Cel mai amplu film despre Regina Maria, de Centenar: „Există un singur bărbat cu mână de fier în România, iar acela este Regina Maria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria a României
Regina Maria a României

Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, Pro TV difuzează documentarul eveniment „Maria – inima României“. Filmul istoric va fi prezentat chiar prin cuvintele Reginei Maria.

Sâmbătă, 1 decembrie de la ora 18.00, românii vor avea şansa să vadă istoria prin ochii Reginei Maria, în documentarul eveniment „Maria – inima României“. „Atunci când veţi citi aceste rânduri, voi fi trecut deja pragul tăcerii eterne. Am devenit a voastră în bucurie şi necaz. Când mă uit înapoi, e greu să spun ce a fost mai intens: bucuria sau mâhnirea. Cred, totuşi, că bucuria, însă necazul a fost prea lung“, spunea Regina Maria în anul 1938.

„Există un singur bărbat cu mână de fier în România, iar acela este Regina Maria“, spunea contele francez Charles de Sainte-Aulaire.

Programat pentru a fi difuzat pe micile ecrane în ziua în care România celebrează 100 de ani de la Unire, „Maria – Inima României“ prezintă povestea călătoriei istorice a ţării noastre, văzută prin ochii şi acţiunile dramatice ale celei mai ilustre femei - Regina Maria. Întregul şir de evenimente va fi în naraţiunea lui Marcel Iureş.

Născută prinţesă britanică, ea a devenit una dintre cele mai faimoase femei din lume şi a fost în centrul luptei pentru Marea Unire şi crearea României Mari. Este o poveste spusă la nivel internaţional - de la palatele regale din România, la saloanele din Paris, până la străzile din New York, Kremlin şi chiar şi Vestul Sălbatic.

Telespectatorii români vor vedea o Regină aşa cum poate nu au cunoscut-o – o conducătoare puternică, pasionată, hotărâtă, independentă, empatică, şireată, dar care a avut momente în care s-a simţit izolată, cum o demonstrează cele peste 100 de jurnale şi caiete completate chiar de ea.

Nepoata Reginei Victoria a Angliei,  ea a devenit soţia Prinţului Ferdinand al României în 1893. La început, s-a simţit ca o străină izolată. Însă tânăra prinţesă s-a îndrăgostit rapid de ţara care o adoptase şi a devenit o susţinătoare înflăcărată a visului Marii Uniri. Pe măsură ce lumea aluneca în ororile Primului Război Mondial, Maria a devenit pilonul de sprijin al lui Ferdinand şi un far de speranţă pentru poporul român.

După Unire, Regina Maria a fost arma secretă a României în lume, în discuţiile cu marii lideri ai vremii. Ea este considerată regina fără de care poate că România nu ar fi aşa cum o ştim.

Producătorii susţin că acesta este cel mai cuprinzător documentar făcut vreodată despre viaţa Reginei. Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române, istoricul Neagu Djuvara, dar şi specialişti din întreaga lume (Oxford, New York, Washington, Budapesta, Florida, Moscova) vor contribui cu propriile opinii asupra influenţei avute de Regina Maria de-a lungul istoriei.

În plus, producţia aduce două premiere în filmografia naţională. Pentru prima oară, telespectatorii români vor putea să audă vocea adevărată a reginei fără distorsiunile specifice cauzate de tehnologia din anii 1920. De asemenea, unii dintre cei mai buni specialişti mondiali în colorizare au lucrat intens astfel încât românii să vadă Primul Război Mondial color, în premieră, în „Maria – inima României“. 

Imagine indisponibilă
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite