CJI şi ActiveWatch sesizează comisiile de cultură ale Parlamentului pentru purtarea abuzivă a unui membru CNA

CJI şi ActiveWatch sesizează comisiile de cultură ale Parlamentului pentru purtarea abuzivă a unui membru CNA

Monica Gubernat a refuzat transmisiunea online în direct a şedinţei CNA, împotriva Regulamentului de Organizare şi Funcţionare FOTO Mediafax

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi ActiveWatch au anunţat că sesizează comisiile de cultură ale Parlamentulu, în legătură cu purtarea abuzivă a unui membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi cer să fie îndepărtate orice obstacole din calea transparentizării activităţii acestei instituţii, după ce Monica Gubernat a refuzat, joi, transmiterea online a şedinţei Consiliului, notează News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

ActiveWatch şi CJI s-au sesizat din cauza neglijenţei membrului CNA 

„ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent condamnă comportamentul abuziv al preşedintei de şedinţă, Monica Gubernat, şi cer membrilor Consiliului să respecte şi să pună în aplicare urgent normele interne care prevăd transmiterea live a şedinţelor de Consiliu. De asemenea, cele două organizaţii vor sesiza comisiile parlamentare de cultură, artă şi mass-media cu privire la încălcarea cu bună ştiinţă a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare de către Monica Gubernat“, au transmis CJI şi ActiveWatch.

„Preşedintele de şedinţă, Monica Gubernat, a întrerupt azi, 4 august, abuziv, transmiterea live a şedinţei Consiliului Naţional al Audiovizulului, ignorând cu de la sine putere normele interne adoptate în cadrul Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF)  încă din 2015 prin care şedinţele Consiliului urmau a fi transmise live pe site-ul instituţiei“, au mai transmis cele două organizaţii. 

Potrivit acestora, Monica Gubernat dă dovadă de neglijenţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în contextul în care nu a ştiut despre instalarea echipamentelor de transmisie online a şedinţelor în ultimele zile sau de achiziţionarea acestora. „Dacă dna Gubernat a ştiut că aceste echipamente au fost achiziţionate şi instalate, atunci decizia luată de domnia sa este abuzivă şi discreţionară, deoarece încalcă normele interne, adică articolul 27(7) din ROF al Consiliului (care este aplicat, oricum, cu peste 15 luni întârziere)“, au continuat CJI şi ActiveWatch.

Articolul 27.7 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) al Consiliului arată că, începând cu data de 1 aprilie 2015, şedinţele Consiliului se vor transmite online pe pagina de internet a CNA.

ActiveWatch a menţionat că a susţinut încă de acum doi ani necesitatea transmiterii live a şedinţelor Consiliului, considerând că acesta reprezintă un „instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de creştere a calităţii dezbaterilor din cadrul acestor şedinţe, precum şi un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse şi modul în care membrii votează, contribuind astfel la creşterea credibilităţii acestei instituţii“.

Cele două organizaţii au menţionat că discuţiile din şedinţele publice ale CNA intră sub incidenţa legii liberului acces la informaţiile de interes public, fiind informaţii care rezultă din activitatea unei instituţii publice.

Jucan a plecat de la şedinţa CNA 

Valentin Jucan a anunţat, joi dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că începând din 4 august, şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului sunt transmise în regim direct, pe pagina oficială a CNA.

„Promisiunea pe care am făcut-o publicului şi radiodifuzorilor în ceea ce priveşte transparentizarea activităţii Consiliului s-a concretizat prin implementarea unui sistem de transmisiune online a şedinţelor publice ale Consiliului“, a arătat Valentin Jucan în comunicatul de presă transmis înaintea începerii şedinţei.

Jucan a părăsit sala, după ce preşedintele şedinţei, Monica Gubernat, a refuzat transmisiunea online în direct a şedinţei, împotriva Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) al instituţiei.

„Eu conduc această şedinţă. Şedinţele au fost transmise online până acum. Nu se transmite online această şedinţă“, a spus Monica Gubernat la începutul şedinţei, după ce a cerut o informare scrisă.

Pe de altă parte, într-o pauză, Monica Gubernat a explicat că nu se opune transmisiunii online a şedinţelor Consiliului, dar ele ar trebui să înceapă după ce membrii CNA vor primi o informare tehnică în acest sens.

„Transparentizarea trebuie să pornească în primul rând din interiorul nostru. Nu mi s-a părut corect să aflăm din presă, într-un interviu în Evenimentul zilei că noi avem pus la punct acest sistem. Fiind o instituţie publică, noi trebuie să avem grijă cum lucrăm şi cu documente, achiziţii, înregistrări, pentru că noi lucrăm permanent cu instanţele de judecată, întrebăm, înregistrările ambientale au efect sau nu?“, a spus Monica Gubernat.

Membrul CNA a mai spus că i-a solicitat o informare scrisă lui Valentin Jucan, pentru a cunoaşte detaliile tehnice, după care poate începe transmisiunea online a şedinţelor Consiliului.

„Am solicitat o informare scrisă din partea domnului Jucan, vom lua cunoştinţă despre ea şi atunci vom decide pe cale de consecinţă. Nu a spus nimeni că nu va fi folosit (n.r. - sistemul prin care se pot transmite online şedinţele), probabil că va fi folosit la următoarea şedinţă, după ce o să primim acea informare tehnică“, a continuat Gubernat, care a precizat că a votat, anul trecut, pentru transmisiunea online a şedinţelor, în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) al CNA.

Membrul CNA a negat afirmaţiile lui Valentin Jucan, potrivit cărora săptămâna trecută ar fi purtat discuţii pe acest subiect.

„Nu am fost informată, în condiţiile în care eu conduc şedinţa. Mi se pare normal să ştiu despre ce este vorba. Nu a avut loc nicio discuţie cu mine pe acest subiect şi este jenant că face aşa ceva. Nici măcar nu m-a sunat să îmi spună: «Am spus sistemul la punct». Am aflat din presă că noi avem un sistem funcţional, ceea ce nu mi se pare corect. Suntem o instituţie colegială“, a explicat Gubernat.

Ce explicaţii a dat Monica Gubernat 

Monica Gubernat a mai spus că şedinţele CNA au fost transmise online şi până acum, „cum s-a putut“, după ce Valentin Jucan a precizat că aveau acces la înregistrări doar 16 persoane.

„Da, s-a transmis online, cum s-a putut. Nu cunoaştem detaliile tehnice, nici măcar nu ştiu ce înseamnă înregistrarea ambientală. Am fost la Serviciul Juridic şi am întrebat: «Ce facem cu şedinţa de astăzi dacă ni se vor cere transcripturi de la instanţă?» Ei au ridicat din umeri. Eu am cerut doar o informare tehnică, de aceea suntem colegi. Eu nu mi-aş permite să fac aşa niciun moment fără să îmi anunţ colegii. Suntem 11. După clarificarea problemelor, cu siguranţă se va implementa acest sistem“, a mai spus preşedintele şedinţei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările