute să abolească o lege emisă în urmă cu 210 ani, relatează site-ul metro.co.uk.

Potrivit noilor reglementări, pariziencele vor avea voie în curând să poarte pantaloni, piese vestimentare restricţionate, din punct de vedere legal, încă de la 1800. Potrivit legii emise în urmă cu 210 ani, orice femeie din capitala Franţei care doreşte să se îmbrace „aidoma unui bărbat" trebuie să obţină, în prealabil, o permisiune specială din partea poliţiei.

Membrii parlamentului francez au înaintat recent plenului o moţiune de abolire a acestei legi, care, cel puţin teoretic, pune Parisul pe picior de egalitate cu statele islamice fundamentaliste. „Este complet demodat şi evident, greşit, ca această regulă depăşită să mai fie încă în vigoare", a declarat parlamentarul francez Gerard Charasse, citat de metro.co.uk. Condiţiile impuse de legea incriminată au fost „îndulcite" uşor în 1892, când femeile au primit permisiunea de a purta pantaloni „dacă ţin în mâini frâiele unui cal".

În anul 1909, femeile „pe bicicletă sau care duc vehiculul de ghidon" primeau şi ele permisiunea de a îmbrăca pantaloni fără consecinţe legale. Din punctul de vedere al constituţiei franceze, femeile şi bărbaţii au drepturi egale din 1946.

Grupul de parlamentari care a avut iniţiativa abolirii „legii pantalonilor" militează şi pentru înlăturarea din constituţia Franţei a două referiri depăşite, legate de pedeapsa capitală, abolită în 1981.

Carla Bruni, prima doamnă a Franţei, respectă legea cu stricteţe...

Vacanţă de star

Dan Cruceru a fost în Spania

Recent întors de la Madrid, Dan Cruceru ne-a povestit fascinat impresiile lăsate de capitala Spaniei. „Am ales Madridul pentru această scurtă vacanţă pentru că este un oraş în care găseşti de toate pentru toţi. Aici se află unul din cele mai celebre muzee, Prado, şi unul dintre cele mai strălucitoare palate, Palatul Regal. Preţ de trei zile am simţit că mă aflu într-o mare Capitală, în inima plină de viaţă a Spaniei", mărturiseşte vedeta Prima TV.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite