BBC a recunoscut că a trucat erupţia unui vulcan într-un documentar: „Admitem că acest aspect ar fi trebuit specificat“

BBC a recunoscut că a trucat erupţia unui vulcan într-un documentar: „Admitem că acest aspect ar fi trebuit specificat“

BBC a recunoscut că imaginile impresionante cu erupţia vulcanului Calbuco sunt false FOTO Captură

BBC a trucat erupţia unui Vulcan din Chile, anunţul fiind făcut chiar de postul de televiziune, care a specificat că ar fi trebuit să menţioneze faptul că s-a folosit şi de tehnologie pentru a prezenta evenimentul.

Postul britanic de televiziune BBC a recunoscut că imaginile impresionante cu o erupţie vulcanică prezentate în documentarul „Earth’s Secret Paradise“ sunt, de fapt, false. Potrivit publicaţiei „The Observer“, citate de „The Independent“, BBC a recunoscut că scena erupţiei grandioase a vulcanului Calbuco, din Chile, a fost creată prin fuziunea a două erupţii separate - una din 2011 şi alta din 2015 -, chiar dacă programul le-a prezentat ca fiind un eveniment singular.

Un clip fals devenit viral

Documentarul în care este prezentată erupţia vulcanului din Chile a fost difuzat pentru prima dată pe 25 septembrie. Secvenţele prezintă, deasupra vulcanului, „o furtună de praf şi fum“, fulgere fiind, de asemenea, vizibile în norul de cenuşă. BBC a specificat că fulgerele au fost adăugate digital cu ajutorul unui program care a preluat scene dintr-o erupţie din 2011 „a unui vulcan din apropiere“.

În urma difuzării documentarului, BBC Earth a distribuit un clip pe Facebook, cu peste o jumătate de milion de share-uri. Potrivit BBC, clipul a devenit „viral“.

„Scopul nostru  a fost acela de a sublinia spectacolul vizual“

Imediat după anunţul făcut de BBC, Tuppence Stone, producătorul documentarului, a scris pe blogul personal: „«Furtunile de praf» sunt dificil de observat cu ochiul liber şi sunt la fel de greu de capturat cu o singură cameră. Scopul nostru a fost acela de a sublinia spectacolul vizual uimitor al unei erupţii. Am luat imagini în time-lapse filmate la vulcanul Calbuco la începutul lui 2015, iar fulgerele au fost suprapuse pe norul de cenuşă“.

Într-o declaraţie pentru „The Observer“, BBC a spus prin reprezentanţii săi: „Cu scopul de a le arăta telespectatorilor spectacolul extraordinar al unei astfel de furtuni în care apar şi fulgere, imposibil de capturat cu o singură cameră de filmat, o imagine compozită a fost adăugată de la doi vulcani din Patagonia. Cu toate acestea, recunoaştem că acest aspect ar fi trebuit să fie specificat în mod clar“.

În 2011, BBC a primit nenumărate critici după ce s-a aflat că doi pui de urs polar abia născuţi, prezentaţi în programul „Frozen Planet“, au fost filmaţi într-o grădină zoologică din Olanda, şi nu zona arctică aşa cum se specifica în documentar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: