Serialul „Vulpiţa“, criticat dur de CNA şi de telespectatori: „Nu e normal să vă bateţi joc de un om într-un asemenea fel“. Răspunsul cinic dat de Antena 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi telespectatorii au criticat dur emisiunea „Acces Direct“, difuzată de Antena 1, pentru modul în care îi explotează pe soţii Veronica (cunoscută drept „Vulpiţa“) şi Viorel Stegaru, punându-i în situaţii degradante.

Cazul „Vulpiţa“ a ajuns pe masa CNA după un val de plângeri venite din partea telespectatorilor, potrivit Paginademedia.ro

„Telenovela“ a început în urmă cu o lună, când Veronica Stegaru acuza faptul că a fost răpită şi violată, pentru ca ulterior să se descopere că lucrurile nu au stat chiar aşa. De atunci, soţii Stegaru din Vaslui şi-au expus zilnic viaţa în direct, cu lux de amănunte, inclusiv sexuale, totul în emisiunea „Acces Direct“, de la Antena 1. Mai mult, cei doi au ajuns în Parlament şi au fost primiţi în Comisia de Agricultură, aspect ce a trecut drept ştire la Antena 3. 

Telespectatorii au reclamat la CNA emisiunea, acuzând postul că promovează analfabetismul, prostia, incultura şi lipsa de profesionalism, dar şi că profită de pe urma acestor oameni, exploatându-i pentru audienţă. „Nu este posibil ca prezentatori de emisiune să îşi bată joc de persoane aparent având probleme de natură psihică. Nu este normal ca un prezentator să supună şi să îşi bată joc de invitaţi într-un asemenea fel, nu este normal să se promoveze un asemenea caz, cu atât mai mult la o asemenea oră. Ce învaţă copiii României din această emisiune?“, se arată într-o plângere publicată de Paginademedia.ro

Şi reacţiile membrilor CNA au fost extrem de dure. Dorina Rusu a afirmat că programul este „pornografie în toată regula“ şi nu are nicio legătură cu interesul public. Membrul Consiliului a precizat că sunt două abateri grave de la legislaţia audiovizuală: protecţia copilului, „Acces Direct“ fiind pe post la o oră accesibilă minorilor (17.00), şi dreptul la demnitate. „La acea oră la care nu ar trebui să se discute subiecte de tipul acesta: de câte ori a făcut ea sex, că de fapt nu era viol, că ea a vrut, că se ducea la «armăsari». Aceasta este o persoană prezentată într-o situaţie degradantă. Nu ştiu câtă minte are ea, dar se discută despre ea într-un fel atât de îngrozitor şi degradant, cu ea de faţă. Există un articol care spune că nu poţi să pui o persoană în ipostaze degradante, chiar dacă şi-a dat acordul“, a explicat Rusu. 

Radu Herjeu, membru CNA: „Să nu vă gândiţi nicio secundă ce fel de modele aduceţi în societate, mi se pare incredibil!“

Un comentariu extrem de dur a venit şi din partea membrului CNA Radu Herjeu: „Oricât aţi încălca dumneavoastră legea (şi vom stabili dacă aţi încălcat-o sau nu), sigur că mult mai terifiant este faptul că două milioane de persoane se uită la această emisiune. Această emisiune este făcută strict pentru audienţă şi nu se mai poate invoca nici măcar faptul că «am vrut să ajutăm nişte oameni pe care autorităţile îi ignoră». Ne-am lămurit din primul episod că autorităţile nu i-au ignorat, că totul a fost o minciună, că pe ea nu a violat-o nimeni, că ea nici măcar nu a făcut plângere şi că, de fapt, nu e decât o promiscuitate înfiorătoare adusă pe ecran, la o oră foarte bună, de o televiziune naţională. Să nu vă gândiţi nicio secundă la mesajul pe care îl transmite tipul acesta de personaje promovate până la a le duce în Parlament să se întâlnească cu senatori şi deputaţi ai României, să nu vă gândiţi nicio secundă ce fel de modele aduceţi în societate, în faţa tinerilor care s-ar putea uita la acea oră la emisiunea respectivă, mie mi se pare incredibil. Dacă acea emisiune era făcută, aşa cum ar fi fost normal, la ora 11 seara, puteaţi să faceţi ce vreţi cu ei. (…) Dar să nu vă gândiţi nicio secundă că la acest program au acces şi minorii… Să nu vă gândiţi nicio secundă ce transmiteţi dvs. promovând astfel de persoane la televizor o lună, zi de zi. Ce mesaj credeţi că transmiteţi? Un tânăr normal care stă acasă îşi zice: ce să mă mai duc la facultate? Păi, mai ajung la Acces Direct zi de zi dacă mă duc la facultate? Nu! Dacă mă culc cu tot satul, dacă mint în stânga şi în dreapta, atunci ajung la Acces Direct. Antena 3, televiziune de ştiri naţională, dă ştiri despre cum o duduie «Vulpiţa» a mers în Parlament. Iar prezentatoarea spune: «vedeta (!!!) s-a dus în Parlamentul României». Iertaţi-mă, mie mi se face ruşine de faptul că mi-aş fi putut vreodată face meseria în condiţiile acestea“.

Reprezentant Antena 1: „Nu considerăm că e un subiect de interes public, nu acesta este motivul pentru care se discută“

De celalată parte, reprezentanţii Antenei 1 au fost cinici şi au folosit ca principal argument faptul că sunt post comercial, prin urmare urmăresc audienţa, iar posturile concurente fac la fel.

„Vreau să fac din capul locului precizarea că noi nu considerăm că este un subiect de interes public, adică nu acesta este motivul pentru care se discută. Ştiţi foarte bine că mai ales în zona asta de producţie TV nu poţi mulţumi pe toată lumea. Nu vreau să par cinic, dar totuşi trebuie să ne uităm şi la o statistică. Dacă există câteva zeci de sesizări raportate la numărul de oameni care consumă acest subiect, ele sunt în procent de sub 0,1% din cei care urmăresc. (…) Noi suntem o emisiune comercială. Eu văd în această poveste o telenovelă cu personaje reale. Oamenii se uită la aşa ceva, pe intervalul de day time, de acces, de zeci de ani de când sunt televiziunile. Suntem o televiziune comercială şi nouă ne-ar genera o foarte mare problemă să nemulţumim acei un milion şi si ceva de oameni care şi-ar dori să vadă emisiunea“, a argumentat Cristi Ionescu, coordonatorul echipei „Acces Direct“. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite