CEC Bank, reclamată la CNA pentru campania în care foloseşte imaginea sculptorului Constantin Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Proiect Urban a reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) spotul publicitar realizat pentru CEC Bank în care este folosită imaginea sculptorului român Constantin Brâncuşi pe motiv că se produce „o mistificare a realităţii“ prin folosirea unui personaj care induce publicul în eroare.

Asociaţia reclamă faptul că spotul publicitar induce telespectatorul în eroare din moment ce dispune de „animarea fotografiei cu imaginea lui Constantin Brâncuşi prin mijloace electronice care lasă impresia unui document autentic“. Totodată, Asociaţia Proiect Urban arată că agenţia de publicitate care a realizat clipul video „a creat o falsă confesiune a marelui artist“, motiv pentru care publicul care îl urmăreşte poate să fie indus în eroare de „o mistificare a realităţii“, filmarea neavând loc niciodată.

În aceeaşi reclamaţie, asociaţia spune că „ideile enunţate de personajul reclamei nu aparţin lui Constantin Brâncuşi, ci reprezintă un colaj realizat de idei dispersate. Nu există certitudinea şi dovezi clare că aceste păreri au aparţinut marelui artist“. „De altfel, se pare că nu există înregistrări originale de arhivă care să ateste vocea reală a marelui artist“, se mai specifică în aceeaşi cerere adresată CNA.

Animarea imaginii statice a lui Constantin Brâncuşi duce la manipularea identităţii şi amprentei personale a marelui sculptor, fapt care arată că spotul publicitar este doar o creaţia a departamentului de copyright al agenţiei care a fost angajată să realizeze reclama, arată asociaţia care solicită CNA să dispună încetarea publicării clipului până la corectarea lui. Întreaga cerere a Asociaţiei Proiect Urban poate fi citită aici.

Numele lui Constantin Brâncuşi a fost legat recent de petiţia lansată pentru păstrarea în ţară a celebrei sale sculpturi „Cuminţenia Pământului“, evaluată la 20 de milioane de dolari. Opera face parte dintr-o colecţie privată şi a fost expusă spre vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune (n.r. - dreptul de a fi preferat la cumpărarea unui lucru).

Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite