Încă de pe vremea când pdg era dl. Claudiu Elwis Săftoiu, fostul operator de imagine fără studii, mai apoi absolventul unei fantomatice secţii de Regie a unei universităţi particulare pe nume Cristian Zgabercea este producător general. Un fel de director general adjunct sau de director executiv, impus în această dregătorie de PSD.

Un partid cu care dl. Zgabercea avea şi încă are relaţii mai mult decât apropiate şi sus-puse. Cam tot la fel de strânse precum cele avute cu mentorul său politic şi tovarăş de afaceri, se pare astăzi la pârnaie, pe nume Nicuşor Constantinescu.

Atât de apropiate au fost raporturile dintre dl. Constantinescu şi dl. Cristian Zgabercea încât ele au ajuns să fie pecetluite nu doar prin operaţiunea ceva mai intimă prin care dl. Zgabercea se ocupa, conform propriilor lui spuse, de curăţenia popoului celui ce i-a determinat evoluţia. Ci şi printr-un dosar de urmărire penală în care producătorul general al TVR este parte.

În 2015, când au început necazurile în justiţie ale d-lui Zgabercea, dl. Stelian Tănase, pe atunci pdg al TVR, şi-a convins cu frumosul “colaboratorul” să scrie şi să semneze o cerere de autosuspendare din funcţie. Pe motiv că Televiziunea publică din România are oricum suficiente probleme de imagine ca să mai aibă nevoie şi de aceea reprezentată de menţinerea într-un post de decizie a unui ins cu mega-dosare penale.

La capătul celor trei luni, dl. Zgabercea şi-a cerut revenirea. Care a fost însă cum nu se poate mai scurtă. Dl. Tănase l-a mai suspendat o dată pe năzbâtiosul lui fost colaborator care, simţindu-se nedreptăţit, a acţionat TVR în justiţie.

Dl. Zgabercea a câştigat, în primă instanţă, procesul drept pentru care a revenit triumfător în instituţie. A făcut-o în martie 2016, atunci când lupta pentru putere în TVR era în toi. Când majoritatea parlamentară din fostul Parlament al României şi-a mai bătut o dată joc de SRTV şi de angajaţii săi şi a tot lungit procesul desemnării noului pdg, repetând de atâtea ori alegerile până când a ieşit cine trebuia- aparent prea-plecata doamnă Irina Radu.

 D-na Radu i-a dat mână liberă d-lui Zgabercea. Ilustrissimei lui persoane datorându-i-se, în cea mai mare parte, şi actuala catastrofala grilă de programe, şi angajările cu nemiluita, şi scăderile ruşinoase de audienţă. De exemplu, în februarie 2017, TVR 1 s-a situat în topul audienţei din mediul urban, pe locul 12, după Antena Stars, iar finala Eurovision România, prezentată drept un eveniment epocal, de abia că a adunat 1 punct de rating.

Cu toate acestea, dl. Zgabercea face panaramă, se dă în stambă în TVR, urlă, ţipă, bate cu pumnul în masă, dă lecţii la toată lumea, e mitocan sadea, angajează cu nemiluita favoriţi şi favorite, inşi cu recomandări de la partid. Cristian Zgabercea a transformat TVR 1 în subunitate a Antenei 3, în avanpost ideologic şi mediatic al coaliţiei aflată la putere.

Numai că, iată, justiţia i-a făcut joia trecută d-lui Zgabercea o surpriză cum nu se poate mai neplăcută. A admis recursul intentat de juriştii TVR, iar sentinţa pronunţată de Curtea de Apel din Bucureşti este definitivă. Ceea ce înseamnă că firesc şi legal ar fi să se revină la suspendarea hotărâtă pe vremea când în fruntea SRTV se afla dl. Stelian Tănase. Cu atât mai mult cu cât acum dl. Cristian Zgabercea ocupă funcţia de producător general prin delegaţie. În urma ordinului emis la finele lui 2016 de d-na pdg Irina Radu.

În oropsita instituţie din Calea Dorobanţi 191 se fac în zilele din urmă noian de pronosticuri. Va respecta d-na Irina Radu hotărârea /2017 sau o va ascunde? Va face cum îi cere legea sau cum îi va impune dl. Liviu Dragnea?

Preocupată fiind de propriul ei viitor şi de jocul la două capete în care e maestră că doar nu degeaba am numit-o mai demultişor un Pristanda în fustă, sunt convins că Irina Radu va prefera a doua variantă.