Cine este Dorin Stan, concurentul care a cucerit juriul „MasterChef“ cu prăjitura cu griş şi bulion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul de 46 de ani din Ştefăneşti care a preparat prăjitura „Casnica“ vrea să facă performanţă în arta culinară şi să-şi deschidă un restaurant. Dorin Stan şi-a mai propus să-i convingă pe oameni că deşi are o deficienţă fizică minoră (şi-a pierdut două degete) poate găti meniuri delicioase.

„Este cel mai inedit şi cel mai bun desert mâncat vreodată. N-am crezut că există aşa ceva“, a zis chef Sorin Bontea după ce a gustat din farfuria lui Dorin Stan. Bărbatul i-a impresionat până la lacrimi pe cei trei experţi din juriu, cu prăjitura cu bulion şi griş, preferată de gospodine în comunism, pentru că era ieftină şi savuroasă.

Participantul vrea să-i fie apreciată vocaţia de bucătar şi să înlăture prejudecăţile celorlalţi. „La 16 ani şi opt luni m-am angajat la uzină. După numai o lună, am avut accident de muncă, când mi-am pierdut indexul şi policele. Oamenii sunt aşa de închistaţi când te văd că ai ceva la mână... imediat caută să se ferească de tine. De aia am venit şi aici (la „MasterChef“ - n. r.): să arăt că se poate“, şi-a propus Dorin Stan.

Visul meu şi al familiei e să avem un restaurant cu mâncare gătită la foc mic, pe îndelete, cu opt mese, un local liniştit, unde să-ţi poţi întâlni prietenii.
image
image

„MasterChef“ este o rampă de lansare, un loc unde, în timp scurt, dacă eşti capabil, poţi acumula din experienţa chefilor, poţi  avea  mult  mai  multă încredere în tine. Îţi poate schimba viaţa“, crede bucătarul pe care Florin Dumitrescu l-a îmbrăcat cu şorţul prestigios.

Spre deosebire de alţi colegi - care vor să calce pe urmele câştigătorilor din sezoanele precedente, Petru Buiucă, Aida Parascan şi Elena Lasconi (la proba pentru celebrătăţi), - participantul se gândeşte doar să înveţe, pentru a-şi transforma pasiunea într-o veritabilă meserie.

„Gătesc acasă, în fiecare zi. Nu particip pentru bani, ci pentru experienţă. Soţia găteşte, toţi cei din familie îmi susţin pasiunea. Visul meu şi al familiei e să avem un restaurant cu mâncare gătită la foc mic, pe îndelete, cu opt mese, un local liniştit, unde să-ţi poţi întâlni prietenii“, îşi imaginează el.

Dorin Stan a gătit prima oară în jurul vârstei de şapte ani, când a vrut să o ajute pe o vecină cu un aluat pentru clătite. Aluatul, însă, a ajuns la coşul de gunoi, pentru că nu a fost prea reuşit.

Căsătorit de 24 de ani cu o doamnă ce activează pe postul de tehnician calitate, Dorin Stan spune că a aprofundat gătitul când aştepta să vină pe lume fiul său (în prezent, ajuns la vârsta majoratului). „Am început să gătesc serios în perioada în care soţia era gravidă. Ea nu se mai putea descurca cu toate treburile casei şi i-am preluat această sarcină“.

Copilul s-a născut în aceeaşi zi de naştere cu Dorin. „Un cadou mai frumos nu exista. Nu a fost usor să-l creştem, dar, pentru că ne-am dorit să-l avem tot timpul aproape, o perioadă am stat în schimburi cu baiatul. După aceea, am rămas cu el acasă şi a venit perioada în care am început experimentele gastronomice“, recunoaşte concurentul. Încercările şi reuşitele au beneficiat de aprecierea cunoscuţilor. 

„Noi suntem o familie veselă şi primitoare, cu mulţi prieteni. Modul meu de a găti şi preparatele delicioase îi atrag oricum pe toţi şi mereu vor şi la pachet. La cel mai recent Crăciun, am facut pentru prima oară cozonaci atât de buni, încât colegii fiului meu i-au declarat «cozonacii supremi». O prăjitură la care toţi se abonează este savarina, pe care am facut-o trei zile, pentru toţi prietenii şi rudele. Au fost peste 300 de bucăţi“, se mândreşte concurentul de la „MasterChef“.
 

Citeşte şi 

Reţeta prăjiturii cu bulion „Casnica“, ce a impresionat juriul „MasterChef“ până la lacrimi

„Casnica“ de pe vremea lui Ceauşescu, pe masa „MasterChef“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite